Inleiding
U heeft van uw arts vernomen dat deze bij u de diagnose chronisch blaaspijnsyndroom (BPS) gesteld. We spreken kortweg over BPS. U heeft al informatie gehad. Hier kunt u alles rustig nalezen.
Blaaspijnsyndroom (BPS)
Wat is BPS?
BPS is een chronische pijn die wordt gevoeld in de blaasregio en die samengaat met minstens één ander symptoom, zoals toename van pijn bij vullen van de blaas, urgency (onhoudbare drang om te plassen) en/of een toegenomen mictiefrequentie overdag en ’s nachts, en waarbij andere oorzaken klinisch zijn uitgesloten.
Vaak is vrijen pijnlijk en heeft u moeite met de ontlasting. De verschijnselen lijken op een blaasontsteking, maar BPS is dat niet. Bij blaasontsteking zitten er bacteriën in de urine. Bij BPS is dat niet het geval.
De diagnose BPS is een omschrijvende diagnose van een klachtencomplex, waarvoor geen duidelijke oorzaak of verklaring gevonden wordt. Meestal heeft u al een lange weg als patiënt achter de rug. Wat wij u kunnen bieden zijn mogelijkheden om de kwaliteit van uw leven te verbeteren.
Helaas is er op dit moment nog geen behandeling die tot genezing leidt.
Oorzaken BPS
De juiste oorzaak van BPS is nog steeds niet bekend. Waarschijnlijk speken verschillende oorzaken een rol.
Klachten bij BPS
Bij BPS kunnen verschillende klachten optreden.
Deze klachten kunnen vaak weer leiden tot meerdere andere klachten. Zo kunnen er problemen ontstaan met de ontlasting ten gevolge van een verkeerd gebruik van de bekkenbodem bij veelvuldig plassen.
Behandeling van BPS met een blaasspoeling
Het slijmvlies van de blaaswand bevat een laag die bescherming biedt tegen bepaalde moleculen die zich in de urine bevinden en dan irritatie kunnen geven.
De blaasspoelingen worden gegeven om de beschermlaag van uw blaas te herstellen.
Spoelingen kunnen de pijn klachten in uw onderbuik, blaas en/of urineleider verminderen. Het kan de kans op blaasontstekingen verkleinen.
Verder kunnen de spoelingen gebruikt worden bij bijvoorbeeld schade aan de blaas na bestraling. Ook kunnen klachten van een overactieve blaas gereduceerd worden.
Middelen
De volgende middelen kunnen als blaasspoeling gebruikt worden bij BPS:
Voorbereiding
Het is van belang dat u 3-4 uur voor de blaasspoeling niet meer drinkt. U mag wel gewoon eten. Het is belangrijk dat er tijdens het spoelen zo weinig mogelijk urine in de blaas komt, omdat de spoelvloeistof anders teveel wordt verdund, waardoor de werking van de blaasspoeling op de blaaswand wordt verminderd.
Minder drinken van tevoren voorkomt dat u voortijdig moet plassen.
Gebruik plastabletten
Als u plastabletten gebruikt, neem deze dan na de spoeling in.
De blaasspoeling
Eerst wordt de blaas geleegd door middel van een katheter. Afhankelijk van het gebruikte middel brengt de verpleegkundige vervolgens 20 of 50 ml van de vloeistof in uw blaas.
Hierna gaat de katheter er weer uit. Dit medicijn heeft een optimale werking als deze 2 uur in de blaas blijft. U kunt daarna de spoeling uitplassen op het toilet. Het is belangrijk dat u de eerste 24 uur na de spoeling extra drinkt om infecties te voorkomen.
Bijwerkingen van blaasspoeling
De blaasspoeling kan een aantal bijwerkingen hebben:
Deze bijwerkingen zullen doorgaans na 2 dagen spontaan verdwijnen. Door veel drinken verdwijnen eventuele bijwerkingen sneller.
Hoe vaak moet de behandeling herhaald worden?
Meestal wordt de blaasspoeling 4 tot 6 weken iedere week gegeven en daarna gedurende een langere periode 1x per maand. De uroloog zal dit tussentijds met u bespreken.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden;
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. VieCuri streeft ernaar om deze informatie altijd zo actueel en volledig mogelijk aan te bieden. Toch kan het gebeuren dat de informatie niet compleet of verouderd is. Ook kan in uw situatie de aandoening of behandeling anders zijn dan op deze pagina staat. Daarom kunt u aan deze informatie geen rechten ontlenen.
VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden in teksten, afbeeldingen en video’s. Ook niet als deze informatie niet goed is begrepen.
Deze informatie kan verwijzen naar websites van andere organisaties. VieCuri heeft geen invloed op websites van andere organisaties. Ook is VieCuri niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor de beschikbaarheid of de inhoud daarvan.