Inleiding
U heeft met uw behandelend uroloog afgesproken dat via een kijkoperatie enkele lymfklieren worden verwijderd. U heeft hierover al uitleg gehad. Hier kunt u alles nalezen.
Waarom een lymfklierdissectie
De uroloog heeft bij u een kwaadaardige tumor van de prostaat geconstateerd. Om de goede behandeling te kunnen starten is het noodzakelijk vast te stellen of er uitzaaiingen aanwezig zijn.
De hoogte van de uitslag van de PSA (prostaat specifiek antigen) betekent dat er een kans op uitzaaiingen in de lymfklieren is. Tijdens de operatie worden de klieren verwijderd. De patholoog anatoom onderzoekt deze klieren en kan dan vaststellen of er uitzaaiingen aanwezig zijn.
Voor de verwijdering van de lymfklieren werd vroeger een snede gemaakt in de onderbuik. Tegenwoordig gebeurt dit via een kijkoperatie (laparoscopie).
Lymfklierdissectie
Lymfklierdissectie betekent het verwijderen van lymfklieren. Voor de kijkoperatie krijgt u volledige narcose. Er worden vier sneetjes gemaakt in de onderbuik: één onder de navel, één halverwege de navel en het schaambeen, de derde en vierde aan weerszijden van de navel.
Om een beter zicht te krijgen in de buik wordt deze opgevuld met gas. Vervolgens brengt de uroloog een camera met lichtbron in en verdere instrumenten waarmee lymfklieren langs de bekkenvaten kunnen worden verwijderd. Uw uroloog kan aan de lymfklieren niet zien of er uitzaaiingen in zitten. Dit kan alleen vastgesteld worden door de patholoog-anatoom.
Bloedverdunnende medicijnen
Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u, uitsluitend in overleg met uw arts, voor de ingreep stoppen. Als u onder begeleiding staat van de trombosedienst informeer deze dan over de ingreep. De trombosedienst stemt dan het beleid met u af.
Na de operatie
In enkele gevallen kan na de operatie de balzak vergroot zijn als gevolg van het tijdens de operatie gebruikte gas. Dit is een onschuldige bijwerking die vanzelf weer verdwijnt. Ook kunt u de eerste dag na de operatie wat buikpijn hebben of pijn in de schouders. Ook dit wordt veroorzaakt door het gebruikte gas.
Bijwerkingen en/of complicaties
Ondanks de zorgvuldigheid waarmee gewerkt wordt, kunnen complicaties en/of bijwerkingen ontstaan.
Verblijf in het ziekenhuis
Na een kijkoperatie kunt u meestal de volgende dag weer naar huis. Als de laparoscopische operatie is voortgezet via een open operatie dan duurt het verblijf in het ziekenhuis 2 tot 3 dagen.
Weer thuis
Na de operatie mag u, zodra u zich daartoe in staat voelt, alles weer doen.
Uitslag en controle
Na een week komt u op de polikliniek voor controle.
U hoort dan ook de uitslag van het lymfklieronderzoek van uw behandelend uroloog.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden;
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. VieCuri streeft ernaar om deze informatie altijd zo actueel en volledig mogelijk aan te bieden. Toch kan het gebeuren dat de informatie niet compleet of verouderd is. Ook kan in uw situatie de aandoening of behandeling anders zijn dan op deze pagina staat. Daarom kunt u aan deze informatie geen rechten ontlenen.
VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden in teksten, afbeeldingen en video’s. Ook niet als deze informatie niet goed is begrepen.
Deze informatie kan verwijzen naar websites van andere organisaties. VieCuri heeft geen invloed op websites van andere organisaties. Ook is VieCuri niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor de beschikbaarheid of de inhoud daarvan.