Inleiding
U heeft met uw uroloog afgesproken dat u blaasspoelingen krijgt. U heeft hier al uitleg over gehad.
Hier kunt u alles rustig nalezen.
Operatie voorafgaand aan de blaasspoelingen (TURT)
Voorafgaand aan de blaasspoelingen heeft de uroloog altijd bij u een TURT-ingreep uitgevoerd.
Waarom blaasspoelingen?
Uw behandelend uroloog heeft met u besproken dat in uw blaas poliepen zijn geconstateerd. De meeste blaaspoliepen zijn kwaadaardig en bij meer dan 50% van de patiënten zullen zij terugkeren.
Hoewel deze poliepen kwaadaardig zijn, blijven ze meestal beperkt tot het slijmvlies van de blaas en kunnen ze door een kleine operatie (TURT) worden verwijderd. Uit onderzoek blijkt dat het voor een gedeelte van de patiënten na een TURT noodzakelijk is om de operatie en de daarbij behorende eenmalige blaasspoeling te laten volgen door een serie poliklinische blaasspoelingen. Het doel hiervan is de kans verkleinen dat de poliepen terugkeren.
Mitomycine spoeling tijdens opname TURT
Binnen 48 uur na de operatie krijgt u eenmalig een mitomycine spoeling via de katheter die in uw blaas is ingebracht. Na 1 à 2 uur laten we deze vloeistof weer uit de blaas lopen via de katheter.
Soms kan het zijn dat u deze spoeling niet krijgt. Daar is dan een reden voor.
Mitomycine
Mitomycine is een van de middelen die worden gebruikt bij deze blaasspoelingen. Mitomycine is een cytostaticum. Dit blokkeert de celdeling en remt daardoor de celgroei zodat de kankercellen zich niet meer kunnen vermenigvuldigen.
Uw uroloog heeft met u besproken waarom Mitomycine in uw geval het beste middel is, hoeveel spoelingen er nodig zijn en hoeveel tijd er tussen de spoelingen moet zitten. Dit heeft te maken met de aard van de poliepen en ook met het aantal keren dat u al eerder blaastumoren heeft gehad.
Voorbereiding voor de blaasspoeling
- Om te voorkomen dat u voortijdig moet plassen, adviseren wij u 4 uur vóór de spoeling niet of weinig te drinken; dit is om de spoeling niet onnodig te verdunnen en niet voortijdig uit te hoeven plassen.
- Als u plastabletten gebruikt moet u deze op de dag van de behandeling na de spoeling innemen (en niet ervoor).
De behandeling
Toediening van de blaasspoeling
De spoeling wordt door de (oncologie)verpleegkundige, toegediend. Om te voorkomen dat de verpleegkundige in contact komt met de blaasspoeling draagt zij beschermende kleding en handschoenen.
U moet eerst zoveel mogelijk uitplassen. Daarna gaat u op het bed liggen met ontbloot onderlichaam. De verpleegkundige maakt de omgeving van de plasbuis schoon met water.
Vervolgens brengt zij een katheter (klein slangetje) via de plasbuis in de blaas. Daarna koppelt ze hier het zakje aan waar de blaasspoeling in zit. Vervolgens spuit de verpleegkundige de blaasspoeling langzaam in.
Als de blaasspoeling is ingebracht, wordt de katheter verwijderd en blijft de blaasspoeling in de blaas achter.
De blaasspoeling verlaat het lichaam bij het uitplassen en wordt dan verdund met urine.
Instructies tijdens de blaasspoeling
- U mag gewoon naar huis met de auto; liever niet fietsend of lopend.
- De spoeling moet bij voorkeur 2 uur in de blaas blijven, maar minimaal 1 uur.
- Wacht met drinken tot de 2 uur na de spoeling om zijn. Indien u een heel droge mond heeft mag u gerust een slokje water drinken.
- U mag gewoon lopen, zitten of eventueel thuis even op bed gaan liggen.
- Valt u bijvoorbeeld in slaap en blijft de spoeling hierdoor langer in de blaas zitten, dan is dit geen probleem. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken.
Instructies na de blaasspoeling
Na de 2 uur die de spoeling is ingehouden kunt u eventuele plastabletten weer innemen.
Na 48 uur zit er geen Mitomycine meer in uw urine en hoeven er geen extra maatregelen getroffen te worden.
Voor deze periode van 48 uur thuis, gelden een aantal aanbevelingen:
- Het is belangrijk dat u in de eerste 24 uur na de spoeling extra drinkt om infecties te voorkomen.
- U moet (ook voor een man) zittend plassen, zo voorkomt u dat u vloeistof op uw huid krijgt.
- Uw urine is blauw-paars van kleur, dit hoort bij de Mitomycine blaasspoeling.
- Spoel na het plassen het toilet met gesloten deksel 2 keer door.
- Was daarna uw handen met zeep.
- Maak het toilet dagelijks schoon tot 2 dagen na de blaasspoeling met pH-neutrale zeep.
Morst u urine buiten het toilet, dan is het belangrijk dat u dit goed schoonmaakt. - Bij morsen op de huid: spoelen met veel water en direct goed schoonmaken met pH-neutrale zeep.
- Bij morsen van urine op andere oppervlakken, goed schoonmaken met pH-neutraal schoonmaakmiddel.
Voorbeelden van pH-neutrale zeep zijn onder meer: Groene zeep, Driehoek vloeibare zeep etc. - Uw kleren en ondergoed kunnen gewoon in de was, ook als hier vloeistof op gekomen is.
- U kunt beter tot 2 dagen na de blaasspoeling geen geslachtsgemeenschap hebben. Als u dat wel wilt, moet u een condoom gebruiken.
Behalve deze huishoudelijke maatregelen en normale hygiëne hoeft u geen extra voorzorgsmaatregelen te nemen voor kinderen of volwassenen in uw omgeving.
Ook als iemand zwanger is, uw was doet of uw persoonlijke verzorging doet, hoeven zij geen bijzondere voorzorgsmaatregelen te nemen.
Toedieningsschema
De oncologische blaasspoelingen worden op dinsdag in Venlo toegediend. Op andere dagen worden deze spoelingen niet gegeven.
Het is belangrijk om het met uw arts afgesproken schema zo goed mogelijk aan te houden. Wanneer u onverhoopt een afspraak niet na kunt komen, door ziekte of bijzondere omstandigheden, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie. U kunt dan een nieuwe afspraak maken voor de in te halen blaasspoeling.
Contra-indicaties voor de blaasspoeling
- Als u een blaasontsteking heeft, dan wordt de spoeling uitgesteld en wordt u eerst behandeld met antibiotica. U moet het dan ook melden als u koorts of verschijnselen van blaasontsteking heeft.
Controle en vervolg
Volgens afspraak komt u na de spoelingen weer op controle bij uw behandelend arts. Dan wordt besproken of nader onderzoek en/of behandeling nog noodzakelijk is.
In ieder geval zal steeds na enige maanden opnieuw in de blaas gekeken moeten worden om te kijken of er geen nieuwe blaastumoren zijn.
Ook hierna blijft u onder controle omdat blaastumoren de neiging hebben terug te keren.
Klachten bij een blaasspoeling
- U kunt een schrijnend gevoel hebben bij het plassen.
- Het plassen gaat vaak samen met meer aandrang en u zult vaker naar het toilet moeten.
- U kunt soms ook moeite hebben met het ophouden van uw plas. In de loop van enkele weken wordt dit weer normaal.
Door veel te drinken verdwijnen eventuele bijwerkingen sneller. Ernstige bijwerkingen worden eventueel met medicijnen bestreden.
Contact opnemen
Bij ernstige brandende pijn bij het plassen die niet vermindert, koorts boven 38,5˚C of wanneer u niet meer kunt plassen, neemt u direct contact op met de polikliniek Urologie of buiten kantoortijden de Spoedeisende Hulp (SEH).
Bij Mitomycine spoelingen komt bij 10% van de patiënten huiduitslag voor.
In dit geval kan de volgende spoeling niet doorgaan en moet u contact opnemen met de polikliniek Urologie.
Tot slot
Deze algemene informatie is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw behandelend arts. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, blijf er dan niet mee rondlopen en bespreek deze met uw behandelend uroloog of oncologieverpleegkundige.
Via de secretaresse van de polikliniek Urologie kunt u altijd een (telefonische) afspraak maken met de oncologieverpleegkundige.
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.