Buigpeesletsel

Informatie en oefentherapie

Inleiding

U bent geopereerd aan een of meerdere buigpezen van uw hand. Na deze operatie komt u voor verdere behandeling bij de handergotherapeut en de handfysiotherapeut.

 

Om te begrijpen hoe belangrijk deze nabehandeling is, is het nodig om een goed beeld te schetsen van de werking van de hand en de buigpezen. Aan de zijde van de handpalm lopen door elke vinger 2 pezen. Deze pezen zorgen ervoor dat de vingergewrichten kunnen buigen. Deze buigpezen lopen door een koker, de buigpeeskoker. Om de vinger goed te kunnen buigen en strekken, moeten de pezen vloeiend langs elkaar kunnen bewegen maar ook vloeiend door de buigpeeskoker kunnen glijden.

 

De nabehandeling is er dan ook op gericht om de pees voldoende rust te geven maar ook om ervoor te zorgen dat de pees soepel kan blijven glijden en niet vast gaat zitten in het littekenweefsel dat zich vormt bij het herstellen van een wond.

Na de operatie

Zorgen dat de pees heel blijft

De plek waar de pees is gehecht is een zwakke plek. Om die reden mag er de eerste 5 weken na de operatie weinig spanning op de pees gezet worden.

Om deze plek te beschermen krijgt u een spalk die voorkomt dat u de vingers en de pols volledig kunt strekken.

Daarbij is het belangrijk om geen kracht te zetten bij het buigen van de vingers en deze niet in te zetten bij de dagelijkse activiteiten.

Waarom oefenen?

Bij iedere beschadiging maakt het lichaam littekenweefsel aan. Dit is ook het geval bij de buigpees.

Het littekenweefsel groeit overal daar waar er schade is ontstaan. Om die reden kunnen de buigpezen aan elkaar of aan het weefsel rondom de pees vastgroeien/verkleven. Dit kan als gevolg hebben dat de vinger niet meer helemaal kan buigen of strekken.

 

Het bewegen van de vinger zorgt ervoor dat de pezen blijven glijden. Het heen en weer glijden zorgt ervoor dat het littekenweefsel de buiging of strekking niet gaat beperken. Om het oefenen makkelijker te maken is het van belang dat de hand/pols niet te dik wordt. Zorg ervoor dat u de arm niet laat hangen als u staat of loopt. Houdt uw arm zo hoog mogelijk in een sling.

De handtherapeut begeleidt u tijdens het oefenen.

Autorijden/werken/sporten

De eerste 8 weken mag u niet autorijden of fietsen. De gehechte pezen komen in gevaar bij het gebruiken van de hand tijdens het rijden. Daarnaast brengt u uzelf of anderen in gevaar omdat u niet in staat bent adequaat te reageren in plotselinge situaties.

Voor vragen rondom het autorijden kunt u het CBR raadplegen: www.CBR.nl.

Lichte werkzaamheden (kantoorwerk) kan eventueel vanaf 8 weken worden opgepakt.

Zwaar werk en contactsporten kunnen pas na 12 weken worden opgepakt.

Niet contactsporten kunnen misschien al eerder opgepakt worden afhankelijk van de sport. Doe dit altijd in overleg met uw behandelend therapeut.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven