Subcapsulaire orchidectomie

Verwijderen testesweefsel

Inleiding

In overleg met u is besloten om een subcapsulaire orchidectomie (chirurgische verwijdering van het weefsel in de teelballen) te verrichten. Uw arts heeft u al informatie gegeven over deze ingreep. Hier kunt u alles rustig nalezen.

Prostaatkanker en subcapsulaire orchidectomie

Uw behandelend arts heeft prostaatkanker bij u vastgesteld. De tumorcellen in de prostaat gaan zich ongeremd delen en kunnen uiteindelijk ook buiten de prostaat groeien. Als tumorcellen losraken van hun oorspronkelijke plaats en zich verderop in het lichaam vastzetten, spreekt men van uitzaaiingen.

Subcapsulaire orchidectomie

Bij deze operatie wordt een gedeelte (het weefsel binnen het kapsel) van beide teelballen verwijderd. In de teelballen

wordt het mannelijk hormoon testosteron geproduceerd.

De groei van prostaatkankercellen is afhankelijk van een constante hoeveelheid van het testosteron in het bloed. Als dit hormoon testosteron wordt uitgeschakeld, wordt de groei van

prostaatkankercellen afgeremd.

Het onderdrukken van de productie van testosteron kan op twee manieren: door middel van medicijnen of via een operatie. Na een operatie hoeft u niet (meer) behandeld te worden met medicijnen.

Wat zijn de zaadballen?

De zaadballen (testes) zijn ovaal van vorm en ongeveer 4 tot 5 centimeter groot. Zij produceren de spermacellen en een groot deel van de mannelijke geslachtshormonen (= testosteron ).

Afbeelding 1. Mannelijk geslachtsorgaan

Voorbereiding

Het preoperatief bureau

Vanuit de polikliniek en vóór de opname in het ziekenhuis wordt u doorverwezen naar het preoperatief bureau. Het is belangrijk om u als patiënt zo goed en veilig mogelijk voor te bereiden op de ingreep en de vorm van anesthesie die nodig is. Hiervoor is preoperatief onderzoek nodig.

Anesthesie

De ingreep geschiedt meestal onder algehele anesthesie (narcose). De anesthesist zal dit met u bespreken.

Bloedverdunnende medicijnen

Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u, uitsluitend in overleg met uw arts, voor de ingreep stoppen. Als u onder begeleiding staat van de trombosedienst informeer deze dan over de ingreep. De trombosedienst stemt dan het beleid met u af.

Meenemen naar het ziekenhuis

  • Een geldig identiteitsbewijs
  • Medicijnenoverzicht: welke medicijnen gebruikt u en wanneer

Sieraden, piercings, bril, gebitsprothese

Tijdens de ingreep mag u geen sieraden of piercings dragen. Ook contactlenzen, bril en gebitsprothesen moet u uitdoen. Een gehoorapparaat mag u inhouden naar de operatiekamer.

Waardevolle bezittingen

Het is verstandig waardevolle zaken thuis te laten, omdat zoekraken helaas mogelijk is. Het ziekenhuis is hiervoor in de meeste gevallen niet aansprakelijk.

Dag van de behandeling

Geen crème gebruiken

Gebruik op de dag van de ingreep geen vette crèmes zoals bodymilk. Dit maakt het ontsmetten van de huid in het te opereren gebied lastig.

De ingreep

Hoe wordt de operatie uitgevoerd?

Bij de operatie wordt alleen het testosteron-producerend weefsel in de teelballen weggenomen, niet de gehele teelbal. De uroloog maakt een kleine snee in de balzak en verwijdert het weefsel aan de binnenzijde van beide teelballen.

Duur van de ingreep

De ingreep duurt ongeveer een half uur.

Opnameduur

Als alles naar wens verloopt mag u dezelfde dag of daags na de ingreep weer naar huis. ’s Avonds na de ingreep mag u weer eten.

Weer thuis

Eerste dagen thuis

De eerste dagen thuis is het belangrijk dat u rustig aan doet bij bewegingen en werk. U kunt een zwelling of bloeduitstorting in het wondgebied krijgen. Dit lost in principe vanzelf op.

Controle

U krijgt een afspraak voor controle op de polikliniek. Uw behandelend arts controleert de wond en bespreekt met u de uitslag van het weefsel, dat na de operatie is verwijderd. U kunt dan ook het verdere beleid met uw uroloog bespreken.

Adviezen voor thuis

  • Luister naar uw lichaam!
  • Na de operatie is het verstandig de daarop volgende dagen een strakke onderbroek (of zwembroek) te dragen, omdat deze steun geeft. Als u deze ook ’s nachts aanhoudt, vermindert u de kans op zwelling.
  • Bij pijn kunt u pijnstilling gebruiken bijvoorbeeld 3-4x daags twee tabletten 500 mg paracetamol of andere voorgeschreven pijnstillers.
  • Het is verstandig de eerste week rustig aan te doen, om spanning op de wond te vermijden.
  • U mag gedurende een week niet fietsen, baden, zwemmen, werken. Douchen mag wel.
  • Gedurende 2 weken mag u niet zwaar tillen of ander lichamelijk zwaar werk doen.
  • Twee weken na de ingreep kunt u weer seksueel contact hebben.
  • Mogelijke complicaties

    Ondanks de zorgvuldigheid waarmee gewerkt wordt kunnen complicaties/bijwerkingen ontstaan zoals:

  • een zwelling van de balzak;
  • een blauwe verkleuring van de huid;
  • nabloeding: soms treedt, meestal binnen 24 uur, een nabloeding op, waardoor de zwelling snel toeneemt;
  • infectie: na enkele dagen kan een infectie optreden, waardoor de balzak geleidelijk gezwollen, rood en pijnlijk wordt.
  • Contact opnemen

    Neem tijdens kantooruren contact op met de polikliniek Urologie of buiten kantooruren met de verpleegafdeling Urologie als u last heeft van:

    • ernstige, aanhoudende, steeds erger wordende pijn;
    • ernstig bloedverlies uit de wond;
    • koorts boven 38,5°C.

    Vragen

    Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

    Contact

    Opmerkingen

    • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
    • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

    Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

    Disclaimer

    Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

    scroll terug naar boven