Cystoscopie

Onderzoek van de blaas

Inleiding

Uw behandelend arts heeft met u afgesproken dat u binnenkort een blaasonderzoek (cystoscopie) krijgt. Uw arts heeft u al informatie gegeven over het onderzoek. Hier kunt u alles rustig nalezen.

Wat is een cystoscopie

Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de blaas. Met behulp van een cystoscoop (dunne, smalle buis voorzien van een sterke lichtbron) kan de uroloog de plasbuis, blaas en prostaat van binnen bekijken.

De cystoscoop wordt via de plasbuis naar binnen gebracht. Dit is een flexibele cystoscoop, bij vrouwen kan op indicatie van de arts een starre cystoscoop gebruikt worden.

Dit onderzoek is nodig om te weten te komen wat de oorzaak is van uw klachten. In sommige gevallen wordt tijdens het onderzoek een klein stukje weefsel weggenomen voor verder onderzoek (biopsie). Dit kan een korte scherpe pijn veroorzaken.

Voorbereiding

Voor het onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Het onderzoek vindt poliklinisch plaats.

U kunt na het onderzoek op eigen gelegenheid weer naar huis.

Dag van het onderzoek

U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de afdeling waar het onderzoek wordt uitgevoerd.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem bij uw bezoek aan het ziekenhuis een geldig identiteitsbewijs mee.

Het onderzoek

Voor het onderzoek moet u uw onderkleding uit doen. In de onderzoekkamer gaat u liggen op een onderzoektafel en legt uw benen in de beensteunen.

De opening van de plasbuis wordt gereinigd met een desinfecterende vloeistof en er wordt een verdovende vloeistof in de plasbuis gebracht. Vervolgens wordt de cystoscoop via de plasbuis ingebracht. Dit kan een onaangenaam gevoel geven. Als u probeert te ontspannen heeft u er het minste last van.

De uroloog laat via de cystoscoop steriele spoelvloeistof in de blaas lopen zodat hij de blaas van binnen goed kan bekijken. Door het inbrengen van deze vloeistof kunt u aandrang voelen om te plassen. Als u het gevoel heeft dat u de plas niet meer kunt ophouden laat dat de uroloog dan weten.

Het totale onderzoek duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Als het onderzoek klaar is dan verlaat u de onderzoektafel met een gevulde blaas u plast dan zelf de spoelvloeistof uit op het toilet. Als de starre cystoscoop gebruikt is, wordt de blaas aan het einde van het onderzoek door de arts leeg gemaakt.

Na het onderzoek

Na het onderzoek blijft u waarschijnlijk nog enige tijd (plas)aandrang voelen en kan er tijdens het plassen bloed bij de urine zitten. Ook kunt u last hebben van een branderig gevoel bij het plassen. De eerste uren na het onderzoek moet u minstens 2 liter water drinken. Verder is het aan te raden de eerste dagen na het onderzoek veel te drinken.

Uitslag

De uitslag krijgt u meteen na het onderzoek, tenzij anders is afgesproken. Daarna mag u (op eigen gelegenheid) naar huis.

Complicaties

Bij veel of aanhoudend bloedverlies (3 dagen of langer), bij pijn en/of koorts adviseren wij u contact op te nemen met de polikliniek Urologie.

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven