Inleiding
U heeft met uw arts afgesproken om uw neus te laten corrigeren. Deze operatieve correctie van de neus heet rhinoplastiek. De arts heeft u al informatie gegeven over de ingreep. Hier kunt u het nog eens rustig nalezen.
Neusfuncties
De neus heeft een belangrijke functie als reukorgaan, als ademhalingsorgaan en vervult een rol bij de stemvorming. Zo verwarmt, bevochtigt en reinigt de neus ingeademde lucht. De vorm van de neus bepaalt voor een groot deel hoe het gezicht wordt waargenomen. De gewenste vorm van de neus is persoonsgebonden en niet de wens van een ander.
Waarom een neuscorrectie?
Stoornissen in de functie van de neus kunnen verergerd worden door een afwijkende vorm van het inwendige van de neus. Het meest voorkomend is een scheefstand van het neustussenschot (het septum), dat de neushelften van elkaar scheidt. Deze afwijkende vorm van het neustussenschot kan aanleiding geven tot een reeks klachten, zoals een gevoel van verstopping, een gestoorde ademhaling of hoofdpijn.
Een ingreep waarbij het neustussenschot wordt rechtgezet (een zogenaamde septumcorrectie) wordt regelmatig uitgevoerd en kan helpen deze klachten te verminderen.
In geval van een neuscorrectie waarbij de vorm van de neus wijzigt, worden nadrukkelijk verwachtingen samen met de chirurg besproken. Het is belangrijk dat het beoogde operatie resultaat van de chirurg overeenkomt met de uiteindelijke wens van u. Belangrijk is ook te beseffen dat de cosmetische verbetering van de neus niet automatisch zorgt dat persoonlijke problemen zullen verminderen. Wel kan deze ingreep een stimulans zijn voor het versterken van het zelfvertrouwen en zo een positieve bijdrage leveren aan het sociale functioneren. Over het algemeen worden cosmetische neusoperaties uitgevoerd als de neus is volgroeid.
De ingreep neuscorrectie
De afwijking aan de neus is vaak een combinatie van een afwijking aan de inwendige neus (meestal een scheef neustussenschot) en de uitwendige neus (een abnormale vorm aan de buitenkant van de neus). I n één operatie wordt niet alleen de functie hersteld, maar wordt ook het uiterlijk verbeterd. De afwijking aan de neus kan variëren van klein tot groot. In geval van een grote afwijking van de neus wordt kraakbeen van de oorschelp gebruikt om een optimale vorm van de neus te krijgen (hierbij is aan het oor naderhand een klein litteken te zien).
Het resultaat van de neuscorrectie
Het resultaat van de rhinoplastiek wordt niet alleen bepaald door de chirurg, maar is ook afhankelijk van de kwaliteit van de weefsels en de wijze waarop genezing optreedt. Een perfect resultaat is niet altijd haalbaar.
Vergoeding
Of de kosten voor het corrigeren van uw neus worden vergoed is afhankelijk van uw zorgverzekeraar en de polisvoorwaarden en de dekking. Meestal wordt de ingreep niet vergoed wanneer deze alleen cosmetische redenen heeft. Indien een medische indicatie aanwezig is dient de arts zelf een aanvraag bij de verzekeraar in.
Voorbereiding
Het preoperatief bureau
Vanuit de polikliniek en vóór de opname in het ziekenhuis wordt u doorverwezen naar het preoperatief bureau. Het is belangrijk om u als patiënt zo goed en veilig mogelijk voor te bereiden op de ingreep en de vorm van anesthesie die nodig is. Hiervoor is preoperatief onderzoek nodig. Door dit onderzoek is de kans op problemen tijdens en na de ingreep zo klein mogelijk. Meer informatie vindt u in de folder “Anesthesie en preoperatief onderzoek”.
Anesthesie
De ingreep gebeurt onder algehele anesthesie (narcose).
Bloedverdunners
Als u bloedverdunnende middelen zoals acenocoumarol, fenprocoumon (marcoumar) gebruikt dan moet u deze in overleg met de trombosedienst enkele dagen voor de operatie stoppen, deze bepaalt dan het verdere beleid met u. Gebruikt u bloedverdunnende middelen zoals acetosal of aspirine overleg dan met uw arts of u moet stoppen en wanneer u deze weer kunt gaan gebruiken. Neem gedurende drie dagen voor de ingreep geen aspirine bevattende middelen, deze kunnen de bloedstolling beïnvloeden en verhogen de kans op nabloeden.
