Inleiding
Tijdens uw bezoek aan de polikliniek Urologie heeft uw behandelend uroloog met u besproken dat u een vernauwing in uw plasbuis heeft. De uroloog heeft gesproken over de wenselijkheid of noodzaak van een operatie. Hier kunt u alles nog eens rustig nalezen.
De plasbuis
Algemeen
De urinebuis (ook plasbuis of urethra genoemd) vormt de verbinding tussen de blaas en de buitenkant van het lichaam. De urinebuis dient zowel bij de man als de vrouw om urine uit het lichaam te verdrijven.
Vernauwing van de plasbuis
Een vernauwing van de plasbuis (urethrastrictuur) kan verschillende oorzaken hebben, namelijk:
Door bovengenoemde oorzaken kan er littekenweefsel in de plasbuis ontstaan, waardoor deze vernauwd raakt.
Hoe stel je een vernauwde plasbuis vast?
De kracht van de urinestraal bij het plassen is minder geworden en er moet geperst worden om de blaas goed leeg te plassen. Doordat de blaas soms niet goed leeg kan worden geplast, wordt de kans op een blaasontsteking groter.
De vernauwing kan ook worden ontdekt bij het inbrengen van een katheter. Op de plek van de vernauwing kan de katheter niet verder opgevoerd worden. De katheter kan niet tot in de blaas worden gebracht. Als de vernauwing blijft bestaan, zou een blijvende schade aan de plasbuis het gevolg kunnen zijn.
Behandeling vernauwde plasbuis
Om de vernauwing in de plasbuis op te heffen, wordt het littekenweefsel in de plasbuis ingesneden. Deze operatieve ingreep heet een operatie volgens ‘Sachse’ of ‘Otis’.
Soms worden beide technieken in combinatie gebruikt.
Sachse
Via de plasbuis wordt een kijkinstrument ingebracht. Dit is een hol buisje waardoor instrumenten kunnen worden ingebracht. Het kijkinstrument wordt ingebracht tot aan de vernauwing. Met een verschuifbaar mesje wordt de vernauwing gekliefd.
Otis
Bij een Otis wordt de plasbuis opgespannen voor zover de vernauwing dat toelaat. Er wordt een ondiepe klieving gedaan van enkele millimeters diepte. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van een klein mesje dat parallel aan het instrument beweegt.
Voorbereiding
Het preoperatief bureau
Vanuit de polikliniek en vóór de opname in het ziekenhuis wordt u doorverwezen naar het preoperatief bureau. Het is belangrijk om u als patiënt zo goed en veilig mogelijk voor te bereiden op de ingreep en de vorm van anesthesie die nodig is. Hiervoor is preoperatief onderzoek nodig.
Door dit onderzoek is de kans op problemen tijdens en na de ingreep zo klein mogelijk.
Anesthesie
De ingreep geschiedt meestal onder een vorm van anesthesie. De anesthesist zal dit met u bespreken. Meer informatie over de gang van zaken vóór, tijdens en na de anesthesie krijgt u via het preoperatief bureau.
Bloedverdunners
Het gebruik van bloed verdunnende medicijnen moet u, uitsluitend in overleg met uw arts, voor de ingreep stoppen.
Als u onder begeleiding staat van de trombosedienst informeer deze dan over de ingreep. De trombosedienst stemt dan het beleid met u af.
Nuchter
Voor de ingreep moet u nuchter zijn. Wat dit betekent kunt u lezen in onze informatie Anesthesie en preoperatief onderzoek.
Meenemen naar het ziekenhuis
- Een geldig identiteitsbewijs
- Actueel Medicatie Overzicht; u kunt dit opvragen bij uw apotheek
Na de ingreep
Direct na de ingreep heeft u een katheter in de blaas. Dit is een slangetje via de plasbuis dat ervoor zorgt dat de urine uit de blaas kan lopen. U hoeft dan niet zelf te plassen en zo kan het wondgebied tot rust komen.
De urine kan in het begin nog wat rood van kleur zijn. De katheter kan de blaaswand irriteren en dat kan u het gevoel geven dat u moet plassen of pijn aan de top van de penis veroorzaken. Dit wordt blaaskramp genoemd. Als u last van blaaskramp heeft , bespreek dit dan met de verpleegkundige. Zij kan u hiervoor medicijnen geven.
Opnameduur
De opname duurt 2-3 dagen.
Naar huis
Op de tweede of derde dag wordt ‘s ochtends om 6.00 uur de katheter verwijderd. U gaat weer zelf plassen. De verpleegkundige meet hoeveel urine er in de blaas achterblijft als u zelf plast (residumeting) door middel van een blaasscan.
In het begin kan het plassen een branderig gevoel geven. Door goed te drinken (ongeveer 2 liter) spoelt u de blaas en verdwijnen deze klachten meestal snel.
Ook kan er in het begin wat bloed bij de urine zitten. Als het plassen goed gaat mag u met ontslag.
Leefregels
Complicaties
Bij elke ingreep, hoe klein ook, kunnen er problemen optreden.
Als deze handeling voor u noodzakelijk is, wordt er een afspraak gemaakt bij de continentie-verpleegkundige. Zij zal u het dilateren aanleren en u hierin begeleiden.
Contact opnemen
Neem tot de eerste poliklinische controle na ontslag uit het ziekenhuis contact op als:
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.