Waar bent u naar op zoek?

Orchidopexie

Operatie bij een niet ingedaalde testikel in de balzak

Inleiding

Bij uw zoon is/zijn de zaadbal(len) niet in de balzak ingedaald. Daarom heeft de specialist met u afgesproken dat uw zoon binnenkort wordt opgenomen voor een orchidopexie. Deze operatie is nodig om de zaadbal in de balzak terug te brengen.

Uw behandelend arts heeft u al de nodige informatie gegeven. Hier kunt u het allemaal nog eens rustig nalezen.

De testikels

De testikels ontwikkelen zich bij jongens tijdens de zwangerschap in de buikholte. Vóór de geboorte dalen de testikels via de lies in de balzak. Een jongen wordt normaal gesproken geboren met 2 testikels in de balzak.

Indaling van de testikels blijft achterwege

Soms vindt de indaling van één of beide testikels niet plaats. De testikel blijft in de lies of in de buikholte zitten. Een niet ingedaalde testikel is niet pijnlijk, levert geen problemen op met plassen en heeft geen invloed op de latere potentie.

Toch is deze situatie ongewenst omdat daardoor de normale ontwikkeling van de zaadbal wordt bedreigd en daarmee de zaadproductie en mannelijke geslachtshormonen. Zo kunnen op latere leeftijd problemen met de vruchtbaarheid ontstaan en heeft een niet ingedaalde testikel een verhoogde kans tot een kwaadaardige ontwikkeling. Als indaling van de testikel(s) rond het tweede levensjaar nog niet heeft plaatsgevonden, maar ook als dit op latere leeftijd wordt geconstateerd, is een operatie wenselijk.

Operatie

De ingreep vindt plaats onder algehele anesthesie. Tijdens een orchidopexie wordt de testikel in de balzak gebracht.

Er wordt een sneetje gemaakt in de lies. Via dit sneetje wordt de testikel opgezocht en losgemaakt. Ook worden de bloedvaten en zaadleider van het omliggende weefsel losgemaakt. Zo wordt voldoende lengte verkregen om de testikel naar de balzak te brengen. Met een hechting wordt de testikel vastgezet in de balzak. Deze hechting lost na enige tijd vanzelf op.

Liesbreuk

Regelmatig wordt tijdens de orchidopexie een liesbreuk vastgesteld. Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening (breuk) in de buikwand in de liesstreek. Als tijdens de operatie een liesbreuk wordt vastgesteld dan wordt deze meteen verholpen. Door enkele hechtingen wordt de opening in de buikwand vernauwd.

Dagverpleging of opname?

Meestal vindt de ingreep poliklinisch plaats. Uw zoon wordt ’smorgens opgenomen en mag ’s middags weer naar huis. Als een poliklinische behandeling niet mogelijk is dan zal de arts dit met u bepreken. Uw zoon wordt dan enkele dagen opgenomen. De gang van zaken rond de ingreep blijft hetzelfde.

Na de operatie

Het is normaal dat de balzak van uw zoon de eerste dagen na de operatie een beetje is gezwollen en er wat blauw-rood uitziet. De wondjes kunnen de eerste weken wat minder mooi genezen. Dit herstelt zich na verloop van tijd.

Over littekens hoeft u zich geen zorgen te maken. Wanneer uw zoon ouder is zijn deze nauwelijks meer te zien. Heeft uw zoon na de ingreep veel pijn, dan kan een recept voor paracetamol zetpillen voorgeschreven worden.

Weer thuis

Twee dagen na de ingreep mag uw zoon weer onder de douche. Het is niet erg als de wondjes een beetje nat worden. Na 1 week mag hij in bad en na 2 weken mag hij weer zwemmen.

De eerste dagen na de ingreep kan uw zoon wat pijn hebben en minder actief zijn. Hij hoeft echter niet in bed te blijven en kan gewoon doen wat hij anders ook doet. Afhankelijk van de pijn die hij voelt zal hij aangeven wat hij wel en wat hij niet kan. Jongens op oudere leeftijd kunnen de eerste weken beter niet sporten, dus ook niet deelnemen aan de gymnastiekles op school. Lopen levert geen problemen op, fietsen is de eerste 2 weken af te raden. Uw kind kan weer naar school als u vindt dat hij fit genoeg is.

Controle

Eén á 2 weken na de ingreep komt uw kind voor controle en eventueel verwijdering van de hechtingen op de poli urologie. Op de dag van de ingreep krijgt u hiervoor een afspraak. Als de genezing naar wens verloopt is controle na een halfjaar pas nodig. In sommige gevallen zijn meerdere controles nodig.

Contact opnemen

Maakt u zich om wat voor reden ongerust vóór de eerste controle neem dan contact op met uw huisarts of met uw arts.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden; 

Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. VieCuri streeft ernaar om deze informatie altijd zo actueel en volledig mogelijk aan te bieden. Toch kan het gebeuren dat de informatie niet compleet of verouderd is. Ook kan in uw situatie de aandoening of behandeling anders zijn dan op deze pagina staat. Daarom kunt u aan deze informatie geen rechten ontlenen.

VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden in teksten, afbeeldingen en video’s. Ook niet als deze informatie niet goed is begrepen.

Deze informatie kan verwijzen naar websites van andere organisaties. VieCuri heeft geen invloed op websites van andere organisaties. Ook is VieCuri niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor de beschikbaarheid of de inhoud daarvan.

scroll terug naar boven