De ziekte van Dupuytren

Informatie en voorbereiding voor de operatie

Inleiding

Na overleg met uw arts heeft u besloten om een operatie aan uw hand en/of pols te laten verrichten, dit in verband met de ziekte van Dupuytren. Uw specialist heeft al uitleg gegeven over de operatie en de nabehandeling die hierbij nodig is. Hier kunt u alles nalezen.

Waarom een hand en/of polsoperatie?

Veel voorkomende operaties aan de hand zijn het gevolg van aandoeningen van buig- of strekpezen en peesafwijkingen zoals de ziekte van Dupuytren.

De laatste veroorzaakt, door toename van bindweefsel, strengen en onderhuidse knobbels. De strengen liggen meestal in de handpalm en kunnen samentrekken, waardoor de vingers krom gaan staan. Deze strengen worden nogal eens aangezien voor pezen . De strengen kunnen in principe voorkomen in de gehele handpalm en in alle vingers. De oorzaak is nog niet duidelijk.

Redenen om te opereren kunnen zijn: pijn ter plaatse van de strengen en knobbels, intrekkingen van de huid en een kromme stand van de vingers. Indien een vinger lang krom heeft gestaan kan niet gegarandeerd worden, dat de vinger weer helemaal recht wordt gezet na de operatie.

Andere noodzakelijke handoperaties die verricht worden zijn bijvoorbeeld aan pezen, zenuwen, en gewrichten. Dit kan komen door een ongeval, andere letsel of afwijkingen.

Verwachting

Operatieve behandeling is geen garantie, dat de onderliggende aandoening niet terug kan komen. Na de operatie kunnen ook andere delen van de hand worden aangetast of belast, die in principe in eerste instantie niet aangedaan waren. Het kan dus zijn dat meerdere operaties noodzakelijk zijn.

Vergoeding

Meestal worden de kosten voor deze ingreep vergoed. Dit is afhankelijk van uw zorgverzekeraar, de polisvoorwaarden en de dekking. Wij adviseren altijd voor de ingreep contact op te nemen met uw zorgverzekeraar en te vragen of de operatie wordt vergoed.

Risico’s en complicaties

Bij elke handoperatie kunnen complicaties voorkomen zoals

  • bloeduitstortingen;
  • vertraagde wondgenezing;
  • infectie;
  • weefselversterf;
  • beschadiging van de gevoelszenuwen van de vingers bij operatieve behandeling; dit kan een gevoelsstoornis geven.
  • Een niet veel voorkomende complicatie in de handchirurgie is dystrofie. De symptomen bestaan uit een combinatie pijn, zwelling, verkleuring en stijfheid van de vingers, die optreedt na operatieve behandeling. De afwijking dient vroegtijdig behandeld te worden om functiestoornissen te voorkomen.

    Voorbereiding

    De ingreep vindt meestal plaats onder locale anesthesie (plaatselijke verdoving) of regionale anesthesie (gedeeltelijke verdoving van een lichaamsdeel).

    Preoperatief bureau

    Vanuit de polikliniek en voor de opname in het ziekenhuis wordt u doorverwezen naar het preoperatief bureau. Het is belangrijk om u als patiënt zo goed en veilig mogelijk voor te bereiden op de aanstaande ingreep en de vorm van anesthesie die nodig is. Hiervoor is preoperatief onderzoek nodig. Door dit onderzoek is de kans op problemen tijdens en na de ingreep zo klein mogelijk. Meer informatie leest u bij Anesthesie en preoperatief onderzoek 

    Bloedverdunnende medicijnen

    Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u, uitsluitend in overleg met uw arts, voor de ingreep stoppen. Als u onder begeleiding staat van de trombosedienst, informeer hen dan over de ingreep. De trombosedienst spreekt dan het beleid met u af.

    Opnameduur

    De ingreep vindt plaats bij de ‘dagverpleging Short Stay’. Dit betekent dat u, als alles naar wens verloopt, na de ingreep weer naar huis mag. Op ‘Afdelingsinformatie Short Stay’ vindt u informatie over de gang van zaken op de afdeling.

    De ingreep

    Bij operatieve behandeling van de bijvoorbeeld de ziekte van Dupuytren wordt door middel van verschillende sneden het aangetaste weefsel verwijderd.

    Na de ingreep

    Na de ingreep wordt de hand verbonden met een drukverband. U kunt dit verband de volgende dag verwijderen. U kunt het beste de hand hoog houden gedurende een aantal dagen. Hierdoor zult u ook minder pijn hebben.

    Pijnbestrijding

    Pijnstillers zijn soms nodig. Een eenvoudige pijnstiller als paracetamol (500mg) is vaak voldoende.

    Weer thuis

    Na een handoperatie kan het noodzakelijk zijn dat de nabehandeling wordt gecombineerd met fysiotherapie en/of revalidatie.

    De herstelfase na een operatie aan de hand is variabel en van te voren niet precies vast te stellen.

    Hervatting werk en/of sport

    Wanneer hervatting van uw normale werkzaamheden en/of sport kan plaatsvinden, is afhankelijk van de aandoening waarvoor u wordt geopereerd. Ook is van belang welke werkzaamheden u verricht en welke sport u beoefend. U kunt met uw behandelend arts overleggen wat voor u van toepassing is.

    Poliklinische afspraak

    Binnen 2 weken komt u ter controle naar de polikliniek plastische chirurgie. Als het nodig is worden eventuele hechtingen verwijderd. U krijgt hiervoor een afspraak bij het verlaten van de afdeling.

    Vragen

    Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

    Contact

    Opmerkingen

    • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
    • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

    Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

    Disclaimer

    Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

    scroll terug naar boven