Inleiding
Tijdens een echografie maken we met geluidsgolven eventuele afwijkingen in gewrichten, pezen of de slijmbeurs zichtbaar. Soms kunnen we zo de precieze plek bepalen voor een injectie. De geluidsgolven die we gebruiken, hebben een hoge frequentie en zijn daardoor niet hoorbaar. Het echoapparaat stuurt de geluidsgolven het lichaam in en vangt ze daarna weer op. Het teruggekaatste geluid wordt zichtbaar gemaakt op het beeldscherm. Zo komen niet alleen de botten, maar vooral ook de pezen, spieren, slijmbeurzen en het eventuele ontstekingsvocht in het gewricht in beeld. Het echografisch onderzoek is veilig en kan ook plaatsvinden wanneer u zwanger bent. Tijdens het onderzoek is het niet nodig om uw telefoon uit te zetten. Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek Reumatologie.
Voorbereiding
Meld u ongeveer 15 minuten voor het onderzoek aan de balie. U kunt dan plaatsnemen in de wachtkamer totdat de arts u roept.
Draag gemakkelijke kleding
Wij adviseren u om gemakkelijk kleding te dragen. Het gewricht waarvan een echo gemaakt gaat worden moet namelijk bloot gelegd worden. Een echo kan niet over kleding heen. Wanneer er een echo van uw schouder of heup gemaakt moet worden mag u ondergoed aanhouden, het kledingstuk zal een klein beetje opgeschoven worden. De gel die gebruikt wordt kan op uw kleding terecht komen, met wassen gaat dit er weer uit en maakt geen vlekken.
Het onderzoek
Het lichaamsdeel dat we gaan onderzoeken, wordt ingesmeerd met gel. Daarna schuiven we een klein apparaatje (de transducer) heen en weer over het lichaamsdeel om het in beeld te brengen. De reumatoloog, PA of VS zal u vragen een bepaalde houding aan te nemen zodat het gewricht op een goede manier in beeld gebracht kan worden. De reumatoloog, PA of VS bekijkt de beelden. Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten.
Punctie en/of injectie
Tijdens de echografie kan blijken dat er ontstekingsweefsel in het gewricht zit. De arts overlegt dan met u om een punctie en/of een injectie uit te voeren. Bij een gewrichtspunctie zuigt de arts vocht op uit uw gezwollen gewricht. Deze vloeistof kan verder worden onderzocht. Bij een injectie wordt medicatie in het gewricht gespoten, meestal een ontstekingsremmer.
Nazorg
Meestal heeft u na een echografie geen nazorg nodig. Heeft u een injectie in een gewricht gekregen? Belast het gewricht dan enkele dagen niet voor het beste resultaat. Daarna mag u het gewricht weer volledig belasten.
Wanneer contact met ons opnemen?
Als u koorts krijgt of wanneer het behandelde gewicht warmer wordt, roder wordt of verder opzwelt, dan kunt u contact met ons opnemen.
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.