Neonatologie/Couveusesuite

Op Neonatologie worden baby’s opgenomen die extra medische zorg nodig hebben, meteen of kort na de geboorte. In onze couveusesuites kunt u samen met uw kindje, dat in de couveuse ligt, in een kamer verblijven. U komt hier bijvoorbeeld als uw kindje:

  • te vroeg geboren is;
  • ondersteuning en/of bewaking nodig heeft van de hartslag, ademhaling en het zuurstofgehalte in het bloed;
  • een infectie heeft;
  • een te laag geboortegewicht heeft in verhouding tot de zwangerschapsduur;
  • aangeboren afwijkingen heeft;
  • ademhalingsondersteuning nodig heeft;
  • en/of ziek is.
verpleegkundige bij couveuse
kamer in geboortcentrum

Handig om te weten

In ieder ziekenhuis zijn wachttijden. Wij doen er alles aan om u zo snel mogelijk te helpen. Bekijk de wachttijden per specialisme.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de opname van een kraamvrouw 8 tot 10 dagen na de bevalling uit de basisverzekering. Niet alle zorgverzekeraars vergoeden een opname als deze niet medisch noodzakelijk is. Wij adviseren dan ook altijd eerst bij de eigen zorgverzekeraar te informeren of de kosten voor het verblijf als gezonde moeder zonder medische noodzaak, worden vergoed. Als dit niet het geval is, moet u het verblijf en de geleverde zorg zelf betalen. U ontvangt dan een rekening van het ziekenhuis of via uw zorgverzekeraar.

Wanneer uw kindje (veel) te vroeg geboren is heeft dat een enorme (emotionele) impact op u als ouders. Naast de medische risicofactoren die een te vroeg geboren baby loopt en de zorgen en onzekerheid die dat voor de ouders oplevert, levert een vroeggeboorte vaak ook psychosociale klachten bij de ouders.

Lees hier meer over mentale ondersteuning bij een te vroeg geboren kindje

Sinds 2015 is afdeling Neonatologie van VieCuri in het bezit van het Care4Neo-keurmerk. Dit is een keurmerk van Care4Neo (voorheen Vereniging van Ouders van Couveusekinderen - VOC).
De mening van ouders heeft geleid tot een lange lijst criteria waaraan de zorg voor pasgeborenen moet voldoen. Dit keurmerk is ingevoerd voor afdelingen die zorg bieden aan pasgeborenen. Het staat symbool voor uitstekende medische en verpleegkundige zorg mét aandacht en ruimte voor de specifieke wensen van de ouders.

scroll terug naar boven