Inleiding
U bent naar het Centrum voor Metabole Botaandoeningen verwezen om vast te stellen hoe uw botgezondheid is. Met een vragenlijst, een bloedonderzoek en met botmetingen wordt beoordeeld hoe goed de kwaliteit van uw botten is. Vervolgens wordt beoordeeld of u medicatie nodig heeft om uw botgezondheid te beschermen of te verbeteren.
Algemeen
In het Centrum voor Metabole Botaandoeningen wordt gekeken of er sprake is van botontkalking (osteoporose). Dit gebeurt bij mensen met een verhoogde kans op osteoporose vanwege bijvoorbeeld botbreuken, reuma, een prednison behandeling of bij prostaatkanker.
Bij prostaatkanker is het risico op osteoporose verhoogd door medicijnen. De medicijnen die worden voorgeschreven bij de behandeling van prostaatkanker kunnen ervoor zorgen dat de sterkte van de botten afneemt. Dit zijn bijvoorbeeld de medicijnen: gosereline/Zoladex® injecties en bicalutamide tabletten. Deze medicijnen gaan de aanmaak van geslachtshormonen tegen. Hierdoor valt de beschermende functie van deze hormonen voor de botten weg, kunnen de botten slechter worden en kan osteoporose ontstaan.
Osteoporose
Wat is osteoporose
Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd. ‘Osteon’ betekend ‘bot’, ‘porose’ betekent ‘opening’. Het bot wordt bij deze aandoening geleidelijk brozer, waardoor het gemakkelijk kan breken. Dit in tegenstelling tot normaal en gezond bot dat sterkt en flexibel genoeg is om tegen een stootje te kunnen. De structuur van onze botten is te vergelijken met een honingraat. Bij osteoporose worden de gaten in de honingraatstructuur langzaam groter. Hierdoor verzwakt de structuur van het bot. Een kleine stoot of val kan dan al tot een botbreuk leiden. Wanneer u bijvoorbeeld een tas met boodschappen optilt of op een ongelukkige manier van de stoep afstapt en valt, kunt u zomaar een heup, ruggenwervel of pols breken.
Behandeling van osteoporose
Als er sprake is van osteoporose kan dit vaak goed behandeld worden met medicijnen. Wanneer er nog geen sprake is van osteoporose kan het soms verstandig zijn de botten al te beschermen met medicatie. Bij mannen die osteoporose krijgen door de hormonale therapie bij prostaatkanker, is de kans op een botbreuk verhoogd. De behandeling is er dan op gericht om het risico op botbreuken zo veel mogelijk te verkleinen.
Om uw botgezondheid vast te stellen heeft u 2 afspraken in het ziekenhuis. Ook vragen wij u om een vragenlijst in te vullen.
Vragenlijst
Om een beeld te krijgen van uw leefstijl en andere factoren die van belang zijn voor uw (bot)gezondheid, vragen wij u een vragenlijst in te vullen. U kunt de vragenlijst thuis invullen en met de retourenvelop gratis terugsturen naar het ziekenhuis.
Metingen
Om uw botgezondheid en kans op botbreuken zo volledig mogelijk in kaart te brengen worden er een aantal metingen bij u uitgevoerd. Deze metingen vinden plaats in het Centrum voor Diagnostiek in Venlo.
De volgende metingen worden uitgevoerd:
- Botdichtheidsmeting (DEXA onderzoek)
- Bloedonderzoek
Ongeveer 2 weken na de eerste afspraak komt u bij de Verpleegkundig Specialist van het Centrum voor Metabole Botaandoeningen (bij de afdeling Interne Geneeskunde op locatie Venlo). Zij bespreekt de uitslagen van de metingen van afspraak 1 met u. Tijdens deze 2e afspraak:
- Heeft u een gesprek over uw uitslagen, botgezondheid en preventie.
- Neemt u samen de vragenlijst door die u heeft ingevuld.
- Soms wordt ook uw spierfunctie getest.
Metingen van afspraak 1
Botdichtheidsmeting (DEXA-meting)
Een botdichtheidsmeting is een onderzoek waarbij met behulp van enkele röntgenstralen de dichtheid van uw botten (heup en ruggenwervels) wordt gemeten. In medische termen heet dit een DEXA-meting (Dual Energy X-ray Absorptiometry).
Tijdens het onderzoek mag u een onderbroek en onderhemd of T-shirt dragen waarin géén metalen voorkomen (ook geen versieringen van metaal). U mag geen sieraden (of piercings) dragen.
Vanaf een week voor het onderzoek mag u geen radiologische onderzoeken ondergaan waarvoor u een contrastmiddel moet innemen (bijvoorbeeld een CT onderzoek van de buik of röntgenonderzoek van de slokdarm, maag of darm). Dit contrastmiddel kan de meting namelijk verstoren.
Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een onderzoekstafel. Er wordt een opname gemaakt van de heup en er worden twee opnames van de rug gemaakt. Tijdens de opnames moet u zo stil en ontspannen mogelijk blijven liggen. Door het bewegen van de apparatuur kunt u een lichte trilling voelen omdat er een scan arm boven en onder de tafel beweegt als de opnames worden gemaakt. Nadat de scans zijn gemaakt, maakt de laborant met behulp van de computer berekeningen. Het maken van elke scan duurt enkele minuten. Het hele onderzoek duurt 30 minuten.
Maak zelf een afspraak voor bloedafname via mijnVieCuri
U kunt zelf kiezen wanneer u bloed laat prikken bij VieCuri, locatie Venlo of Venray. U plant zelf veilig en eenvoudig een afspraak via mijnVieCuri.nl. Kijk voor meer meer informatie en een instructie op op de pagina van bloedprikken.
Let op: minimaal 1 week voor de afspraak op het spreekuur bloed laten prikken.
Waar vinden de onderzoeken plaats?
Het bloedonderzoek, de botdichtheidsmeting en de botstructuurmeting worden gedaan in het Centrum voor Diagnostiek in Venlo.
De afspraak voor de onderzoeken vindt u in de bijgevoegde brief. Wij vragen u om 10 minuten voor dit tijdstip aanwezig te zijn op het Centrum voor Diagnostiek.
Afspraak bij het Centrum voor Metabole Botaandoeningen
Ongeveer twee weken nadat de onderzoeken (botdichtheidsmeting en bloedonderzoek) hebben plaatsgevonden, zijn alle uitslagen bekend. Dan volgt een afspraak op het Centrum voor Metabole Botaandoeningen. Tijdens deze afspraak bespreekt de verpleegkundig specialist de uitslagen van de metingen met u.
Afhankelijk van de uitslagen wordt een behandeling voorgesteld en met u besproken. Uw uroloog en huisarts worden schriftelijk geïnformeerd over de resultaten van alle onderzoeken en de voorgestelde behandeling. Een behandeling kan betekenen dat u een medicijn voorgeschreven krijgt (meestal een jaarlijks infuus) om de botafbraak af te remmen.
Kosten
Het bezoek op het Centrum voor Metabole Botaandoeningen, het bloedonderzoek, de botdichtheidsmeting en de eventuele behandeling worden vergoed door alle zorgverzekeraars (met uitzondering van het eigen risico).
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.