Inleiding
U heeft in overleg met uw arts besloten dat een dubbel-J- katheter wordt geplaatst om de urine af te voeren van de nier naar de blaas. U heeft al informatie hierover ontvangen. Hier kunt u alles rustig nalezen.
Dubbel-J-katheter
Wat is een dubbel-J-katheter
Een dubbel-J-katheter is een dun slangetje met aan beide zijde een lus. De nier wordt hiermee met de blaas verbonden om de afvloed van urine van de nier naar de blaas zonder problemen te laten verlopen.
Waarom een dubbel-J-katheter
Uw nieren produceren urine. De urine loopt via de urineleiders naar de blaas. Soms kunnen de nieren de urine niet goed afvoeren. Dit kan verschillende oorzaken hebben:
- Te nauwe urineleider: dit kan ontstaan door ontsteking of beschadiging.
- Blokkade: nierstenen kunnen de urineleider blokkeren.
Als de urine niet goed wordt afgevoerd merkt u dit meestal door pijnklachten en temperatuursverhoging.
Om de urine toch goed te kunnen afvoeren naar de blaas wordt een katheter ingebracht in uw urineleider. Deze katheter wordt dubbel-J-katheter genoemd.
De katheter is een dun slangetje met aan beide zijden een lus. In beide lussen zitten gaatjes om de urine af te voeren. Eén lus komt in uw nier te liggen. De andere lus komt in uw blaas te liggen. Een dubbel-J-katheter kan in één of beide urineleiders worden ingebracht.
Soms wordt een dubbel-J-katheter ingebracht ter voorbereiding op een operatie aan de nieren.
Het plaatsen van een dubbel-J-katheter moet onder steriele omstandigheden gebeuren. Dit om infecties te voorkomen.
Het inbrengen gebeurt op de polikliniek urologie onder sedatie of plaatselijke verdoving.
Het kan ook op de operatiekamer plaatsvinden onder algehele narcose of een ruggenprik. Dit bespreekt de arts van tevoren met u.

Voorbereiding
Bloedverdunnende medicijnen
Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u, uitsluitend in overleg met uw arts, voor de ingreep stoppen. Als u onder begeleiding staat van de trombosedienst informeer deze dan over de ingreep. De trombosedienst stemt dan het beleid met u af.
Zwanger
Als u zwanger bent, meld dit dan van tevoren aan de behandelend arts. Hij kan daarmee dan rekening houden tijdens de behandeling.
Koorts
Als u koorts heeft, 38°C of meer, neem dan contact op met de polikliniek Urologie.
Meenemen naar het ziekenhuis
- Een geldig identiteitsbewijs.
- Actueel Medicatie Overzicht; u kunt dit opvragen bij uw apotheek.
Bij sedatie, algehele anesthesie/ruggenprik
Het preoperatief bureau
Vanuit de polikliniek en vóór de opname in het ziekenhuis wordt u doorverwezen naar het preoperatief bureau. Het is belangrijk om u als patiënt zo goed en veilig mogelijk voor te bereiden op de ingreep en de vorm van anesthesie die nodig is. Hiervoor is preoperatief onderzoek nodig. Door dit onderzoek is de kans op problemen tijdens en na de ingreep zo klein mogelijk.
Anesthesie
De anesthesist bespreekt met u welke vorm van anesthesie voor u het meest geschikt is. Meer informatie over de gang van zaken vóór, tijdens en na de anesthesie krijgt u via het preoperatief bureau en leest u bij ‘ Anesthesie en preoperatief onderzoek ’of bij Diepe Sedatie
Nuchter
Voor de ingreep moet u nuchter zijn. Wat dit betekent kunt u lezen in onze folder ‘Anesthesie en preoperatiefbureau’.
Vervoer naar huis
Na algehele anesthesie of een ruggenprik kunt u niet zelf een voertuig besturen. Het is verstandig van tevoren vervoer naar huis te regelen.
De ingreep
Behandeling op de polikliniek Urologie
U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de polikliniek Urologie. De ingreep kan onder sedatie plaatsvinden of onder plaatselijke verdoving.
Ingreep onder sedatie
Vindt uw ingreep onder sedatie plaats dan dient u zich uit te kleden en krijgt u van de verpleegkundige een operatiejasje aan(zie verder folder Diepe sedatie ).
Ingreep onder plaatselijke verdoving
Vindt uw ingreep plaats onder plaatselijke verdoving dan brengt een verpleegkundige u naar de behandelkamer en vraag u de kleding van uw onderlichaam uit te trekken. Kleding van het bovenlichaam mag u aanhouden. Vervolgens neemt u plaats op de behandeltafel. U ligt op uw rug met uw benen in de beensteunen.
Behandeling op de operatiekamer (OK)
U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de afdeling in het ziekenhuis. Een verpleegkundige zal u enkele vragen stellen over uw gezondheid en uw medicijngebruik.
U krijgt een speciaal operatiejasje aan. Vervolgens brengt een verpleegkundige u in bed naar de operatiekamer. Hier krijgt u de anesthesie die met u is afgesproken.
Het inbrengen of verwijderen van de katheter
Inbrengen van de katheter
Een verpleegkundige reinigt de penis of vagina met natte gaasjes. Daarna spuit de verpleegkundige of uroloog gelei in uw plasbuis. Dit kan een licht gevoel tot aandrang om te plassen geven. De gelei heeft een verdovende werking, maar dient ook als glijmiddel.
De uroloog brengt via de plasbuis een kijkbuis in uw blaas. Via de kijkbuis plaatst hij de katheter in uw urineleider. De lussen aan de beide uiteinden van de katheter zorgen ervoor dat deze op zijn plaats blijft zitten. Tijdens de ingreep wordt water in uw blaas gespoten. Tijdens het inbrengen controleert de uroloog met behulp van röntgenstralen of de katheter op de juiste plaats terecht komt. Na afloop laat de uroloog de blaas weer leeglopen.
Duur van de behandeling
De behandeling duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.
Hoelang blijft de katheter zitten?
Hoelang de katheter blijft zitten is afhankelijk van de reden waarom de katheter geplaatst moest worden.
Bijwerkingen
Het verwijderen van de katheter
Het verwijderen van de katheter gaat op dezelfde manier als het inbrengen. Het verwijderen van katheter gebeurt op de polikliniek Urologie in Venlo en op de polikliniek Urologie in Venray.
Hierbij wordt alleen de plasbuis verdoofd. Via de kijkbuis brengt de uroloog een klein tangetje in, waarmee hij de katheter verwijdert. Dit kan gevoelig zijn. Als u de katheter langer nodig heeft, kan de uroloog daarna een nieuwe katheter inbrengen.
Mogelijke risico’s / complicaties
De urineleider kan door het inbrengen van de katheter geperforeerd raken. Hierdoor kan lekkage van urine ontstaan. Dit gebeurt gelukkig zeer zelden. De urine kan met behulp van de dubbel-J-katheter voldoende worden afgevoerd.
De katheter moet na een bepaalde periode weer verwijderd of gewisseld worden.
Een dubbel-J-katheter mag nooit langer dan 6 maanden blijven zitten!
Na de ingreep
Naar huis
Leefregels
Kort na de ingreep kunt u een paar dagen ongewild urine verliezen. U krijgt zo nodig opvangmateriaal mee naar huis. Deze klacht verdwijnt vanzelf.
Na de ingreep kan de eerste 2 weken wat bloed bij de urine zitten. Dit verdwijnt geleidelijk.
Het advies is om voldoende te drinken (minimaal 1½ tot 2 liter per dag). U spoelt zo de nieren en blaas op een natuurlijke manier.
Contact opnemen
Neem contact op met de polikliniek Urologie als:
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.