Gesprek tijdige zorgplanning Geriatrie

Nadenken over wensen en voorkeuren voor toekomstige zorg

Inleiding

Binnenkort heeft u een afspraak om te praten over uw wensen en voorkeuren voor toekomstige zorg. Uw zorgverlener heeft al de nodige informatie gegeven. Hieronder kunt u het nog eens rustig nalezen.

Tijdige zorgplanning is:

  • nadenken over uw wensen en voorkeuren voor toekomstige zorg;
  • hierover spreken met naasten en zorgverleners.

Waarom een gesprek over tijdige zorgplanning

Om goede en passende zorg te kunnen bieden is het belangrijk om tijdig op de hoogte te zijn van uw persoonlijke situatie en wensen. We willen graag dat u zelf meedenkt over de behandeling. Wat is belangrijk voor u? Welke informatie wilt u ontvangen over uw aandoening en levensverwachting? Wilt u een behandeling waarbij alles gedaan wordt wat medisch mogelijk is? Wilt u bijvoorbeeld nog opgenomen worden? Vindt u kwaliteit van leven het belangrijkst? En wat betekent kwaliteit van leven dan voor u? Als u in een situatie komt waarbij u zelf uw wensen niet meer aan kunt geven, wie kan en mag dan voor u beslissen?

Lastige vragen die extra aandacht verdienen. Hiervoor maken we graag een aparte afspraak.

Samen in gesprek

Het gesprek wordt gevoerd door uw arts en een verpleegkundige van VieCuri of door een trajectbegeleider in samenspraak met uw huisarts. Geef gerust uw voorkeur aan.

Door samen uw medische situatie en de behandelmogelijkheden te bespreken, hopen we uw overwegingen en wensen beter te kennen. U kunt aangeven wat uw behandelwensen zijn en wij geven aan wat de mogelijkheden en gevolgen van behandelingen zijn. U bent namelijk de deskundige van uw eigen leven. Wij zijn deskundig op het gebied van zorg. Wij willen zo open mogelijk over deze onderwerpen met u praten.

Het helpt ons bijvoorbeeld om te weten hoe de ziekte uw dagelijks functioneren beïnvloedt en wat dat betekent voor de behandeling.

U kunt grenzen stellen aan de behandeling, of afzien van een bepaalde behandeling. Ook kunt u aangeven wanneer u zou willen stoppen met een behandeling.

Welke keuzes u ook maakt of welke grenzen u ook stelt, onze zorg blijft altijd gericht op de best mogelijke kwaliteit van leven.

Belangrijk

Het kan zijn dat u in de toekomst anders over gemaakte afspraken gaat denken en behandelwensen aan wilt passen. Bijvoorbeeld omdat uw kijk op bepaalde behandelingen is veranderd. De zorgverlener zal hier naar vragen. U mag het ook zelf aangeven. De gemaakte afspraken kunnen altijd worden aangepast.

Voorbereiding op het gesprek

Bij de uitnodiging voor het gesprek ontvangt u een vragenlijst. Deze helpt bij de voorbereiding op het gesprek. Neem de tijd om rustig over de vragen na te denken en de lijst in te vullen. Uw antwoorden worden als hulpmiddel voor het gesprek gebruikt.

Neem de vragenlijst ingevuld mee naar de afspraak of geef de vragenlijst aan de trajectbegeleider.

Naasten

Het kan helpen om de vragen en uw overwegingen te bespreken met uw naaste(n) of mantelzorger. Daardoor krijgt u zelf maar ook uw naaste(n) of mantelzorger meer duidelijkheid over hoe u uw kwaliteit van leven ervaart en hoe dit samenhangt met medische behandelingen.

Het is wenselijk om uw naaste(n) of mantelzorger aan te laten sluiten bij het gesprek zodat deze(n) ook op de hoogte is van uw wensen en de afspraken die worden gemaakt. Om het gesprek goed te laten verlopen is het advies om maximaal 2 personen mee te nemen.

Gesprek in VieCuri

Kiest u voor een gesprek binnen VieCuri, dan plant de verpleegkundige met u een afspraak. Dit gesprek duurt langer dan een normaal consult. We nemen hiervoor écht de tijd om alles rustig te kunnen bespreken.

Het gesprek begint met de verpleegkundige. Deze neemt de vragenlijst en de antwoorden met u door en gaat hierover met u in gesprek. Vervolgens sluit uw arts aan. Samen met u kijken zij welke zorg het beste bij u past. Gemaakte afspraken worden door de arts vastgelegd in uw dossier. Zo zijn alle betrokken zorgverleners goed op de hoogte van uw wensen.

Gesprek in de thuissituatie

Kiest u voor een gesprek met de trajectbegeleider en de huisarts, dan plant de trajectbegeleider met u een afspraak.

U gaat dan eerst in gesprek met de trajectbegeleider. Deze neemt de vragenlijst en de antwoorden met u door. Op een later moment is er contact met uw huisarts. Samen kijkt u welke zorg het beste bij u past. Gemaakte afspraken worden in uw dossier vastgelegd.

Vervolg

Na het gesprek ontvangt u een samenvatting van het gesprek en de gemaakte afspraken. Zo kunt u altijd teruglezen wat er allemaal besproken is.

De verpleegkundige of trajectbegeleider belt u na een aantal weken om terug te kijken op het gesprek en eventuele vragen die er nog zijn te beantwoorden.

Video over tijdige zorgplanning

Bent u benieuwd hoe het gesprek over uw wensen en voorkeuren voor toekomstige zorg eruitziet? En wilt u weten hoe u zich het beste op dit gesprek kunt voorbereiden? Bekijk dan deze video.

Vragenlijst vroegtijdige zorgplanning

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan gerust contact op 
met de polikliniek Geriatrie van VieCuri of met uw trajectbegeleider.

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven