Inleiding
Uw behandelend arts heeft een afwijking aan uw zaadbal geconstateerd. In overleg met u is besloten om de zaadbal te verwijderen. Deze operatie wordt orchidectomie genoemd (chirurgische verwijdering van de teelbal). Uw arts heeft u al informatie gegeven over deze ingreep. Hier kunt u alles rustig nalezen.
Wat zijn de zaadballen?
De zaadballen (testes) zijn ovaal van vorm en ongeveer 4 tot 5 centimeter groot. Zij produceren de spermacellen en een groot deel van de mannelijke geslachtshormonen (testosteron).
Waarom is een operatie nodig?
Er kunnen verschillende redenen zijn om een of beide zaadballen te verwijderen:
- Tumoren van de zaadbal: teelbalkanker / testiscarcinoom.
- Epididymo-orchitis: dit is een infectie van de zaadbal en de bijbal (epididymis). Als meerdere behandelingen niet aanslaan en de klachten blijven bestaan, kan het verwijderen van de zaadbal en de bijbal nodig zijn.
- Gevorderde prostaatkanker (door het verwijderen van testikelweefsel daalt het testosterongehalte, waardoor de prostaatkanker in zijn groei geremd wordt en de tumor krimpt).
- Torsio testis: dit is een draaiing van de zaadbal en bloedvaten, waardoor de bloedtoevoer naar de zaadbal wordt afgeklemd en hierdoor de zaadbal afsterft).
Vruchtbaarheid
Het verwijderen van één zaadbal leidt niet tot impotentie of vermindering van het libido. En omdat u een zaadbal over hebt, bent u nog steeds vruchtbaar. Behandelingen als chemotherapie hebben echter wel invloed op uw vruchtbaarheid. Hebt u een kinderwens? Dan kunt u besluiten tot het laten invriezen van sperma. Bespreek dit met uw uroloog.


Voorbereiding
Het preoperatief bureau
Vanuit de polikliniek en vóór de opname in het ziekenhuis wordt u doorverwezen naar het preoperatief bureau. Het is belangrijk om u als patiënt zo goed en veilig mogelijk voor te bereiden op de ingreep en de vorm van anesthesie die nodig is. Hiervoor is preoperatief onderzoek nodig.
Hierdoor is er minder de kans op problemen tijdens en na de ingreep.
Anesthesie
De ingreep geschiedt meestal onder algehele anesthesie (narcose). De anesthesist zal dit met u bespreken. Meer informatie over de gang van zaken vóór, tijdens en na de anesthesie krijgt u via het preoperatief bureau.
Bloedverdunnende medicijnen
Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u, uitsluitend in overleg met uw arts, voor de ingreep stoppen. Als u onder begeleiding staat van de trombosedienst informeer deze dan over de ingreep. De trombosedienst stemt dan het beleid met u af.
Nuchter
Voor de ingreep moet u nuchter zijn. Wat dit betekent kunt u lezen in de informatie Anesthesie en preoperatief onderzoek.
Meenemen naar het ziekenhuis
- Een geldig identiteitsbewijs
- Actueel Medicatie Overzicht: welke medicijnen slikt u en wanneer
Sieraden, piercings, bril, gebitsprothese
Tijdens de ingreep mag u geen sieraden of piercings dragen. Ook contactlenzen, bril en gebitsprothesen moet u uitdoen. Een gehoorapparaat mag u inhouden naar de operatiekamer.
Waardevolle bezittingen
Het is verstandig waardevolle zaken thuis te laten, omdat zoekraken helaas mogelijk is. Het ziekenhuis is hiervoor in de meeste gevallen niet aansprakelijk.
Dag van de behandeling
Geen crème gebruiken
Gebruik op de dag van de ingreep geen vette crèmes zoals bodymilk. Dit maakt het ontsmetten van de huid in het te opereren gebied lastig.
De ingreep
Hoe wordt de operatie uitgevoerd?
Er zijn ruwweg 2 chirurgische methoden voor orchidectomie:
- Eenvoudig (via de balzak; het scrotum):
bij een eenvoudige orchidectomie (dus niet bij verdenking op teelbalkanker) wordt een kleine insnijding in de balzak gemaakt. Via deze insnijding wordt de zaadbal verwijderd.
- Radicaal (via de lies):
Bij orchidectomie via de lies (bij verdenking op teelbalkanker) wordt een horizontale insnijding gemaakt in het onderste gedeelte van de buik vlak boven het kruis. Daarna wordt de zaadbal omhoog geduwd en via deze opening verwijderd.
De keuze voor een methode hangt af van de aandoening waarvoor de operatie nodig is.
Duur van de ingreep
De ingreep duurt ongeveer een halfuur.
Opnameduur
Als alles naar wens verloopt mag u dezelfde dag of daags na de ingreep weer naar huis. ’s Avonds na de ingreep mag u weer eten.
Weer thuis
De eerste dagen thuis is het belangrijk dat u rustig aan doet bij bewegingen en werk. U kunt een zwelling of bloeduitstorting in het wondgebied krijgen. Dit lost in principe vanzelf op.
Controle
U krijgt een afspraak voor controle op de polikliniek. Uw behandelend arts controleert de wond en bespreekt met u de uitslag van het weefsel dat na de operatie is verwijderd. U kunt dan ook het verdere beleid met uw uroloog bespreken.
Adviezen voor thuis
Mogelijke complicaties
Ondanks de zorgvuldigheid waarmee gewerkt wordt kunnen complicaties/bijwerkingen ontstaan:
Contact opnemen
Neem tijdens kantooruren contact op met de polikliniek Urologie of daarbuiten met de afdeling Urologie als u last heeft van:
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.