Inleiding
Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw behandelend uroloog met u gesproken over de mogelijkheid om middels een operatie de kromstand van uw penis te corrigeren.
Hier kunt u nog eens alles rustig doorlezen. We hebben voor u alle belangrijke informatie zo goed mogelijk op een rijtje gezet. Het is niet de bedoeling dat deze informatie de persoonlijke gesprekken met uw uroloog vervangt. U kunt met problemen en vragen, ook na aanleiding van deze folder, bij uw uroloog of bij een van de verpleegkundigen van de polikliniek urologie terecht.
Kromstand van de penis
Kromstand van de penis kan veroorzaakt worden door de ziekte van Peyroni of kan veroorzaakt worden door afwijkingen in de bloedvaten. Hieronder leest u meer.
Ziekte van Peyroni
De ziekte van Peyroni is een goedaardige afwijking van de penis, waarbij er littekenweefsel in de wand van de zwellichamen wordt gevormd. Hierdoor ontstaat een verkromming en verkorting van de penis. Soms treden hierdoor erectiestoornissen op (impotentie). De ziekte van Peyroni komt bij 3,2 procent van de mannelijke bevolking voor, en twee derde van deze mannen is tussen de 40 en 60 jaar oud. Ongeveer de helft van de mannen met de ziekte van Peyroni heeft erectiestoornissen.
De precieze oorzaak is niet bekend, maar mogelijk wordt het littekenweefsel gevormd door kleine beschadigingen van de penis die tijdens geslachtsgemeenschap ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld optreden wanneer de penis tijdens het vrijen overstrekt raakt. Ook zou een erfelijke aanleg een rol kunnen spelen.
Afwijkingen van de bloedvaten
Als een andere mogelijke oorzaak worden arteriële afwijkingen van de bloedvaten van de penis genoemd. Bij 30 procent van de patiënten wordt vroegtijdig aderverkalking ( arteriosclerose) aangetroffen, wat kan leiden tot ontstekingen van de vaatwand en littekens.
Hier leest u meer over de ziekte van Peyroni, maar de behandeling van afwijkingen van de bloedvaten wordt op dezelfde manier behandeld.
Verschijnselen van de ziekte van Peyroni
Er zijn vier duidelijke symptomen:
1. Verharding in de wand van de penis
2. Verkromming en soms ook verkorting van de penis tijdens de erectie
3. Pijnklachten tijdens erectie
4. Erectiestoornissen
Onderzoek bij de ziekte van Peyroni
Bij lichamelijk onderzoek is bijna altijd een langwerpig knobbel(tje) voelbaar aan de bovenzijde van de penis.
Om te kunnen beslissen over wel of niet opereren, is het verstandig om de mate van kromstand fotografisch vast te leggen. Dat kunt u het beste doen door de penis in erectie van boven, van de zijkant en van voren te fotograferen. U kunt daarbij eventueel een spiegel gebruiken of uw partner de foto’s te laten maken.
Behandeling van de ziekte van Peyroni
Een genezende behandeling voor de ziekte van Peyroni is er helaas nog niet. Veelal is de kromstand van de penis dusdanig, dat de gemeenschap pijnlijk of zelfs onmogelijk is.
In dat geval kan een chirurgische correctie van de penis uitkomst bieden. Een operatie waarbij de penis wordt recht gezet heeft ‘een operatie volgens Nesbitt.
Voorbereiding
Het preoperatief bureau
Vanuit de polikliniek en vóór de opname in het ziekenhuis wordt u doorverwezen naar het preoperatief bureau. Het is belangrijk om u als patiënt zo goed en veilig mogelijk voor te bereiden op de aanstaande ingreep en de vorm van anesthesie die nodig is. Hiervoor is preoperatief onderzoek nodig. Door dit onderzoek is de kans op problemen tijdens en na de ingreep zo klein mogelijk.
Anesthesie
De ingreep geschiedt met een ruggenprik (regionale anesthesie) of onder algehele anesthesie (narcose). De anesthesist zal dit met u bespreken.
Meer informatie over de gang van zaken vóór, tijdens en na de anesthesie krijgt u via het preoperatief.
Bloedverdunners
Het gebruik van bloed verdunnende medicijnen moet u, uitsluitend in overleg met uw arts, voor de ingreep stoppen. Als u onder begeleiding staat van de trombosedienst informeer deze dan over de ingreep. De trombosedienst stemt dan het beleid met u af.
Nuchter
Voor de ingreep moet u nuchter zijn.
De opname
De voorbereiding
U komt op de dag van de opname nuchter naar de afdeling.
Vervolgens gaat u naar de operatiekamer. U krijgt daar een infuus ingebracht.
De operatie
De operatie vindt plaats onder volledige anesthesie of u krijgt een ruggenprik. Soms verwijdert de uroloog de voorhuid (besnijdenis). Dit betekent dat de eikel niet meer bedekt zal zijn met voorhuid.
Vervolgens wordt de penis kunstmatig middels een injectie van vocht in het zwellichaam in erectie gebracht, waarna de uroloog corrigerende niet oplosbare hechtingen plaats in het niet aangedane deel van het zwellichaam, juist tegenover de plaque, waardoor de penis ‘rechtgetrokken’ wordt. Na de operatie is de penis korter in erectie.
Het effect van de operatie wordt tijdens de operatie getest door de penis weer kunstmatig in erectie te brengen.
Na de operatie
Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Wanneer u bloeddruk en ademhaling goed zijn en u goed wakker bent, gaat u terug naar de afdeling.
U heeft een blaaskatheter gekregen. Deze wordt na één dag verwijderd. Gedurende 24 tot 48 uur na de operatie heeft u een drukverband rond de penis.
Daags na de operatie mag u weer naar huis. U krijgt een afspraak mee voor een poliklinische controle.
Wat u thuis kunt verwachten
Na een Nesbitt operatie komen nabloedingen en wondinfectie zelden voor.
De balzak of de penis kan een blauwe kleur krijgen en er kan wat bloed of vocht uit de wondjes komen. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken. Als het wondje op de penis nog bloed of vocht produceert kunt u een gaasje gebruiken. Als een gaasje niet noodzakelijk is kunt u het wondje beter droog laten. Het geneest dan sneller. De eikel kan de eerste dagen gevoelig zijn.
Leefregels
Contact opnemen
Neem contract op met polikliniek Urologie als:
- De pijn erger wordt ondanks de pijnstilling
- Er bloed of pus uit de wond komt
- U Koorts heeft boven 38.5 °C.
Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.