Inleiding
Uw kind wordt binnenkort opgenomen om de neusamandel te laten verwijderen. De specialist heeft u al informatie gegeven over deze ingreep. Hier kunt u het rustig nalezen.
Voor uw kind is er een kleurboek. Hier wordt aan de hand van tekeningen in het kort verteld wat er gaat gebeuren.
Omdat de ingreep gebeurt onder algehele anesthesie (narcose) wordt uw kind opgenomen op de afdeling kind en jeugd (in Venlo). Deze opname duurt meestal enkele uren. Wanneer er bepaalde redenen zijn om uw kind langer op te nemen, bespreekt de KNO-arts dit met u.
Wat zijn neusamandelen?
Het lichaam heeft een uitgebreid systeem om infecties te bestrijden, het zogenaamde lymfekliersysteem. De overgang van mond en neus naar de keel heeft veel van dit lymfeklierweefsel (als een soort ring). Het weefsel vangt binnendringende ziekteverwekkers zoveel mogelijk op en maakt ze onschadelijk. De amandelen zijn een onderdeel van dit lymfekliersysteem. Het zijn grote knobbels die achter in de keel en achter in de neus zitten.
De twee grote keelamandelen zijn achter in de keel zichtbaar. De neusamandel (het adenoid) is niet goed zichtbaar aangezien deze zich achterin de neusholte bevindt. Deze is vooral bij jonge kinderen aanwezig. Vanaf ongeveer het achtste levensjaar neemt de grootte af.
Soms zijn amandelen niet in staat ziektekiemen voldoende te vernietigen. De ziektekiemen hopen zich dan op in de amandelen. Hierdoor kunnen de amandelen gaan ontsteken. De amandelen worden dan dik en pijnlijk. Dit kan gepaard gaan met koorts en het kind kan zich ziek voelen.
Een ontstoken neusamandel kan ook andere ziekten veroorzaken, zoals middenoorontsteking of herhaaldelijke verkoudheid.
Amandelen die niet goed werken kunnen ook andere gevolgen hebben. Denk hierbij aan slecht slapen, snurken, kwijlen, veel door de mond ademen of herhaalde oorontstekingen. Als de amandelen te groot zijn kunnen ze voor hinder zorgen bij het ademen. Tijdens het slapen kunnen er daardoor ademstops voorkomen.
Het verwijderen van de neusamandel
Als de arts heeft vastgesteld dat de amandelen van uw kind niet goed functioneren, kan de arts adviseren om de amandelen weg te laten halen. De amandelen vormen slechts een klein gedeelte van het lymfekliersysteem van het lichaam. Als de (neus)amandelen worden verwijderd heeft dit dus geen merkbare gevolgen voor de afweer.
De neusamandel wordt verwijderd via de mond.
De ingreep
Narcose
De ingreep vindt plaats onder algehele anesthesie (narcose). Hiervoor moet uw kind nuchter zijn. Informatie over de anesthesie en de gang van zaken op de afdeling wordt op de afdeling met u besproken.
Na de ingreep
Voor uw kind is het erg belangrijk als een van de ouders of beide ouders de gehele tijd aanwezig zijn. U kunt uw kind dan zelf opvangen en begeleiden. Een verpleegkundige van de afdeling zal u daarin ondersteunen. Is voor u echt niet mogelijk om erbij te zijn? Geef dit dan tijdig door aan de afdeling.
Na de operatie heeft uw kind pijn in de keel. Vaak zit er ook nog wat oud bloed in de neus en in de mond. Het is belangrijk om veel te drinken. Vaak moet u uw kind hier bij helpen om veel te drinken.
Adviezen voor thuis
De eerste paar dagen na de operatie zal uw kind zich nog wat ziek voelen. De pijn kan uitstralen naar de oren. Hiervoor kan paracetamol, zo nodig aangevuld met diclofenac of ibuprofen worden gegeven. Geef dit bij voorkeur als zetpil.
Om de pijn bij uw kind zoveel mogelijk onder controle te houden, kunt u het beste op regelmatige tijden paracetamol zetpillen geven. Doe dit gedurende twee tot drie dagen na de operatie.
Zorg ervoor dat u paracetamol zetpillen in huis heeft. Houd de dosering aan zoals deze staat aangegeven op de bijsluiter.
De eerste ontlasting na de ingreep kan mogelijk zwart van kleur zijn. De zwarte kleur komt door het bloed dat uw kind na de ingreep heeft doorgeslikt.
Er zijn geen speciale dieetadviezen voor na de ingreep. Wel is het belangrijk dat uw kind de eerste dagen na de operatie regelmatig drinkt. Drie keer een klein slokje is dan beter dan één keer een grote slok. Ook kan uw kind regelmatig een waterijsje eten.
Als uw kind zich goed voelt en geen koorts heeft, kunnen langzaam de normale activiteiten weer worden opgepakt.
Zwemmen mag weer een week na de operatie.
Problemen
Krijgt uw kind thuis een verhoging boven de 39 graden Celsius? Of gaat uw kind bloeden uit de neus of keel? Neem dan contact op met de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO).
Controle
4 weken na de ingreep wordt u ter controle gebeld door een assistent(e) van de poli KNO. Als blijkt dat alles goed gaat, hoeft u niet meer voor controle naar het ziekenhuis te komen.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.