Afdelingsinformatie Neonatologie

Welkom

We heten jullie van  harte welkom op afdeling Neonatologie.

Gezin Centraal

Onze missie is: een gezamenlijke start voor het hele gezin. Daarom werken we volgens het Family Centered Care principe (FCC). Dit houdt in dat alle betrokken zorgverleners met optimale kennis en kunde, doelmatige en veilige zorg verlenen. Dit gebeurt met aandacht voor het hele gezin. Wij willen zoveel mogelijk het thuisgevoel nastreven en daarmee de binding tussen ouders en kind versterken. Als team staan we voor een open cultuur en communicatie met respect en vertrouwen in elkaar.

Neokeurmerk

Trots zijn we op het behaalde Neokeurmerk. Dit is een kwaliteitskeurmerk voor neonatologieafdelingen en wordt uitgereikt door de VOC (Vereniging Ouders van Couveusekinderen).

Borstvoedingscertificaat

VieCuri is in het bezit van het WHO/UNICEF borstvoedingcertificaat van de Stichting Zorg voor Borstvoeding. Wij stimuleren en begeleiden ouders in het geven van borstvoeding. Naast de begeleiding door verpleegkundigen zijn er ook lactatiekundigen beschikbaar voor extra begeleiding en adviezen. 

Website

Bezoek ook eens onze pagina op de website: Neonatologie/Couveusesuite

Neonatologie

Neonatologie: een medisch specialisme binnen de kindergeneeskunde en betreft de zorg voor zieke en/of vroeggeboren ('premature') baby's.

 

Als je kindje te vroeg geboren is, een te laag geboortegewicht heeft of er zijn problemen geweest tijdens of na de geboorte, dan kan het zijn dat je kindje extra bewaking of zorg nodig heeft. Deze kindjes verblijven dan in een couveusesuite. In het Geboortecentrum bestaat de mogelijkheid dat je samen met je kindje in een couveusesuite verblijft. De verpleging van jou en je kindje vindt dan plaats op een en dezelfde kamer. Zo kun je toch samen starten.

Meer informatie

Voor meer informatie over behandeling, onderzoeken en andere informatie bekijk dan ook eens onze patiënteininformatie op www.viecuri.nl/info/neonatologiecouveusesuite of scan de QR code.

 

Scan de code en ga naar de patiënteninformatie van Neonatologie.

mijnVieCuri

mijnVieCuri is een persoonlijk digitaal portaal. Hierin kunt u een aantal onderdelen van uw medisch dossier bekijken zoals uitslagen van onderzoeken, afspraken en brieven voor de huisarts. Ook kan de verpleegkundige van de afdeling hierin digitale folders voor u klaarzetten. Lees meer op de informatiepagina van mijnVieCuri. Ga naar www.mijnviecuri.nl om in te loggen.

Meer informatie

Alle informatie over behandelingen, onderzoeken, instructies en adviezen van deze afdeling kunt u vinden op www.viecuri.nl

VieCuri is een rookvrij ziekenhuis

In het ziekenhuis en buiten op het terrein van VieCuri mag niet gerookt worden.

Afdeling Neonatologie

De afdeling Neonatologie/couveusesuites is onderdeel van het Geboortecentrum Viecuri Venlo. De afdeling heeft 9 couveusesuites en 1 acute opvang/couveusesuite. Twee van de couveusesuites zijn zodanig ingericht dat er ook een tweeling/drieling kan verblijven.

 

Vooraan op de afdeling bevindt zich de huiskamer waar gebruik van gemaakt kan worden en waar je eventueel eten kunt opwarmen. In de huiskamer is ook wat speelgoed aanwezig voor broertjes en zusjes. Tevens is de huiskamer geschikt om in contact te  komen met andere ouders.

 

In het midden van de afdeling bevindt zich de verpleegpost waar verpleegkundigen werkzaam zijn en verschillende bewakingsmonitoren staan. Op deze post wordt ook overgedragen van en naar de volgende dienst. Tijdens de overdracht hangt er een bordje met "niet storen" aan de buitenkant van de deur.

 

Afdeling Neonatologie is een gesloten afdeling. Je hebt een toegangspasje nodig om de afdeling binnen te komen. Dit pasje, tevens een parkeerpas, wordt bij opname verstrekt. 

De couveusesuite

De couveusesuite is zo ingericht en uitgerust dat het kindje én de moeder samen op één kamer kunnen verblijven. Ook voor de vader zijn er faciliteiten aanwezig zoals een uitklapbare bedbank.

Apparatuur

Rond de couveuse of wieg staat allerlei apparatuur voor de bewaking en/of behandeling van jullie kindje.  Het gebruik van deze apparatuur valt onder de verantwoordelijkheid van het medisch personeel.

