Groot Sport Medisch Onderzoek (GSMO)

Uitleg en verslag

Naar aanleiding van het Groot Sport Medisch Onderzoek ontvangt u een persoonlijke rapportage. Alle met u besproken en gemeten gegevens worden in deze rapportage vermeld. In deze uitleg volgt een korte toelichting van de gemeten waarden. Als u naar aanleiding hiervan nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de sportarts.

BMI

BMI is een manier om te bepalen of het lichaamsgewicht goed is in verhouding tot de lengte. BMI wordt berekend door het lichaamsgewicht in kilo’s te delen door lengte keer lengte, uitgedrukt in meter. Zo ontstaat er een maat voor het lichaamsgewicht in relatie tot de lichaamslengte. De indeling van de BMI is als volgt:

BMI (kg/m2)

Classificatie

< 18,5

Mager

18,5 – 25

Gezond gewicht

25 – 30

Overgewicht, te zwaar

30 >

Obesitas, met (ernstig) gezondheidsrisico

Vetpercentage

Er zijn diverse manieren om het vetpercentage te bepalen. De meest gebruikte is de huidplooidiktemeting. Op een aantal plaatsen op het lichaam wordt met behulp van een schuifmaat de dikte van vetlagen en huid bepaald. Deze getallen worden bij elkaar opgeteld en op basis daarvan wordt het vetpercentage bepaald. In het verslag staat aangegeven wat voor uw leeftijd en geslacht de streefwaarde is. Voor sporters ligt de streefwaarde lager dan voor de gemiddelde populatie.

Een sterk verhoogd vetpercentage duidt op een ongezonde samenstelling van het gewicht. Door training kunnen er veranderingen optreden in de lichaamssamenstelling.

Bloeddruk en hartslag

De bloeddruk is de druk die het bloed op de bloedvaten uitoefent. De bloeddruk wordt onder meer veroorzaakt door de slagkracht van het hart, de totale hoeveelheid bloed in het lichaam en de elasticiteit van de bloedvaten. De bloeddruk vormt de drijvende kracht voor de bloedstroom door het vaatstelsel en geeft een indicatie van de gesteldheid van het hart en de bloedvaten.

 

We maken onderscheid in de bovendruk (de systolische druk) en de onderdruk (de diastolische druk). De systolische bloeddruk is de druk die ontstaat wanneer het hart het bloed in de slagaders pompt. De diastolische bloeddruk is de druk die resteert tussen hartslagen. De bloeddruk kan zeer sterk schommelen gedurende de dag. Zowel sportactiviteiten als spanning, stress en emoties hebben invloed op de bloeddruk.

 

Streefwaarden voor bloeddruk in rust:

Onderdruk (mm Hg)

Bovendruk (mm Hg)

> 120

> 210

110 – 119

180 – 209

100 – 109

160 – 179

90 – 99

140 – 159

85 – 89

130 – 139

< 85

< 130

Onderzoeken

Oriënterend intern onderzoek 

Een oriënterend intern onderzoek is een onderzoek van de belangrijke inwendige organen van het menselijk lichaam: hart, longen en de grote buikorganen (lever en milt).


Orthopedisch onderzoek

Bij het orthopedisch onderzoek wordt gekeken naar de beweeglijkheid van de gewrichten, spierlengtes, kracht en balans. Eventuele afwijkingen en adviezen worden in het verslag gemeld.

Bloedonderzoek

Hb / Ht en MCV

Hb staat voor hemoglobine. Hemoglobine is een eiwit dat zich in de rode bloedcellen in het bloed van het menselijk lichaam bevindt. Dit eiwit vervoert zuurstof door het bloed, van de longen naar de verschillende organen en weefsels. Hemoglobine wordt deels gevormd uit ijzer. Een te laag Hb-gehalte vermindert de inspanningscapaciteit en is meestal het gevolg van een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur. Ook bloedverlies (bv. maagontsteking, blaasinfectie, hevige menstruatie) of verdunning van het bloed kunnen een verlaagd Hb geven.Het Hb-gehalte wordt bij dit onderzoek bepaald om bloedarmoede (anemie) uit te sluiten.
  Man Vrouw
Hb 8 - 11,0 mmol/l 7,2 - 10,0 mmol/l
Ht staat voor hematocriet en geeft het volume aan van het bloed dat door de rode bloedcellen (erytrocyten) wordt ingenomen, weergegeven als een deel van het totale bloedvolume.
  Man Vrouw
Ht 0,38 - 0,52 L/L 0,35 - 0,45 L/L
MCV staat voor mean corpuscular volume en geeft de grootte van de rode bloedcellen (erytrocyten) weer. Een te laag MCV wijst op verminderde aanmaak van hemoglobine en een te hoog MCV wijst op een storing van de deling en rijping van rode bloedcellen. Het zegt bij bloedarmoede iets over de oorzaak hiervan.
Normaalwaarden voor MCV liggen tussen 80 - 100 fl.

