Inleiding
U heeft in overleg met uw behandelend cardioloog besloten dat er een rechter hartkatheterisatie wordt verricht. Uw arts heeft u al informatie gegeven. Hier kunt u alles rustig nalezen.
Wat is een rechter hartkatheterisatie?
Een rechter hartkatheterisatie is een onderzoek waarbij er via een liesader een dun en flexibel slangetje tot in het hart wordt gebracht. Hiermee worden de drukken in het hart en in de longslagader gemeten. Zo wordt er informatie verkregen over mogelijke aandoeningen van het hart en de longen. Dit onderzoek wordt in VieCuri altijd via de lies verricht.
Intakegesprek
Om u goed te informeren over de hartkatheterisatie krijgt u een gesprek met de intakeverpleegkundige. U meldt zich op het afgesproken routenummer te Venlo of Venray. Tijdens dit gesprek wordt de dag van het onderzoek besproken en krijgt u informatie over de hartkatheterisatie. Daarnaast nemen we de huidige medicatielijst met u door. Soms wordt er een hartfilmpje (ECG) gemaakt.
Duur van het gesprek
Het intakegesprek duurt ongeveer 30 - 45 minuten.
Meenemen naar het intakegesprek
- Een geldig identiteitsbewijs
- Uw actuele medicijnenoverzicht/medicatie paspoort
- (Mobiele) telefoonnummers van 2 contactpersonen
- Deze informatie “Hartkatheterisatie rechts”
Afspraak voor de hartkatheterisatie
U wordt gebeld wanneer de hartkatheterisatie plaats gaat vinden. Ook ontvangt u een schriftelijke bevestiging.
Video hartkatheterisatie bij opname
Video hartkatheterisatie met dagopname
Voorbereidingen thuis
Tijdens het bezoek aan uw cardioloog of intakeverpleegkundige is besproken welke medicijnen u in mag nemen.
Bloedverdunnende medicijnen
- Als u onder begeleiding staat van de Trombosedienst informeer deze dan over de ingreep. De Trombosedienst stemt dan het beleid met u af.
- Gebruikt u Dabigatran (Pradaxa), Rivaroxaban (Xarelto), Apixaban (Eliquis) of Edoxaban (Lixiana), dan moet u deze 48 of 72 uur van tevoren onderbreken. Dit hoort u tijdens het intakegesprek.
- Andere bloedverdunnende medicijnen zoals Acetylsalicylzuur (Ascal, Carbasalaatcalcium), Clopidogrel (Plavix, Grepid), Ticagrelor (Brilique), Prasugrel (Efient) hoeft u niet te stoppen.
Diuretica
Plastabletten zoals Furosemide (Lasix),
Bumetanide (Burinex), Hydrochloortiazide of een combinatiepreparaat met Hydrochloortiazide, Chloortalidon, Amiloride, Spironolacton, Eplerenon (Inspra): deze neemt u ’s morgens niet in. Na het onderzoek kunt u deze medicijnen wel innemen.
U mag een ontbijt nemen.
Dag van de ingreep
Meenemen naar het ziekenhuis
- De medicijnen die u thuis gebruikt in de originele verpakking, blister of rol
- Nachtkleding
- Toiletspullen
- Geldig identiteitsbewijs
- Eventueel warme sokken. Op de katheterisatiekamer is het meestal koud.
- Eventueel iets te lezen of een tablet
- Makkelijk zittende kleding (joggingbroek)
Waardevolle bezittingen
Wij adviseren u grote geldbedragen, sieraden (zoals uw trouwring) en andere kostbaarheden thuis te laten. Het gevaar van zoek raken en diefstal is helaas aanwezig. Het ziekenhuis is hiervoor meestal niet aansprakelijk.
Opname op afdeling Cardiologie
Voor de hartkatheterisatie wordt u opgenomen op de afdeling cardiologie of de Short Stay Cardiologie (SSC). In principe is het een dagopname.
Aankomst in het ziekenhuis
U meldt zich op de dag van opname bij de informatiebalie in de centrale hal. Als u onder begeleiding staat van de Trombosedienst dan gaat u bloedprikken op routenummer 11. De aanvraag voor het bloedprikken heeft u meegekregen bij het intakegesprek.
Voorbereiding op de afdeling
Op de afdeling Cardiologie of Short Stay Cardiologie wordt u voorbereid voor het onderzoek.
Voorafgaand aan de hartkatheterisatie vinden er enkele controles plaats zoals het opnemen van de bloeddruk, pols en temperatuur. U krijgt een OK-jasje aan. Ook wordt een infuusnaaldje ingebracht.
Als u dat wenst krijgt u een kalmerend middel, zodat u het onderzoek zo comfortabel mogelijk kunt ondergaan. Uw bril mag u gewoon ophouden. Draagt u een gehoorapparaat dan kunt u deze inhouden.
U kunt het beste voor het onderzoek nog even naar het toilet gaan.
De rechter hartkatheterisatie
U wordt met het bed naar de katheterisatiekamer gebracht. Daar stapt u in principe zelf over op een smalle onderzoekstafel.
Om infectie te voorkomen nemen we speciale voorzorgsmaatregelen. De medewerkers dragen steriele uniformen en na het ontsmetten van uw lies leggen we een steriel laken over u heen.
Voor de behandeling verdooft de cardioloog uw lies en brengt hier een dun buisje in de liesader. Het inbrengen van het buisje kunt u voelen, maar mag geen pijn doen. Door dit buisje schuift de cardioloog de katheter door het bloedvat naar het hart en voert daar de metingen uit. Van het opvoeren van de katheters voelt u niets, omdat de bloedvaten van binnen gevoelloos zijn.
Heeft u tijdens het onderzoek klachten, zoals bijvoorbeeld pijn op de borst, benauwdheid, of ervaart u prikkel tot hoesten, dan moet u dat meteen zeggen. Hiervoor kan de arts dan zonodig actie ondernemen.
Na de rechter hartkatheterisatie
De verpleegkundige drukt op de katheterisatiekamer de ader in de lies dicht na het verwijderen van het buisje in de lies. Gedurende 2 uur krijgt u een drukverband in de lies. U wordt weer terug naar de Short Stay gebracht. Na het onderzoek mag u weer gewoon eten en drinken. De verpleegkundige meet uw bloeddruk en het prikgaatje in de lies wordt gecontroleerd. U blijft in bed totdat het drukverband verwijderd wordt. Hierna mag u onder begeleiding van de verpleegkundige uit bed komen.
Krijgt of houdt u na het onderzoek pijnklachten, meld dit dan aan de verpleegkundige. Medicijnen neemt u in overleg met de verpleegkundige of zaalarts in. De verpleegkundige van de afdeling belt met de contactpersoon om deze te informeren over het verloop van het onderzoek en wat de verwachte ontslagtijd gaat worden. Als de controles goed zijn, mag u naar huis.
Risico’s / complicaties
Een rechter hartkatheterisatie verloopt meestal zonder problemen. Soms kunnen complicaties optreden.
Mogelijke complicaties zijn:
Zeer zelden treden ernstige complicaties op:
De artsen en verpleegkundigen die het onderzoek verrichten, weten dat deze complicaties zich kunnen voordoen en hoe ze die moeten proberen te voorkomen en behandelen.
Ontslag
Afhankelijk van het tijdstip waarop het onderzoek plaatsvindt, kunt u aan het einde van de middag of in de loop van de avond naar huis.
Wij adviseren u van tevoren het vervoer naar huis te regelen, omdat u in geen geval zelf naar huis mag rijden. Reizen met openbaar vervoer raden wij eveneens af.
Uitslag/controleafspraak
U krijgt de afspraak voor de uitslag thuisgestuurd. Deze afspraak vindt een aantal weken na het onderzoek plaats.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.