Inleiding
Tijdens de groei worden je botten langer en breder. De plaats waar je spieren en pezen vastzitten aan de botten is dan nog deels gemaakt van zacht kraakbeen. Door intensief sporten ontstaan er grote trekkrachten op deze plaatsen. Hierbij kan een lichte ontstekingsreactie ontstaan.
Veelvoorkomende pijnplekken zijn de aanhechting van de knieschijfpees aan het onderbeen (Osgood-Schlatter) en de aanhechting van de achillespees aan de hak (Morbus Sever). De klachten verdwijnen grotendeels als kinderen zijn uitgegroeid en het kraakbeen in hard bot is veranderd.
Oorzaken
Groei-gerelateerde klachten kent diverse oorzaken:
Symptomen
Groei-gerelateerde klachten kennen de volgende symptomen:
Duur
Het herstel van groei-gerelateerde klachten is afhankelijk hoe erg uw klachten zijn. Milde klachten verdwijnen meestal ook weer snel. Hoe langer de pijnlijke benen worden belast, hoe langer het herstel zal duren.
Na de groei verdwijnen de klachten vaak vanzelf. De klachten kunnen dus jaren aanhouden. Ook na het eindigen van de groei duurt het even voordat de spieren en pezen zich hebben aangepast aan de lengte van de botten.
Behandeling
De belangrijkste behandeling van groei-gerelateerde pijnklachten is het verminderen van de belasting tot binnen de pijngrenzen.
Als je door blijft sporten met pijn duurt het herstel uiteindelijk langer dan wanneer je direct stopt bij pijn. Dit betekent dat je soms je training moet inkorten of bepaalde onderdelen van de training moet overslaan.
Oefentherapie
Oefentherapie kan soms helpen bij het verminderen van je klachten. Voorbeelden van oefentherapie zijn:
- Verbeteren van de rompstabiliteit.
- Verbeteren van de enkelstabiliteit.
Rekoefeningen van aanliggende spiergroepen worden afgeraden. Deze rekoefeningen kunnen de peesaanhechting verder irriteren en dat moet worden voorkomen.
Koelen
Direct na het sporten kan koelen met ijs de klachten verminderen.
Steunzolen
Soms kunnen zooltjes (of een viscoheel) de krachten beter verdelen bij standsafwijkingen van de voet.
|
Figuur 3: Zooltje ter ondersteuning |
|
Figuur 4: Viscoheel ter ondersteuning |
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden;
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. VieCuri streeft ernaar om deze informatie altijd zo actueel en volledig mogelijk aan te bieden. Toch kan het gebeuren dat de informatie niet compleet of verouderd is. Ook kan in uw situatie de aandoening of behandeling anders zijn dan op deze pagina staat. Daarom kunt u aan deze informatie geen rechten ontlenen.
VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden in teksten, afbeeldingen en video’s. Ook niet als deze informatie niet goed is begrepen.
Deze informatie kan verwijzen naar websites van andere organisaties. VieCuri heeft geen invloed op websites van andere organisaties. Ook is VieCuri niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor de beschikbaarheid of de inhoud daarvan.