Bewaking

Aan het plafond hangt een camera die alleen wordt aangezet wanneer er niemand bij het kindje aanwezig is. Op de verpleegpost staat een monitor waarop de verpleegkundigen jullie kindje dan kunnen zien. 

Zo is er ook een babyfoon-functie op de couveusesuite aanwezig. Mocht er niemand bij jullie kindje aanwezig zijn, dan krijgen de verpleegkundigen een signaal wanneer jullie kindje geluid maakt.

Faciliteiten

Iedere couveusesuite heeft een eigen badkamer, commode, een afsluitbare kledingkast en een koelkast.

 

Er staat een buidelstoel waarin je ontspannen met je kindje kunt buidelen.

 

Er is geen TV aanwezig, omdat het voor zieke en/of premature kindjes fijn is om zo prikkelarm mogelijk te worden verpleegd.  In de huiskamer is wel een TV aanwezig.

 

Er is gratis WIFI beschikbaar: VieCuri Free Internet. Je hebt hiervoor geen wachtwoord nodig.

Opname

Opname op afdeling Neonatologie gebeurt vaak onverwacht. We proberen als team jullie hierin zo goed mogelijk op te vangen en te begeleiden. Veel van onze patiëntjes komen vanuit de kraamafdeling. Andere patiëntjes komen vanuit een ander ziekenhuis of vanuit thuis. Jullie als ouders hebben vast al een aantal spullen bij jullie, hieronder een opsomming wat nodig is.

 

Voor ouders:

  • Toiletspullen
  • (nacht)kleding
  • Eventueel eigen kussen
  • Eventueel eigen kolfspullen
  • ID

Voor jullie kindje:

  • kleertjes (afhankelijk van de conditie van jullie kindje)
  • Eventueel eigen hoofdluiers/dekentjes/knuffeltjes
  • Eventueel eigen flesje
  • Eventueel eigen keuze kunstvoeding
  • Vitamine K en D
  • Voor ontslag: Maxicosi, jasje, mutsje

Waardevolle bezittingen

Wij raden jullie aan om geld, sieraden en andere kostbaarheden thuis te laten. VieCuri is in de meeste gevallen niet aansprakelijk als spullen kwijt raken. Jullie kunnen (waardevolle) spullen opbergen in de kledingkast met cijferslot.

Opnamegesprek

Streven is om op de dag van opname een opnamegesprek te houden. In dit gesprek worden jullie als ouders geïnformeerd over de afdeling en wat jullie kunnen verwachten. Ook wordt deze folder dan aan jullie uitgereikt.

EVV' ers

Als het te verwachten is dat de opname van jullie kindje langer dan 1 week gaat duren dan worden er twee EVV' ers benoemd. EVV staat voor Eerst Verantwoordelijke Verpleegkundige. Zij zullen wanneer zij dienst hebben zoveel mogelijk aan jullie gekoppeld zijn. Zij houden met name de grote lijnen in de gaten, waaronder contact met het consultatiebureau en naderend ontslag.

Huisregels

We werken als medisch team nauw samen met jullie als ouders. We streven naar een zo optimaal mogelijke samenwerking waarin openheid en vertrouwen in elkaar basisvoorwaarden zijn. 

Op de afdeling zijn meerdere kindjes opgenomen die samen met hun ouders op een couveusesuite verblijven. Om alles zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen hebben we als team een aantal afspraken gemaakt: 

 

Kleding- en hygiënevoorschriften ouders:

  • Geen hand- en of polssieraden dragen
  • Vaders dragen ten alle tijden een broek (dus niet alleen in ondergoed)
  • De couveusesuite blijft zodanig opgeruimd zodat personeel veilig kan werken
  • De slaapspullen zijn vóór 9 uur opgeruimd en de bedbank is ingeklapt
  • Er mogen geen bloemen/planten op de couveusesuite 

Bezoekregels

  • Bezoekuur is van 14.00-15.00 en 18.30-20.00
  • Maximaal 2 bezoekers per keer op de couveusesuite (i.v.m. mogelijk infectiegevaar zijn kinderen onder de 12 jaar helaas niet welkom, uitgezonderd  broertjes en zusjes)
  • Indien er afgeweken wenst te worden van bovengenoemde tijden overleg dit dan eerst met de verpleegkundige.
  • Bezoek dient zich te houden aan de maatregelen die getroffen moeten worden voordat zij de afdeling opkomen. Zie daarvoor het pictogrammenbordje aan de deur. Tip! Wanneer je bezoek uitnodigt stuur dan een foto van dit bordje of onderstaande afbeelding, dan zijn zij gelijk op de hoogte. Wanneer bezoek op de afdeling arriveert (zij kunnen zelf niet naar binnen) is het de bedoeling dat ouders toegang verlenen. 
Bezoekregels

Eten en drinken

We beginnen natuurlijk met beschuit & muisjes! Deze worden op de dag van geboorte aan jullie uitgereikt.

Voor ouders

Het ontbijt en de lunch wordt verzorgd in buffetvorm.
Het ontbijt zal klaarstaan tussen 8.30 en 10.00 uur.

De lunch zal klaarstaan tussen 12.00 en 13.30 uur.

Er kan gekozen worden om op de eigen couveusesuite te eten of in de gezamenlijke huiskamer.


Het avondeten wordt tussen 17.00 en 18.30 uur naar de couveusesuite gebracht.

De voedingsassistente zal in de ochtend vragen wat jullie willen eten. Er kan gekozen worden uit verschillende gerechten. De menukaart ligt in de lade van het nachtkastje. Op de lade van het nachtkastje staat tevens het telefoonnummer waarop de voedingsassistente te bereiken is.

 

Op de dag van geboorte zorgt het ziekenhuis voor 3 maaltijden per dag voor zowel de moeder als de vader. Vervolgens is het afhankelijk van de zorgverzekering van moeder voor hoelang zij kosteloos van de maaltijden gebruik kan maken. Voor vader geldt dat er vanaf de tweede opnamedag voor de lunch en avondmaaltijd kosten zijn. Het ontbijt is tijdens de opnameduur van jullie kindje kosteloos. De voedingsassistente zal dit verder aan jullie toelichten.

 

Het is mogelijk om zelf eten mee te brengen. In de huiskamer is een magnetron aanwezig. Ook is er de mogelijkheid om desgewenst zelf eten te bestellen buiten het ziekenhuis en dit te laten bezorgen.

Voeding voor je kindje

Wanneer jullie kindje geen (of nog niet voldoende) moedermelk krijgt dan verstrekt de afdeling de kunstvoeding. Mochten jullie als ouders thuis andere kunstvoeding willen gaan geven dan dienen jullie wel zelf te zorgen voor deze voeding. 

 

Na de geboorte wordt zo snel mogelijk gestart met voeding. Afhankelijk van de conditie van je kindje wordt begonnen met borstvoeding, flesvoeding, fingerfeeding of sondevoeding. Jullie wensen worden in de keuze meegenomen en samen bekijken we wat op dat moment het beste is voor je kindje.

Borstvoeding

Het geven van borstvoeding wordt gestimuleerd. Als je besloten hebt om borstvoeding te gaan willen geven, streven we ernaar om binnen 1 uur na de bevalling je kindje aan de borst te leggen. Mocht het zo zijn dat je kindje nog niet elke keer aan de borst kan drinken (te jong, of te ziek) dan stellen we samen met jou een kolfschema op. We hebben kolfapparaten op de afdeling waar je tijdens de opname gebruik van kunt maken. Dit geldt ook voor de kolfsetjes en flesjes. Als je naar huis mag en thuis gaat kolven, kun je een kolfapparaat huren of kopen in de thuiszorgwinkel. Je kunt dan je eigen kolfstukken meenemen naar de afdeling als je bij ons wilt kolven.

Binnen het geboortecentrum zijn er 3 lactatiekundigen werkzaam. Zij kunnen ondersteunen en adviseren bij het geven van borstvoeding.

Fingerfeeding

Fingerfeeding is een manier van bijvoeden van je kindje en is bedoeld als het aanleggen nog niet lukt of als je kindje nog niet voldoende voeding uit de borst haalt. Fingerfeeding is geschikt om kortdurend kleine hoeveelheden voeding toe te dienen. Als het noodzakelijk is om langere tijd bijvoeding te geven, kan het wenselijk zijn om voor andere manieren van bijvoeden te kiezen.

Sondevoeding

Wanneer je kindje nog niet zelf kan drinken, wordt de voeding via een sonde gegeven. Dit is een plastic slangetje dat via de neus wordt ingebracht en zo via de slokdarm in de maag komt.

Fles

Als jullie ervoor hebben gekozen om jullie kindje kunstvoeding te geven dan verstrekken wij de voeding. Daarnaast ontvangen jullie vanuit ons een flesje. Het is uiteraard ook toegestaan om een eigen flesje mee te nemen. Samen bekijken we dan of dit voor jullie kindje een goede fles is.

Daarnaast kan de fles ook worden gebruikt om bij te voeden wanneer jullie kindje nog niet (of onvoldoende) aan de borst kan drinken.

Verblijf van je kindje

Couveuse of wieg

Afhankelijk van de conditie/opname-indicatie zal jullie kindje in een dichte of open couveuse worden opgenomen of in een wiegje liggen. Prematuur geboren kindjes of kindjes met een laag geboortegewicht starten vaak in een dichte couveuse. Wanneer ze stabiel genoeg zijn kunnen we het dak van de couveuse omhoog zetten en ontstaat er open couveuse/warmtebedje. Laatste stap is naar de "gewone" wieg.

Verzorging van jullie kindje

Jullie kindje bepaalt eigenlijk het ritme van dag. We koppelen de verzorgingsmomenten aan de voedingstijden die doorgaans om de 2 of 3 uur zijn. Afhankelijk van het energieniveau van jullie kindje bepalen we samen wat een goed moment is om jullie kindje te verzorgen. De eerste keren doen de verpleegkundigen dit of alleen of al samen met (één van) jullie als ouders. Stap voor stap gaan jullie als ouders steeds meer zelf doen. Dit gebeurt altijd in goed overleg met elkaar.

Eigen kleertjes/spulletjes

Jullie kindje mag (zodra dit ook kan) eigen kleertjes aan. Ook kunnen jullie eigen lakentjes/dekentjes gebruiken. Alles moet wel vooraf gewassen zijn. Mochten jullie nog geen eigen kleertjes (goede maat) mee hebben, geen probleem, op de afdeling hebben wij ook kleertjes in verschillende maten op voorraad.

Ritme

Jullie kindje bepaalt het ritme van de dag. Er zijn natuurlijk wel een aantal zaken die op vaste momenten terugkomen.

Voedingstijden bij 8 voedingen per dag

8-11-14-17-20-23-2-5 uur

9-12-15-18-21-00-3-6 uur

Als er naar 7 voedingen wordt overgegaan, komt er tijdens de nacht 4 uur in plaats van 3 uur tussen de voedingstijden en overdag blijft het om de 3 uur. Sommige kindjes hebben nog 12 voedingen. Dan krijgen zij om de 2 uur voeding wat op de even uren gegeven wordt.

Verzorging

De verzorging van jullie kindje vindt altijd vóór de voeding plaats. Soms wordt er voor gekozen om jullie kindje een "slaaprondje" te geven. De voeding wordt toegediend, maar jullie kindje wordt dan niet verzorgd en slaapt door. Dit is afhankelijk van de conditie en het energieniveau van jullie kindje, maar ook omdat we rekening houden met wat de dag nog brengt (eventuele onderzoeken/badje en wat dus nog veel energie vraagt).

Badje

Dit is natuurlijk een heel fijn moment voor zowel jullie kindje als ouders. 

Een badje kost heel veel energie en om die reden doen we dat maximaal 1 á 2 keer per week. Ook hierbij houden we rekening met de conditie en het energieniveau van jullie kindje. Samen maken we een afspraak wanneer we dit badje gaan doen, dit moment willen jullie als ouders natuurlijk niet missen.

Begeleiding Fysiotherapie

Binnen de Neonatologie wordt gebruik gemaakt van Ontwikkelingsgerichte Zorg (OGZ). Deze zorg is gericht op de ontwikkeling van een pasgeboren kindje en de wijze van zorgverlening is gericht op comfort, verminderde stress en stabiliteit voor de pasgeborene. Maar ook op het stimuleren van de relatie met de ouders. De kinderfysiotherapeut ondersteunt hierbij.

Begeleiding Logopedie

In sommige situaties wordt er door ons ook een beroep gedaan op de begeleiding van een logopediste. Wanneer er problemen zijn of verwacht worden met betrekking tot drinken kunnen zij ondersteuning bieden.

Dagindeling

In de ochtend

  • Verzorging- en voedingsmomenten van jullie kindje (soms begeleid door fysio/logo)
  • Verzorging- en controle moment van moeder (kraambedperiode)
  • Visite van de kinderarts 
  • Visite van verloskundige of gynaecoloog (kraambedperiode)
  • Schoonmaak van de couveusesuite

In de middag

  • Verzorging- en voedingsmomenten van jullie kindje (soms begeleid door fysio/logo)
  • Familiegesprek volgens afspraak
  • Bijvullen van de couveusesuite

In de avond en nacht

  • Verzorging- en voedingsmomenten van jullie kindje

Meehelpen als ouder tijdens de nacht

  • Krijgt jullie kindje nog minimaal 8 voedingen per dag dan wordt er bij aanvang van de nacht afgesproken wat ouders zelf doen/eventueel een slaaprondje wordt gegeven waarin de verpleegkundige zorg draagt voor de voedingsronde. 
  • Krijgt jullie kindje 7 voedingen per dag dan wordt er verwacht dat ouders de zorg op zich nemen. Ontslag naar huis is namelijk dichtbij.

Visite van kinderarts

Er vindt dagelijks overleg plaats tussen de verpleegkundige en de kinderarts. Tijdens dit overleg wordt de algemene conditie van jullie kindje besproken. Er worden tevens afspraken gemaakt over voeding en eventuele medicatie. Als ouders word je hier dagelijks over bij gesproken.

 

Op maandag, woensdag en vrijdag wordt tussen 9 en 11 uur dit overleg op de couveusesuite zelf gehouden, dus ook samen met de ouders. Wanneer dit teveel is worden er op maat afspraken gemaakt en kan het zijn dat we dit 1 keer per week doen.

Familiegesprek

Wanneer kindjes voor een langere periode bij ons op de afdeling verblijven wordt er iedere week een familiegesprek gepland. Dit staat los van de visite.

In dit gesprek zal de kinderarts het verloop van de opname uitgebreid met ouders bespreken. Wanneer dit gesprek plaatsvindt wordt in samenspraak met ouders afgesproken.

Eventuele onderzoeken

De meest voorkomende onderzoeken die op afdeling Neonatologie voorkomen zijn: Lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, röntgenonderzoek, echo en een hartfilmpje. Al deze onderzoeken kunnen op ieder moment van de dag plaatsvinden, ook 's nachts. Er zal altijd zoveel mogelijk rekening gehouden met de conditie/energieniveau van jullie kindje wanneer welk onderzoek plaatsvindt en jullie aanwezigheid daarbij.

Zorg op maat voor je kindje

Ontwikkelingsgerichte Zorg

OGZ houdt rekening met de fase waarin het kindje zich bevindt en past hier de omgeving en ondersteuning op aan. Kinderen die te vroeg geboren zijn hebben soms moeite met omgevingsprikkels, waaronder licht en geluid, die ze in de baarmoeder nog niet zouden ervaren. Het is van belang ouders hierin te begeleiden om hun kindje te ondersteunen en te leren kijken naar de signalen die hun kindje afgeeft.

Video Interactie Begeleiding (VIB)

Video interactie begeleiding (VIB) betekent het begeleiden en ondersteunen van ouders en kind door middel van het terugkijken van video-opnames. Het doel van VIB is: het contact tussen kind en ouders verbeteren door de signalen van hun kind te herkennen en goed te ontvangen.  Bij het terugkijken van de video-opnamen staan twee vragen centraal:

  1. Welke initiatieven neemt het kind om contact te maken?
  2. Hoe reageren de ouders op die initiatieven?

Twee neonatologieverpleegkundigen zijn hier speciaal voor opgeleid en kunnen dit desgewenst aanbieden.

Buidelen (kangoeroën)

Buidelen wordt ook wel kangoeroën genoemd. Huidcontact tussen ouder en baby is erg belangrijk. De kangoeroemethode is een manier om contact te maken met je kindje, wat de hechting bevordert. Hierbij ligt je kindje bloot, op een luier na, tegen je eigen blote borst. Te vroeg geboren baby’s hebben weinig onderhuids vetweefsel en kunnen zich moeilijk warm houden. Door de warmte van jou als ouder blijft je kindje goed op temperatuur.

Ons team

Een ziekenhuis gaat 24 uur per dag door. Daarom wisselen de medewerkers een paar keer per dag. Als het personeel elkaar afwisselt, is er een overdracht op de afdeling. Zo is iedereen op de hoogte van hoe het met iedereen gaat.
Iedere verpleegkundige verzorgt een aantal kindjes. Dit betekent dat jullie iedere dienst een “vaste” verpleegkundige hebben. Op het whiteboard staat bij iedere dienst de naam van de verpleekundige genoteerd die voor jullie zorgt.

 

VieCuri is een opleidingsziekenhuis. Dit betekent dat onze artsen en verpleegkundigen hun toekomstige collega’s opleiden. Het kan voorkomen dat jullie tijdens het verblijf te maken krijgt met arts-assistenten en leerling-verpleegkundigen. De arts-assistenten werken altijd in nauw overleg met de arts die hierbij altijd de eindverantwoordelijke blijft. Op het naamkaartje van de ziekenhuismedewerkers kunnen jullie zien met wie je te maken hebt.

