FEES onderzoek - Flexibel Endoscopische Evaluatie van het Slikken

Onderzoek naar de slikbeweging

Inleiding

U heeft slikproblemen. De KNO-arts heeft daarom in overleg met u een uitgebreid slikonderzoek afgesproken. U heeft hierover al uitleg gehad van de KNO-arts. Hier kunt u alles rustig nalezen.

Wat is een FEES-onderzoek

FEES is de afkorting voor Flexibel Endoscopische Evaluatie van het Slikken. Met dit onderzoek kan vastgesteld worden waarom u moeite heeft met slikken of u zich verslikt en bij welke voedingsmiddelen dit probleem optreedt.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de KNO-arts samen met de logopedist.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek moet u zelf meenemen:

  • yoghurt of vla met lepeltje (kleine beker);
  • melk (kleine beker) bij voorkeur met een rietje;
  • ontbijtkoek (reep of stukje);
  • als u bij bovenstaande voedingsmiddelen geen slikproblemen ervaart, neemt u dan aanvullend op deze producten de voedingsmiddelen mee waarbij u wel problemen ervaart.

U hoeft niet nuchter te zijn voor dit onderzoek.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek KNO-heelkunde. De KNO-arts brengt een dun flexibel slangetje met camera (endoscoop) via uw neus naar de keel. Dit kan een onaangenaam gevoel geven, maar doet geen pijn.

De endoscoop blijft tijdens het gehele onderzoek in uw keel zitten. De KNO-arts kan zo de weg van uw keel tot aan het strottenhoofd zien, waar de stembanden en slokdarmingang zich bevinden. De beelden zijn te zien op een beeldscherm. Wanneer u dit wenst kunt u zelf meekijken.

Tijdens het onderzoek bekijken de KNO-arts en de logopedist de slikactie met verschillende voedingsmiddelen. Er wordt gekeken of u zich niet verslikt en of er geen voeding in de keelholte achterblijft na het slikken. Tevens wordt gekeken of een bepaalde houding of verandering van sliktechniek van invloed is op de slikactie.

Na het onderzoek

Na het onderzoek bespreken de KNO-arts en logopedist de resultaten met u. Als er tijdens het onderzoek een slikstoornis wordt vastgesteld dan wordt gekeken welke aanpassingen nodig zijn op het gebied van eten, drinken en lichaamshouding.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven