Colchicine

Informatie bij het gebruik van colchicine

Inleiding

U heeft met uw reumatoloog afgesproken dat u colchicine gaat gebruiken voor de behandeling van uw jicht. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat u er een aantal dingen over weet. Deze informatie is een aanvulling op de informatie in de bijsluiter van het medicijn. De informatie vervangt niet de bijsluiter. Lees dus naast deze informatie ook de bijsluiter van het medicijn.

Colchicine

De werking van colchicine

Jicht ontstaat bij een te hoog urinezuurgehalte in het bloed. Een acute jichtaanval wordt behandeld met colchicine en/of ontstekingsremmende pijnstillers. Colchicine wordt gebruikt bij de behandeling van een acute jichtaanval en daarnaast ter voorkoming van een jichtaanval bij het begin van urinezuur verlagende therapie. Colchicine werkt snel, vaak al binnen een dag.

Het gebruik van colchicine

Colchicine wordt toegediend in tabletten van 0,5mg. Uw reumatoloog vertelt u hoeveel tabletten per dag u moet innemen. De dosis wordt aangepast als u last hebt van bijwerkingen. U kunt de tabletten tijdens de maaltijd met water innemen.

Gebruik samen met andere geneesmiddelen

U kunt colchicine in combinatie met bijna alle geneesmiddelen gebruiken. Enkele geneesmiddelen, waaronder cholesterolverlagers, geven in combinatie met colchicine zeer zelden spierklachten. Overleg in dat geval met uw huisarts of specialist.

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van de apotheek staan alle bijwerkingen van colchicine vermeld die ooit zijn voorgekomen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • maag- en darmklachten zoals misselijkheid en diarree

Heeft u last van aanhoudende diarree en/of misselijkheid, dan kunt u de dosering in overleg met uw arts verminderen.

Het effect op vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Het gebruik van colchicine kan in zeldzame gevallen de vruchtbaarheid van de man verminderen. Gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding wordt afgeraden.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het
eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid? Mail dit dan naar communicatie@viecuri.nl zodat we onze website begrijpelijker en toegankelijker kunnen maken.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden; 

Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. VieCuri streeft ernaar om deze informatie altijd zo actueel en volledig mogelijk aan te bieden. Toch kan het gebeuren dat de informatie niet compleet of verouderd is. Ook kan in uw situatie de aandoening of behandeling anders zijn dan op deze pagina staat. Daarom kunt u aan deze informatie geen rechten ontlenen.

VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden in teksten, afbeeldingen en video’s. Ook niet als deze informatie niet goed is begrepen.

Deze informatie kan verwijzen naar websites van andere organisaties. VieCuri heeft geen invloed op websites van andere organisaties. Ook is VieCuri niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor de beschikbaarheid of de inhoud daarvan.

scroll terug naar boven