 

Op afdeling Neonatologie werken veel verschillende disciplines waaronder:

  • Kinderartsen (in opleiding), Arts-assistenten, Coassistenten
  • Neonatologieverpleegkundigen (in opleiding)
  • HBO-V studenten
  • Lactatiekundigen
  • Fysiotherapeuten
  • Logopedisten, Medische psychologie, Revalidatiearts, Oogarts
  • Voedingsassistenten
  • Afdeling ondersteuners, Facilitaire dienst

Alle medewerkers op de afdeling werken als team samen aan het welzijn van jullie als gezin.

Naar huis

Het ontslag naar huis komt eraan

Iedere dag worden er stapjes gemaakt! Jullie als ouders zullen zelf ook deze "groei naar huis" zien. Meestal hoor je enkele dagen, maar tenminste één dag van te voren, dat je kindje naar huis mag. Hier worden jullie gedurende de opname op voorbereid.

Kraamzorg

Indien jullie nog recht hebben op kraam- en/of couveuse-nazorg (afhankelijk van zorgverzekering) zal er een ontslagbrief gemaakt worden voor de kraamzorg. De verpleegkundige belt met de kraamzorg. Jullie zelf bellen nog over het precieze moment dat jullie thuis zullen zijn en de kraamverzorgende komt.

 

Hebben jullie geen recht meer op de kraamzorg- en of couveuse-nazorg dan krijgen jullie een ontslagbrief mee voor het consultatiebureau/of deze wordt digitaal naar het consultatiebureau verstuurd.

Optimale zorgoverdracht naar het consultatiebureau

In een aantal situaties is het fijn om al tijdens de ziekenhuisopname contact te leggen met een verpleegkundige van de Jeugdgezondheidszorg. Dit kan het geval zijn als:

  • jullie kindje te vroeg (prematuur) geboren is vóór de 33ste week van de zwangerschap;
  • jullie kindje een groeiachterstand had tijdens de zwangerschap en minder dan 1500 gram woog;
  • jullie kindje opgenomen is geweest in een academisch centrum (NICU);
  • jullie kindje ernstig ziek is geweest en/of thuis extra zorg nodig heeft.

Het doel van een kennismakingsgesprek is om de zorg die jullie kindje in het ziekenhuis nodig heeft gehad, inzichtelijk te maken voor de verpleegkundige van het Consultatiebureau. Het verloop van de opnameperiode wordt besproken. Zo vindt een optimale zorgoverdracht plaats van ziekenhuis naar Jeugdgezondheidszorg.

Ontslaggesprek

Wanneer het ontslag dichtbij komt zal de verpleegkundige een ontslaggesprek met jullie voeren. Onderwerpen van gesprek kunnen zijn: ervaring opname, of thuis alles klaar is, overdracht naar kraamzorg of verpleegkundige van het consultatiebureau, eventuele medicatie. Doel hiervan is dat jullie zo goed mogelijk voorbereid zijn om naar huis kunnen gaan.

Zie voor meer informatie met betrekking tot het ontslag: 'Als je kind naar huis mag'

Terugkomavond

Een aantal keer per jaar wordt er een terugkomavond georganiseerd voor ouders die een langere periode bij ons op de afdeling hebben verbleven. Jullie ontvangen hier desgewenst een uitnodiging voor.

Nog te doen

Aangifte van jullie kindje bij de Gemeente

Dit kan digitaal maar je kunt hiervoor ook een afspraak maken om de aangifte bij het Gemeentehuis te doen. Het is belangrijk dat de aangifte binnen 3 werkdagen gebeurd.

Je hebt hiervoor een aangifteformulier nodig. Deze krijg je van de verloskundige/verpleegkundige die bij de geboorte van jullie kindje aanwezig is geweest.

Aanmelding bij de zorgverzekering

Zodra jullie een BSN hebben gekregen van jullie kindje is het raadzaam om jullie kindje aan te melden bij jullie zorgverzekeraar. Dit kan veelal digitaal/telefonisch.

Aanvragen DigiD

Als jullie als ouders inzage willen in het medisch dossier van jullie kindje in het patiëntenportaal "mijnViecuri", dan hebben jullie een DigiD nodig van jullie  kindje. Dit kan digitaal worden aangevraagd via DigiD aanvragen. Vervolgens kunnen jullie "mijn Viecuri" aanvragen.

De meest voorkomende (be)handelingen en onderzoeken:

Bloedafname

Veel onderzoek gebeurt middels bloedonderzoek en komt vaak voor.

In het bloed kunnen heel veel stofjes worden onderzocht waaronder het glucosegehalte, ijzergehalte en ontstekingswaarden. Bloedafname wordt doorgaans door de verpleegkundigen gedaan, soms door de arts of laborant. Veelal wordt het bloed afgenomen uit de hiel. Met een klein prikkertje wordt er een gaatje door de huid gemaakt en nemen we kleine hoeveelheden bloed af.

 

Wanneer jullie kindje minimaal 72 uur oud is en nog in het ziekenhuis verblijft zal ook "de hielprik" oftewel de neonatale screening worden afgenomen.

CPAP

CPAP is een methode om de ademhaling te ondersteunen en zuurstof te geven. Met CPAP wordt ervoor gezorgd dat de longen goed ontplooien en ontplooit blijven waardoor je kindje makkelijker kan ademen, beter zuurstof kan opnemen en koolstofdioxide kan afblazen. 

Behandeling via een centraal veneuze lijn

Een centraal veneuze lijn (CVL) of centraal veneuze catheter (CVC) geeft toegang tot de bloedbaan via een groter bloedvat. Via deze lijn kan vocht en/of medicijnen worden toegediend. Bij pasgeborenen wordt hiervoor in de eerste levensdagen meestal een bloedvat in de navel gebruikt. Als je kindje al een aantal dagen oud is dan wordt vaker een groter bloedvat in de elleboog gebruikt. Voordeel van een CVL is dat er langdurig gebruik van kan worden gemaakt en ook geconcentreerdere vloeistoffen over gegeven kunnen worden.

Echo

Echografie is een onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van een echo-kop die geluidsgolven uitzendt. Deze geluidsgolven worden door verschillende weefsels teruggekaatst. Deze teruggekaatste geluidsgolven worden door hetzelfde apparaat weer opgevangen en in beeld gebracht op een scherm. Meestal wordt op onze afdeling een echo gedaan voor onderzoek van de hersenen of de buik.

ECG

Een ECG of elektrocardiogram ("hartfilmpje") is een registratie van de elektrische activiteit van de hartspier. Door middel van elektrodes, die op verschillende plaatsen op het lichaam worden geplakt, vindt deze registratie plaats.

Fototherapie 

Als er bij je kindje een verhoogd bilirubine geconstateerd wordt, kan het nodig zijn dat je kindje fototherapie krijgt. Bilirubine is de gele kleurstof die ontstaat bij afbraak van oude rode bloedcellen. De gele kleur die je bij je kindje kunt zien, wordt veroorzaakt door een ophoping van bilirubine. Door middel van blauw licht wordt het stofje afgebroken. 

Dit kan op twee methodes of een combi daarvan worden toegepast, welke methode gebruikt wordt is afhankelijk van de hoogte van het bilirubinegehalte.

De ene methode betreft de biliblanket, dit is een matje waarop je kindje komt te liggen. Het kindje heeft alleen een luier aan een beschermingsbrilletje op.

De andere methode is de fototherapielamp(en) die op je kindje wordt(en) gericht. Ook dan heeft je kindje alleen een luier en een beschermingsbrilletje op.

Low FLow/High Flow/Optiflow

Als een kindje wel zelfstandig kan ademen, maar wel flow en/of extra zuurstof nodig heeft, geven we dit via een slangetje met twee sprietjes in de neus. Afhankelijk van het aantal liters flow heet deze therapie low flow of high flow. Optiflow is de merknaam maar wordt ook veel gebruikt. 

Lumbaalpunctie

Lumbaalpunctie wordt ook wel ruggenprik genoemd. Met behulp van een dunne naald wordt een kleine hoeveelheid hersenvocht (liquor) afgenomen. Bij sommige ziektebeelden (bijvoorbeeld hersenvliesontsteking) verandert het hersenvocht van samenstelling. Bij het stellen van de diagnose kan het van belang zijn om hersenvocht te laten onderzoeken in het laboratorium.

Monitorbewaking

Als het nodig is wordt je kindje aangesloten aan de monitor. Door middel van drie kleine plakkers op de borst en een kleine roodlichtgevende elektrode om het handje en/of voetje worden de  hartslag, ademhaling en het zuurstofgehalte in het bloed in waardes en in een curve op de monitor weergegeven. Ook kunnen we de bloeddruk en eventueel lichaamstemperatuur meten.

Perifeer infuus

In een klein bloedvat, meestal op de  hand, in het voetje en soms in de schedel wordt een canule (plastic buisje) geplaatst. Dit gaat door middel van het aanprikken van een bloedvat. Er volgt dus eerst een prikje van de naald, waarna de canule in het bloedvat wordt geschoven en de naald wordt verwijderd. Aan deze canule kan een infuuslijn worden aangesloten waar vocht en/of medicijnen kunnen worden toegediend.

