De afdeling Medische Microbiologie van VieCuri heeft een uitwisselingsproject opgezet met het Medisch Microbiologisch laboratorium van het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo (AZP). Zo is apparatuur die in VieCuri is afgeschreven (maar nog in werkbare staat is) verscheept naar Suriname. Ook wordt er kennis en kunde gedeeld doordat er een uitwisseling plaatsvindt van analisten. Dit project is mogelijk gemaakt door een subsidie van de Stichting Infectious Diseases Research Foundation, via het Radboudumc Centrum Infectieziekten.
In het afgelopen jaar is o.a. een microscoop aan het ziekenhuis in Paramaribo gedoneerd. Ook is er een MALDI-TOF naar Suriname verscheept. Dit is een apparaat waarmee bacteriën en gisten heel snel en goedkoop kunnen worden geïdentificeerd. Met hulp van fabrikant Bruker is uit twee afgeschreven MALDI-TOFS (van het Erasmus MC en van VieCuri) een bruikbaar geheel samengesteld.
Nieuw apparaat zorgt voor enorme versnelling
Voor het ziekenhuis in Paramaribo is het werken met de MALDI-TOF een enorme vooruitgang. “Het proces dat voorheen 24 uur duurde, is met het nieuwe apparaat binnen enkele minuten afgerond. Artsen krijgen dus veel sneller en ook betrouwbaarder een uitslag, wat een enorme impact heeft op de behandeling van patiënten en op de infectiepreventie. Dit effect wordt vergroot doordat deze afdeling microbiologie ook de diagnostiek voor de andere ziekenhuizen en huisartsen in heel Suriname verzorgt”, aldus arts-microbioloog Janneke de Vries van VieCuri.
Tropische infectieziekten
Janneke de Vries werkte in 2018 zo’n drie maanden in het AZP als arts-microbioloog. Sindsdien heeft de Medische Microbiologie van VieCuri een samenwerking met het ziekenhuis in Paramaribo. Doel is om over en weer kennis en kunde uit te wisselen, de voorzieningen in het AZP te helpen verbeteren en een interessant aspect aan het werk van analisten toe te voegen. VieCuri heeft een modern laboratorium, met processen die veelal gedigitaliseerd zijn en een grote diversiteit aan testen.
Het Medisch Microbiologisch Laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo heeft op zijn beurt veel kennis van de basistechnieken en ervaring op het gebied van tropische infectieziekten (zoals malaria, dengue en bepaalde schimmelinfecties). Deze kennis en ervaring komen in Nederland heel goed van pas bij de diagnostiek en consultatie van importziekten. Doordat mensen steeds meer en verder reizen komen deze vaker voor, maar nog steeds niet zo frequent als in Suriname.
Grote verschillen
Hoofdanalist Bryan Mangroe uit Suriname is voor een periode van drie weken bij VieCuri. Bryan: “Het is ontzettend leerzaam en interessant. De processen zijn zo anders. Digitalisering is één aspect, daardoor gaan zaken sneller en zorgvuldiger. Wij hebben geen Lab Informatie Systeem. En er zijn wel meerdere computers, maar niet bij iedere werkplek. Verder wordt er in Nederland veel meer gewerkt met protocollen. Ik zie de meerwaarde daarvan en wil daar in het AZP ook aan werken. Het zorgt voor uniformiteit en kwaliteit: ieder doet alles op dezelfde manier, er is minder overleg nodig en het inwerken van collega’s is makkelijker.” Bryan Mangroe is blij met de kans die hij kreeg voor deze uitwisseling. “Naast dat het leerzaam is, zijn de mensen hier heel vriendelijk. Net als op het lab in Suriname zijn mensen hier niet alleen collega’s van elkaar, maar voelt het onderling ook een beetje als familie.”
Basiskennis bijhouden
Bryan Mangroe verzorgde een onderwijsmoment met boeiende verhalen uit de praktijk in Suriname en regelmatig deelde hij casuïstiek uit zijn lab. VieCuri is misschien verder dan het AZP als het gaat om digitalisering, toch zijn er ook andersom genoeg zaken te leren. Janneke de Vries: “Digitalisering zorgt voor snelheid en zorgvuldigheid, we willen niet zonder. Maar het is wel goed om de basiskennis en inzichten te blijven behouden. Stel dat een systeem uitvalt, hoe kun je dan evengoed het werk doen? Daarin kunnen we dingen leren van het AZP.”
Toekomst
De uitwisseling is mogelijk gemaakt door een subsidie uit een project dat prof. Heiman Wertheim uit het Radboud UMC heeft uitgevoerd in opdracht van de Panamerican Health Organisation. Janneke de Vries: “Ik heb de wens dat we jaarlijks over en weer een uitwisseling kunnen doen. Het is interessant, nuttig en biedt onze medewerkers een extra uitdaging.” Er wordt een fonds opgericht en een stichting om in de toekomst de uitwisseling voort te zetten.
Foto's van de ingebruikname van de nieuwe apparatuur in Suriname: