Inleiding
U heeft met uw reumatoloog afgesproken dat u iloprost gaat gebruiken voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat u er een aantal dingen over weet. Deze informatie is een aanvulling op de informatie in de bijsluiter van het medicijn. De informatie vervangt niet de bijsluiter. Lees dus naast deze informatie ook de bijsluiter van het medicijn.
Iloprost (Ilomedine)
De werking van iloprost
Iloprost wordt voorgeschreven bij patiënten met de ziekte systemische sclerose of de ziekte van Buerger (thrombangiitis obliterans) die een ernstige vernauwing van kleine bloedvaten hebben. De werking van iloprost is nog niet precies bekend. Iloprost zorgt onder meer voor vaatverwijding en een verminderde werking van de bloedplaatjes.
Het gebruik van iloprost
Iloprost is een medicijn dat via een infuus wordt toegediend. Meestal wordt het de eerste keer in een kuur van vijf dagen gegeven. U krijgt dan vijf dagen achter elkaar iedere dag gedurende 6 uur iloprost toegediend. In het begin krijgt u een lage dosering. Indien u dit goed verdraagt, wordt de dosering verhoogd. Soms is na de eerste kuur een onderhoudsbehandeling nodig. Dit bestaat meestal uit een kuur van 1 dag (waarop u 6–8 uur via het infuus iloprost krijgt) eenmaal in de 4 weken. Of dit nodig is en hoe vaak spreekt uw reumatoloog met u af.
Gebruik samen met andere geneesmiddelen
U kunt iloprost samen met bijna alle medicijnen gebruiken. Als u ook andere medicijnen gebruikt die van invloed zijn op de bloedstolling, kan het effect versterkt worden.
Contra-indicaties
- Bij een verhoogd risico op bloedingen
- Bij vernauwing(en) in de bloedvaten van het hart (angina pectoris)
- Als u in het afgelopen half jaar geleden een hartinfarct of herseninfarct heeft gehad
- Bij verminderde hartwerking (hartfalen)
- Bij (ernstige) hartritmestoornissen
- Vrouwen: als u zwanger wilt worden, zwanger bent of borstvoeding geeft
Mogelijke bijwerkingen
In de bijsluiter van de apotheek staan alle bijwerkingen van iloprost vermeld die ooit zijn voorgekomen.
De meest voorkomende bijwerkingen
- Hoofdpijn of duizeligheid
- Opvliegers met zweten
- Maag- en darmklachten zoals misselijkheid en braken of diarree
In sommige gevallen
- Daling van de bloeddruk en/of hartslag
- Algehele zwakte
- Rusteloosheid of juist slaperigheid
- Dorst
- Koorts
- Pijn in de ledematen
Als u ernstige bijwerkingen heeft moet u stoppen met de iloprost
U moet de verpleegkundige waarschuwen bij
- pijn op de borst
Meestal zullen bijwerkingen verdwijnen na verlagen van de dosis of staken van iloprost. Na herstel van de bijwerking kan iloprost vaak worden hervat, soms in een lagere dosis.
Effect op vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding
Mannen
Voor zover nu bekend is, heeft iloprost geen invloed op de vruchtbaarheid van mannen en kan gebruikt worden door mannen met een kinderwens.
Vrouwen
Het is erg belangrijk om uw reumatoloog te vertellen dat u zwanger wilt worden of al zwanger bent. Iloprost heeft een negatief effect op de vruchtbaarheid van vrouwen. Dit verdwijnt na het stoppen van de behandeling. Iloprost kan bij het ongeboren kind afwijkingen veroorzaken en de kans op een miskraam vergroten. Daarom mag u tijdens een zwangerschap geen iloprost gebruiken. Het is dus belangrijk om tijdens het gebruik van iloprost een betrouwbaar anticonceptiemiddel te gebruiken. U mag iloprost ook niet gebruiken als u borstvoeding geeft. Overleg de situatie met uw reumatoloog.
Aanvullende informatie
Gebruikt u bloeddrukverlagende medicijnen?
Uw reumatoloog spreekt met u af of u deze moet innemen tijdens de behandeling met iloprost.
Verminderde werking bloedplaatjes
Iloprost vermindert de werking van de bloedplaatjes. Als dit mogelijk is, is het verstandig tijdens de behandeling met iloprost, tijdelijk geen NSAID’s te gebruiken. NSAID’s zijn pijnstillers met ontstekingsremmende werking. Voorbeelden van NSAID’s zijn naproxen, diclofenac en ibuprofen. Overleg hierover met uw reumatoloog.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.