ROP screening

Deze screening is alleen nodig in specifieke gevallen en met name bij kindjes die geboren zijn bij een zwangerschapstermijn van minder dan 32 weken en die een geboortegewicht hebben die lager is dan 1500 gram. De screening gebeurt door middel van een oogspiegelonderzoek met verwijde pupillen waarvoor je kindje een aantal keren gedruppeld zal worden. Om het oog goed open te houden wordt er gebruik gemaakt van een spreidertje. Dit onderzoek wordt door de oogarts verricht.

Lees hier meer over de ROP screening.

X-thorax

Dit is een onderzoek waarbij een röntgenfoto wordt gemaakt van de borst en/of buik. Het onderzoek vindt plaats op de couveusesuite. De opnameplaat voor de röntgenfoto wordt in de lade onder het matrasje geschoven zodat je kindje niet verplaatst hoeft te worden. 

Samen Beslissen / 3 goede vragen

Als u in VieCuri bent voor een behandeling of onderzoek, komt u vaak voor een beslissing te staan. Een operatie, medicijnen, of toch liever nog even wachten? Doorbehandelen of stoppen? Meerdere opties zijn mogelijk, maar welke past het beste bij u? Om tot een besluit te komen, kunt u samen met uw arts tijdens de visite of een apart gesprek de mogelijkheden en uw behandelwensen bespreken.

U kunt zich met de volgende 3 vragen voorbereiden op een goed gesprek:

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in mijn situatie?

VieCuri wil rekening houden met uw wensen en voorkeuren. Het is belangrijk dat u aangeeft hoe u zich voelt, wat uw ervaringen zijn, wat uw voorkeur heeft en hoe u in het leven staat. Dit zijn allemaal belangrijke dingen die kunnen helpen bij uw beslissing. U mag van ons verwachten dat uw arts medische kennis en ervaring heeft en kan inschatten of bepaalde risico’s voor u gelden. Uw arts helpt u ook om de mogelijkheden en uw voorkeuren duidelijk te krijgen. Zo heeft u allebei uw eigen rol en ‘beslissen jullie samen’ over het behandelplan.

Maak VieCuri beter!

Compliment, tip of klacht

Heeft u complimenten, opmerkingen, verbeterpunten of klachten over uw behandeling of verblijf op de afdeling? Geef dit dan aan ons door. U kunt dit doorgeven bij de verpleging, uw arts of de teamleider van de afdeling.

Bent u na overleg op de afdeling niet tevreden? Of kunt u uw vragen of opmerkingen niet rechtstreeks bespreken? Dan kan een klachtenfunctionaris u helpen. Kijk op de website voor meer informatie over het indienen van een compliment, tip of klacht.

VieCuri patiëntenpanel

Wilt u graag meedenken over belangrijke onderwerpen in en rondom VieCuri? Ruim 500 mensen doen al mee! Ga voor meer informatie naar www.viecuri.nl/patientenpanel en meld u aan!

Cliëntenraad

De uitkomsten van het patiëntenpanel worden gedeeld met de Cliëntenraad. Zij geven aan de hand van de resultaten en over andere zaken advies aan het bestuur van VieCuri. De cliëntenraad komt op voor de belangen van de patiënten van VieCuri in het algemeen.

Goed om te weten

Bij een afspraak, behandeling of opname in het ziekenhuis spelen zaken een rol waar u waarschijnlijk niet meteen aan denkt. We hebben er een aantal voor u op een rij gezet in op de informatiepaginga 'Goed om te weten'.

  • Wachttijden
  • Kosten ziekenhuiszorg
  • Registratie en identificatie
  • Rechten en plichten van de patiënt en zorgverlener
  • Tolk voor doven, slechthorenden en anderstaligen
  • Privacy
  • Wet en regelgeving
  • Dossierinzage
  • Levenskwesties
  • Infectiepreventie
  • Huisregels van VieCuri
  • Wetenschappelijk onderzoek

Wilt u meer lezen over een of meerdere onderwerpen, ga dan naar de website of vraag de verpleegkundige om deze informatie uit te printen.

Tot slot

We doen ons best om jullie en jullie kindje tijdens het verblijf op de afdeling Neonatologie zo goed mogelijk te verzorgen en het begeleiden.

We vragen regelmatig naar jullie ervaring over het verblijf. Mochten er zaken zijn die je niet prettig vindt of vragen over hebt, schroom dan niet om deze  bespreekbaar te maken.

 

Hebben jullie na het lezen van deze informatie nog vragen dan kunnen jullie deze altijd stellen aan de medewerkers van de afdeling.

Vragen

Als u informatie mist of vragen heeft, stel deze aan de verpleegkundige of arts op de afdeling.

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven