Manon van Kuijk met haar beschilderde vaas.

Dialysecentrum VieCuri Venlo straalt met nieuwe kunst

In juli 2022 verhuisde de Dialyseafdeling van VieCuri Venlo van afdeling K6 naar een nieuw, modern gebouw. Bij de oplevering was er bewust afgezien van aankleding. Hierdoor kon het gebouw in een latere fase, afgestemd op de gebruikservaringen, de gewenste uitstraling krijgen.

Het afgelopen jaar is er samen met lokale kunstenaars gewerkt aan een passende aankleding. Het resultaat is erg mooi geworden. De financiering is mogelijk gemaakt door ruimhartige donaties van patiënten en nabestaanden van de afgelopen jaren.

Mensen die dialyse nodig hebben, zijn daar gemiddeld genomen vijf uur voor in het centrum. De meesten komen drie keer per week. “Daarvoor willen we een fijne plek bieden. Het blijft natuurlijk een medische omgeving, maar er is nu veel meer aandacht voor een huiselijke sfeer. Ook de patiënten tonen zich tevreden en daar draait het om”, aldus Marjo van den Essen, waarnemend manager Dialyse.

Sef Berkers Bij Groot Doek
Sef Berkers

Vrolijke schilderijen in oker tinten geel

Kunstschilder Sef Berkers maakte in de vrolijke tint okergeel 4 schilderijen. Het grootste werk hangt pontificaal in de grote hal. Het werk is geïnspireerd door reizigers op station Venlo. Berkers: “Ik heb hier gekozen voor een mooie vrouw in een sierlijke beweging, het moment waar ze nog even omkijkt terwijl ze vooruit loopt. De lichte kleuren, met name het geel, staan voor openheid, luchtigheid, positiviteit en een krachtige uitdrukking. Ik hoop dat de patiënten en de medewerkers dit ook zo ervaren.”

Huiselijke sfeer

Manon van Kuijk beschilderde drie vazen waarin grote, zijde boeketten staan om een huiselijke sfeer te creëren. Manon vertelt: “Ik werd gevraagd om wat warmte en sfeer te brengen in de wachtkamer. De handbeschilderde vazen zijn gedecoreerd met fijne bloemetjes en afgewerkt met rosé bladgoud. Deze zijn aangepast aan de kleuren van het interieur en de schilderijen van Sef Berkers.”

Manon van Kuijk met haar beschilderde vaas.
Manon van Kuijk
Karin De Jonge Bij Panorama
Karin De Jonge

Nabij de Maas

Fotografe Karin de Jonge maakte foto’s met als thema ‘nabij de Maas’ voor in de gangen en de spreekkamers. Voor de kantoren werkte ze met het thema ‘vlinders.’ In de doorgaande gang hangt een groot werk met hierop een panorama van de Maasboulevard in Venlo bij avondlicht.

Fotogragrafe Karin de Jonge
Karin de Jonge Fotografe
Een afspraak bij het Dialysecentrum wordt net wat prettiger ervaren als je naar een mooie foto kunt kijken. Omdat het fijn is om een stukje landschap te herkennen, is de opdracht toegespitst op de Maas in de omgeving van het Venlose ziekenhuis.

Bedankt

Met de fraaie kunstwerken is het Dialysecentrum aangekleed en klaar voor de toekomst! Er is een prettige sfeer ontstaan voor zowel patiënten, medewerkers en bezoekers. Wij bedanken de kunstenaars voor hun mooie bijdrage en vooral ook patiënten en nabestaanden voor de giften van de afgelopen jaren.

Auteur

VieCuri

Datum

15 maart 2024

scroll terug naar boven