Meenemen naar het ziekenhuis
- Een geldig identiteitsbewijs
- Algemeen Medicijnenoverzicht. Dit is verkrijgbaar bij uw eigen apotheek.
Opnameduur
U wordt opgenomen op de afdeling short-stay, meestal voor één nacht. Informatie over de gang van zaken op deze afdeling kunt u lezen in de folder 'Short-stay'. Een kleine ingreep kan plaatsvinden tijdens een dagopname.
De ingreep
Tijdens de ingreep
De operatie zelf duurt ongeveer 2 uur, afhankelijk van de complexiteit van de operatie. Een groot deel van de rhinoplastieken kan plaatsvinden met het maken van inwendige sneetjes (incisies): de gesloten benadering. Soms is het beter een benadering te kiezen via een sneetje onder aan de neus om vooral de neuspunt te verbeteren: de open benadering.
Na de ingreep
De pijn na de operatie valt meestal mee. U krijgt pijnstillers die ook de zwelling tegengaan. Na de ingreep kan zwelling en een blauwe verkleuring van de gezichtshuid en de oogleden optreden. Meestal is deze zwelling na enkele dagen al grotendeels verdwenen. In de neus en de omgeving kan een dof gevoel optreden omdat kleine zenuwen zijn uitgeschakeld. Dit verdwijnt vanzelf, het normale gevoel komt terug binnen enkele weken tot maanden.
Hechtinkjes worden vaak binnen een week al verwijderd of zijn oplosbaar. Naderhand is nauwelijks een litteken te zien. Indien iets is te zien is dan valt dit buiten het gezichtsveld van anderen.
Soms zit er na de ingreep in beide neusgaten een siliconen plaatje. Dit is nodig om het tussenschot in zijn gecorrigeerde positie te houden. Met siliconen plaatjes kunt u wel door de neus ademen, echter nog niet optimaal. De siliconen plaatjes worden na een week op de polikliniek verwijderd.
Na de ingreep zit er soms ook een tampon in een of beide neusgaten, dit gebeurt niet standaard. De tampons worden meestal de eerste dag na de operatie verwijderd.
Na de operatie wordt meestal een spalkje (kapje) op de neus aangebracht met pleisters, deze moet een week blijven zitten. Zo kunnen de ( tijdens de operatie losgemaakte) botdelen, kraakbeen en bindweefsel op de juiste wijze aan elkaar groeien. De eerste week moet dit verband op de neus droog blijven. In de eerste weken kan de neus nog wat gevoelig, gezwollen en of rood zijn.
Weer thuis
Neus medicatie en verzorging
Na een ingreep aan de neus is het nodig uw neus te spoelen met zoutwater om op een voorzichtige manier oud bloed te verwijderen, eventuele korstvorming tegen te gaan en de neus goed te reinigen. Spoelen van de neus kan het beste met een ‘neusdouche’. Informatie hierover staat in de folder ‘Voorlichtingsfolder neusspoelen’. Advies is om dagelijks 2-4 keer te spoelen.
Pijnbestrijding
Pijnstillers zijn soms nodig. Een eenvoudige pijnstiller als paracetamol (500mg) is vaak voldoende.
Hervatting van werk en /of sport
De eerste week na de operatie kunt u het beste rustig aan doen. Vermijd het uitoefenen van druk of rek op de neus. Uw werk kunt u na ongeveer een week hervatten. Het is verstandig contactsporten de eerste 6 weken niet te beoefenen en daarna weer langzaam op te bouwen.
Complicaties
Bij iedere operatie, zo ook bij een rhinoplastiek, is sprake van enig risico. Zo kan bijvoorbeeld een infectie of een onverwachte bloeding optreden. Dergelijke complicaties zijn echter goed behandelbaar. In de praktijk zijn complicaties bij een rhinoplastiek zeer zeldzaam.
Poliklinische afspraak
Na ongeveer een week komt u ter controle naar de polikliniek KNO-heelkunde. Indien nodig worden eventuele hechtingen verwijderd. U krijgt hiervoor een afspraak bij het verlaten van de afdeling.
Contact opnemen
Neem contact op met de polikliniek KNO-Heelkunde
Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH) locatie Venlo.
Vermeld altijd de ingreep die u heeft gehad.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.