Digitale zorg
Als topklinisch ziekenhuis gaat VieCuri voorop in de transformatie van de zorg. We investeren hiervoor onder andere in netwerkzorg, hybride zorg en in het bevorderen van de gezondheid van patiënten en inwoners van Noord-Limburg.
In onze huidige zorgpaden bieden we vaak fysieke zorg: patiënten komen naar het ziekenhuis voor een afspraak, een onderzoek of een behandeling. Met de groeiende zorgvraag aan de ene kant en een te kort aan zorgprofessionals aan de andere kant, kunnen we de zorg in de toekomst niet meer op deze manier blijven leveren. Daarom moeten we toewerken naar het leveren van hybride zorg: een goede mix van fysieke en digitale zorg, waardoor de zorg toegankelijk blijft en patiënten meer regie krijgen over hun eigen gezondheid.
Hoe thuismonitoring werkt
Patiënten kunnen hun gezondheidsinformatie via een app communiceren met het Monitoringscentrum. De monitoringsverpleegkundigen coachen en begeleiden patiënten op afstand: ze houden trends in de gaten en nemen contact op met patiënten wanneer er afwijkingen geconstateerd worden die aandacht behoeven. Waar nodig overleggen ze met het behandelteam van de patiënt.
Thuismonitoring vanuit het monitoringscentrum is momenteel beschikbaar voor patiënten met astma, COPD, hypertensie, zwangerschapsdiabetes of darmklachten die zijn ontstaan na een operatie aan de endeldarm of dikke darm. VieCuri schaalt de komende jaren de zorg in het Monitoringscentrum verder op.
Voordelen van thuismonitoring
De verwachting is dat monitoring op afstand impact oplevert op meerdere vlakken: patiënten ervaren een groter gevoel van veiligheid doordat hun gezondheidsgegevens op afstand gemonitord worden. Ook scheelt het hen reistijd en kosten, omdat ze naar verwachting minder vaak naar het ziekenhuis komen. Patiënten geven aan dat zij door deze manier van monitoring beter in staat zijn gezondheidsproblemen te kunnen signaleren en zo verergering van klachten kunnen voorkomen. Een patiënt met longproblemen gaf bijvoorbeeld aan dat de informatie uit de app hielp om een astma-aanval te voorkomen.
Verdere ondersteuning
Deelnemen aan hybride zorg is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom opende VieCuri in februari het Servicepunt Digitale Zorg. Dit Servicepunt ondersteunt patiënten en medewerkers die uitdagingen ervaren bij of vragen hebben over digitale zorg, zoals het gebruik van het patiëntenportaal of het installeren van de zorgapps.
Het Monitoringscentrum blijft zich ontwikkelen, samenwerken en innoveren om de juiste zorg op de juiste plek te bieden. Met de focus op hybride zorg en technologische ondersteuning gaat VieCuri niet alleen voor het verlichten van de werkdruk, maar ook voor de zorg die het beste past bij de patiënt zijn behoeften en levensstijl. Thuismonitoring is daarmee een belangrijke stap richting toekomstbestendige zorg.