Inleiding
U heeft van uw behandelend specialist vernomen dat u een SCAD heeft. U heeft al informatie gehad over deze aandoening en de behandeling. Hier kunt u alles rustig nalezen. Heeft u nog vragen? Stel deze aan uw behandeld specialist.
Wat is SCAD?
SCAD staat voor Spontaneous Coronary Artery Dissection. Dit is een spontane scheur (dissectie) van de kransslagaders.
Bij een SCAD raken verschillende lagen vaatwand los van elkaar. Daardoor kan er een bloedvat afgesloten raken en een hartinfarct ontstaan.
Een spontane scheur wil zeggen dat de binnenwand loskomt ten opzichte van de buitenwand. Door het loskomen van de binnenwand stroomt er bloed in de wand van de kransslagaders waardoor de wand bol komt te staan. De ruimte waar het bloed doorheen stroomt wordt hierdoor smaller, waardoor er een nauwere doorgang is van bloed. Het gevolg is het afsterven van hartspierweefsel (hartinfarct).
Een hartinfarct wordt veroorzaakt door een verstopping van een kransslagader (slagader die bloed geeft aan de hartspier). In een zeer klein percentage is de verstopping het gevolg van een spontane scheur in de binnenwand van een van een kransslagader. Dit laatste staat bekend als een SCAD.
Risicofactoren
- Een SCAD komt vaker voor bij vrouwen (90%) dan bij mannen (10%).
- Een SCAD is verantwoordelijk voor hartinfarcten bij een 25% van de vrouwen jonger dan 50 jaar.
- Veel stress (vaker bij vrouwen) of zware lichamelijke inspanning (eerder bij mannen) worden vaak gemeld net vooraf aan het ontstaan van een SCAD.
- Een hoge bloeddruk.
- Als een hartinfarct tijdens de zwangerschap ontstaat, is in 25% van de gevallen een SCAD de oorzaak. Als het hartinfarct ontstaat in de maanden na de zwangerschap, is in 50% van de gevallen een SCAD de oorzaak.
Oorzaken
Bij een aantal aandoeningen is er een verhoogd risico op een scheur:
- FMD (fibromusculaire dysplasie): verstoorde aanleg van bind- en spierweefsel in de wand van één of meer middelgrote slagaders in het lichaam. Dit kan leiden tot een vernauwing, verwijding of scheur in de bloedvaten. De aandoening komt vooral voor in de nierslagaders, halsslagaders, bekkenslagaders en soms in de kransslagaders van het hart. Tot 50% van de patiënten met SCAD zou FMD hebben in de kransslagaders. Om te kijken of u FMD heeft, zal de arts een CT-scan van de slagaders van hoofd-romp-klein bekken met u bespreken.
- Bindweefselziekten en vaatontsteking (vasculitis) zijn zeldzame oorzaken van SCAD.
Bij 50% van de mensen met SCAD wordt geen oorzaak gevonden.
Diagnose SCAD
De klachten als gevolg van een SCAD, zijn dezelfde als van een hartinfarct:
- Pijn op de borst en/of armen en/of hals en/of kaak;
- Zweten;
- Misselijk;
- Kortademigheid.
Deze klachten ontstaan doordat een deel van de hartspier zuurstoftekort heeft. Bij een SCAD is de pijn heviger dan bij een klassiek hartinfarct, doordat er ook pijn is door de scheur zelf. Om te weten of het hartinfarct door een SCAD is veroorzaakt is meer onderzoek van de kransslagaders nodig. Dit gebeurt met een hartkatheterisatie.
Behandeling
Bij een hartkatheterisatie wordt vastgesteld of het hartinfarct veroorzaakt is door een SCAD of door een vernauwing in een van de kransslagaders. In tegenstelling tot bij een klassiek hartinfarct zal bij een SCAD zelden een dotter behandeling uitgevoerd worden omdat dit een veel hoger risico op complicaties heeft. Er worden medicijnen gestart zoals bloedverdunners, bloeddrukverlagers en medicijnen om de grootte van het hartinfarct gunstig te beïnvloeden.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.