 

Cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam nodig heeft als bouwsteen van celmembranen, een aantal belangrijke hormonen, Vitamine D en gal. De lever maakt cholesterol aan en daarnaast wordt cholesterol door het lichaam opgenomen uit voedsel. Een verhoogd cholesterolgehalte en vooral een verhoogde cholesterol/HDL ratio kunnen een risicofactor zijn voor hart- en vaatziekten. Een hoog HDL heeft dus een beschermend effect en zorgt voor een lager risico.
  Normaalwaarden
Totaal cholesterol < 5.0 mmol/l
HDL cholesterol > 0.9 mmol/l
Cholesterol/HDL ratio < 5.0 mmol/l

 

Bij een verhoogd cholesterolgehalte is het advies om het beweeg- en voedingspatroon aan te passen omdat daardoor verbeteringen kunnen optreden. Ook roken heeft invloed op het cholesterolgehalte. Laat na 6-12 weken uw cholesterolgehalte nog eens controleren bij de huisarts. Hij/zij kan eventueel besluiten over te gaan tot voorschrift van medicatie. Een en ander is afhankelijk van andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

 

Glucose

Bloed bevat, indien niet nuchter geprikt, een concentratie glucose welke kleiner is dan 7,8 mmol/Liter. Deze waarde wordt ook wel het "bloedsuiker" genoemd. Is het bloedsuiker hoger, dan kan er sprake zijn van een ontregelde bloedsuiker. Advies is dan om het glucose nuchter te laten bepalen in het bloed.

 

Visustest (oogtest)

Bij u is een visustest voor veraf uitgevoerd. Een normale goede visus is 1.0 of meer. Onder de 0.8 wordt aangeraden om de visus te laten controleren door de opticien omdat u mogelijk een bril of contactlenzen nodig heeft.

 

Longfunctieonderzoek (Spirometrie)

Spirometrie is de methode voor een vroege screening van astma en COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease: chronische bronchitis of emfyseem).Een daling van de meetwaarden bij spirometrie, kan een eerste teken zijn van obstructie van de luchtwegen. Er worden een aantal waarden gemeten, waaronder de longinhoud (FVC) en de één-secondewaarde (FEV1). Een gezond persoon ademt tussen 70 en 90% van de FVC uit in de eerste seconde van de test. De verhouding FEV1/FVC wordt de Tiffeneau-index genoemd (FEV1%). De Tiffeneau-waarde is een maat voor het gemak waarmee snel kan worden uitgeademd. Als laatste wordt ook de piekkracht (PEF) gemeten.De resultaten van een spirometrie worden vergeleken met voorspelde waarden die afhankelijk zijn van de lengte, de leeftijd, het geslacht en de etnische afkomst van de persoon.

 

Rust electro-cardiogram (ECG)

Bij een hartfilm (ECG) in rust wordt vooral gekeken naar de elektrische geleiding in de hartspier. Hierdoor wordt een beeld verkregen van de functie van het hart in rust. Afwijkingen in het rust-ECG kunnen duiden op bestaande hartziekten.

 

Inspanningstest

Een inspanningstest heeft als doel om te kijken hoe het hart functioneert tijdens inspanning en in de herstelfase. Uit registratie van het ECG komt informatie over het hartritme naar voren. Ook wordt er gekeken of er aanwijzingen zijn voor vernauwingen in de bloedvaten (kransslagaders) rondom het hart. Naast het hartritme wordt ook de hartslag en de bloeddruk geregistreerd.
Bij een GSMO wordt de VO2MAX berekend op basis van het behaalde wattage. Dit geeft vaak een lichte overschatting van de daadwerkelijke VO2MAX. Ook sporthorloges maken gebruik van zo’n schatting en derhalve kan het zijn dat deze ook uw VO2MAXoverschat. De VO2MAX is de belangrijkste graadmeter over hoe het met uw conditie gesteld is.
De VO2MAX meet de maximale hoeveelheid zuurstof die u iedere minuut op kan nemen. De VO2MAX , ook wel aangeduid met maximale zuurstofopname, is een goede indicator voor de fitheid van het cardiovasculaire (hart) en respiratoire (ademhalings)systeem. Het is een schatting over hoe het lichaam de zuurstof gebruikt om energie te kunnen leveren – en is nauw gerelateerd aan de functionele capaciteit van het hart.
De VO2MAX wordt vaak uitgedrukt in absolute termen, dat houdt in het aantal (milli)liter ingeademde zuurstof per minuut (mL/min). Het is echter beter om de maximale zuurstofopname ook te relateren aan het lichaamsgewicht, (mL/min/kg) zodat deze vergeleken kunnen worden met sporters/atleten onderling (hoewel er geen lineair verband is tussen de VO2MAX en lichaamsgewicht). VO2MAX waardes van getrainde personen kunnen bijna 2 maal zo hoog zijn als mensen die niet sporten.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven