Duikmedisch onderzoek

Toelichting gemeten waarden

Naar aanleiding van het Duik Medisch Onderzoek ontvangt u een persoonlijke rapportage. Alle met u besproken en gemeten gegevens worden in deze rapportage vermeld die een week na het onderzoek te vinden is in uw medisch dossier (mijnviecuri.nl). In deze uitleg volgt een korte toelichting van de gemeten waarden. Als u naar aanleiding hiervan nog vragen heeft kunt u contact opnemen met de sportarts.

BMI

BMI is een manier om te bepalen of het lichaamsgewicht goed is in verhouding tot de lengte. BMI wordt berekend door het lichaamsgewicht in kilo’s te delen door lengte keer lengte, uitgedrukt in meter. Zo ontstaat er een maat voor het lichaamsgewicht in relatie tot de lichaamslengte. De indeling van de BMI is als volgt:

BMI (kg/m2)

Classificatie

< 18,5

Mager

18,5 – 25

Gezond gewicht

25 – 30

Overgewicht, te zwaar

30 >

Obesitas, met (ernstig) gezondheidsrisico

Bloeddruk en hartslag

De bloeddruk is de druk die het bloed op de bloedvaten uitoefent. De bloeddruk wordt onder meer veroorzaakt door de slagkracht van het hart, de totale hoeveelheid bloed in het lichaam en de elasticiteit van de bloedvaten. De bloeddruk vormt de drijvende kracht voor de bloedstroom door het vaatstelsel en geeft een indicatie van de gesteldheid van het hart en de bloedvaten.

 

We maken onderscheid in de bovendruk (de systolische druk) en de onderdruk (de diastolische druk). De systolische bloeddruk is de druk die ontstaat wanneer het hart het bloed in de slagaders pompt. De diastolische bloeddruk is de druk die resteert tussen hartslagen. De bloeddruk kan zeer sterk schommelen gedurende de dag. Zowel sportactiviteiten als spanning, stress en emoties hebben invloed op de bloeddruk.

Streefwaarden voor bloeddruk in rust:

Onderdruk (mm Hg)

Bovendruk (mm Hg)

> 120

> 210

110 - 119

180 - 209

100 - 109

160 - 179

90 - 99

140 - 159

85 - 89

130 - 139

< 85

< 130

Onderzoeken

Oriënterend intern onderzoek

Een oriënterend intern onderzoek is een onderzoek van de belangrijke inwendige organen van het menselijk lichaam: hart, longen en de grote buikorganen (lever en milt).

Oriënterend neurologisch onderzoek

Bij het oriënterend neurologisch onderzoek wordt gekeken naar de reflexen van de armen, benen en voeten. Ook worden vaak balanstesten en coördinatietesten verricht. Eventuele afwijkingen worden in uw verslag gemeld.

Orthopedisch onderzoek

Bij het orthopedisch onderzoek wordt gekeken naar de beweeglijkheid van de gewrichten, spierlengtes, kracht en balans. Eventuele afwijkingen en adviezen worden in het verslag gemeld.

Keel, neus en oren

Er is een kort KNO onderzoek verricht waarbij met name naar de trommelvliezen en de gehoorgang is gekeken en daarbij gekeken of het klaren voldoende kan worden uitgevoerd.

Visustest (op indicatie)

Bij u is een visustest voor veraf uitgevoerd. Een normale goede visus is 1.0 of meer. Onder de 0.8 wordt aangeraden om de visus te laten controleren door de opticien omdat u mogelijk een bril of contactlenzen nodig heeft.

Longfunctieonderzoek (Spirometrie)

Spirometrie is de methode voor een vroege screening van astma en COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease: chronische bronchitis of emfyseem).

 

Een daling van de meetwaarden bij spirometrie, kan een eerste teken zijn van obstructie van de luchtwegen. Er worden een aantal waarden gemeten, waaronder de longinhoud (FVC) en de één-secondewaarde (FEV1). Een gezond persoon ademt tussen 70 en 90% van de FVC uit in de eerste seconde van de test. De verhouding FEV1/FVC wordt de Tiffeneau-index genoemd (FEV1%). De Tiffeneau-waarde is een maat voor het gemak waarmee snel kan worden uitgeademd. Als laatste wordt ook de piekkracht (PEF) gemeten.

 

De resultaten van een spirometrie worden vergeleken met voorspelde waarden die afhankelijk zijn van de lengte, de leeftijd, het geslacht en de etnische afkomst van de persoon.

Duikkeuring aanvragen

Vul onderstaand formulier in om een duikkeuring aan te vragen.

Persoonlijke gegevens

Om uw afspraak voor de duikkeuring goed in te kunnen plannen met u is het wenselijk dat u vóóraf een aantal vragen beantwoord die door de sportarts beoordeeld worden.

Medische voorgeschiedenis

Bent u wel eens door een medisch specialist behandeld? *

Duikanamnese

Heeft u eerder gedoken? *
Bent u eerder gekeurd voor het duiken? *
Bij wie bent u eerder gekeurd? *

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven