Inleiding
U heeft een afspraak voor een echografie van de prostaat.
Uw arts heeft u al de nodige informatie gegeven. Hier kunt u alles nog eens rustig nalezen.
Wat is een echografie van de prostaat?
Een echografie van de prostaat is een onderzoek waarbij met geluidsgolven een afbeelding van de prostaat zichtbaar wordt gemaakt op een televisiescherm. Zo krijgt de arts informatie over het inwendige en de grootte van de prostaat, mogelijke ontstekingsverschijnselen of de aanwezigheid van een gezwel. Een echografisch onderzoek is niet gevaarlijk.
Prostaatbiopsie
Een prostaatbiopsie is een onderzoek waarbij via een prik (punctie) weefsel uit de prostaat wordt verkregen. Meestal worden er 10 tot 12 biopten genomen. Dit is afhankelijk van de grootte van de prostaat.
Waarom prostaatbiopten nemen?
Het prostaatweefsel dat via de biopten is verkregen gaat voor microscopisch onderzoek naar het weefsel-laboratorium. Het weefsel wordt onderzocht op kwaadaardige cellen. Voordat het weefsel onderzocht kan worden, moet het bewerkt worden. De patholoog (de arts die het weefsel onderzoekt) kan dan het weefsel beoordelen en stuurt zijn conclusies naar de uroloog. Dit duurt ongeveer 7 tot 10 werkdagen.
Voorbereiding
Niet vergeten
Neem bij elk bezoek aan het ziekenhuis een geldig identiteitsbewijs mee.
Antibiotica
Na het nemen van een prostaatbiopt, bestaat er een kleine kans op een ontsteking van de prostaat. Daarom is het nodig dat u vóór het onderzoek antibiotica inneemt. U krijgt hiervoor een recept mee als u een afspraak maakt voor het onderzoek.
Bloedverdunnende medicijnen
Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u, uitsluitend in overleg met uw arts, voor het onderzoek stoppen. Als u onder begeleiding staat van de trombosedienst informeer deze dan over het onderzoek. De trombosedienst stemt dan het beleid met u af.
Flowmeting
Wij verzoeken u om met een volle blaas naar het onderzoek te komen. Probeert u veel te drinken en 2 á 3 uur voor het onderzoek niet meer te plassen. Dit is nodig, omdat er voor aanvang van de echografie meestal een flowmeting plaatsvindt. Bij een flowmeting wordt met behulp van de flowmeter de kracht van de urinestraal gemeten. In de onderzoekskamer dient u daarvoor in een speciaal toilet te plassen, de flowmeter.
Vervoer naar het ziekenhuis
Na het onderzoek mag u 2 dagen niet fietsen. Houd hier rekening mee als u naar het ziekenhuis komt. Het is verstandig een begeleider mee te nemen, omdat het niet aan te raden is om zelf naar huis te rijden.
Dag van het onderzoek
U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.
- In Venray meldt u zich op de polikliniek Urologie.
- In Venlo meldt u zich op polikliniek Urologie.
Het onderzoek
Tijdens het onderzoek is er meestal een verpleegkundige aanwezig om te assisteren en uitleg te geven. Stel gerust vragen als er iets niet duidelijk is.
Vlak voor het onderzoek vraagt de verpleegkundige u uw onderkleding en schoenen uit te trekken. Vervolgens gaat u op uw rug op de onderzoektafel liggen. Uw benen liggen daarbij gespreid in beenhouders. Soms wordt het onderzoek uitgevoerd terwijl u op uw linkerzijde ligt met opgetrokken knieën. De verpleegkundige of uroloog brengt eerst wat gelei in de anus. Deze werkt licht verdovend.
Vervolgens tast de uroloog met zijn vinger via de endeldarm (anus) uw prostaat af. Daarna wordt via de anus de echografiebuis ingebracht in uw endeldarm tot vlakbij de prostaat. De echografiebuis zendt geluidsgolven uit, waardoor de prostaat in beeld gebracht wordt. Zodoende krijgt de uroloog informatie over het inwendige en de grootte van de prostaat. De afbeeldingen op het beeldscherm kunnen op foto’s worden vastgelegd.
Biopsie
In veel gevallen is het beeld van de MRI van de prostaat of van de echografie niet duidelijk genoeg om te zien wat er precies aan de hand is. Het is dan nodig stukjes weefsel te onderzoeken.
Met behulp van de beelden van de echografie worden op verschillende plaatsen in de prostaat biopten genomen. Zodra de uroloog gaat prikken, zal hij u hiervoor waarschuwen.
U kunt de prik voelen. Het inbrengen van de echografiebuis kan als vervelend ervaren worden. De prikken kunnen pijnlijk zijn.
Verdoving
De uroloog spuit verdoving in de prostaat voordat er biopten worden genomen. Zo is het nemen van biopten minder pijnlijk.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.
Weer naar huis
U kunt na het onderzoek duizelig zijn of flauw vallen, daarom is het niet verstandig om zelf naar huis te rijden.
Complicaties (bijwerkingen)
- Als er een biopsie is gedaan, is het mogelijk dat er wat bloed meekomt met de urine, de ontlasting of bij een zaadlozing. Dit bloedverlies kan 1 tot 2 weken aanhouden. Het bloedverlies met sperma kan veel langer aanhouden. Om stagnatie van de urinelozing door stolselvorming te voorkomen kunt u het beste veel drinken.
- De eerste 48 uur na de ingreep mag u niet fietsen.
- De eerste dag na de ingreep kunt u het beste zoveel mogelijk rustig aan doen. Daarna kunt u weer aan het werk, tenzij de uroloog iets anders met u heeft afgesproken.
- Urineweginfectie met hoge koorts, deze is goed te behandelen met antibiotica maar soms kunt u zo ziek zijn dat er een bloedvergiftiging (sepsis) is ontstaan. Dan is een ziekenhuis opname met enkele dagen antibiotica via het infuus nodig.
Pijnstilling
Pijnstilling is meestal niet nodig. Heeft u erg veel last dan is 1 á 2 tabletten paracetamol (500mg) vaak voldoende.
Contact opnemen met de polikliniek Urologie
Heeft u een branderig gevoel bij het plassen, voelt u zich ziek of heeft u aanhoudende koorts (meer dan 38°C) neem dan contact op met de polikliniek Urologie of buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp.
Uitslag
U krijgt een afspraak bij de uroloog voor de bespreking van de uitslag.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.