Drukmeting van de spier

Inleiding

Het compartimentsyndroom (in het Engels: CECS, chronic exertional compartment syndrome) is een blessure aan de spieren van het onderbeen.

 

De spieren van het onderbeen zijn verdeeld in 4 groepen. De groepen worden ook wel compartimenten genoemd. Om ieder compartiment zit een taai vlies. Dit vlies wordt ook wel spierfascie genoemd. Bij het compartimentsyndroom kan het vlies te strak om de spieren gaan zitten door overbelasting. Dit geeft vaak pijn bij inspanning en een gespannen gevoel aan het onderbeen.

 

Het compartimentsyndroom komt vaak voor aan beide onderbenen. Om de diagnose aan te tonen wordt er een drukmeting in de spieren gedaan. Uw (sport)arts heeft dit onderzoek voor u aangevraagd.

Voorbereiding voor het onderzoek

Om u voor te bereiden op het onderzoek adviseren wij om geen langdurige rust te nemen. Het is beter om de klachten die u heeft voor het onderzoek ook op te wekken.

Meenemen

Naar het onderzoek neemt u het volgende mee:

  • een korte broek;
  • loopschoenen;
  • een handdoek als u daarna wilt douchen.

Vaststellen compartimentsyndroom

Een van de sportartsen doet deze drukmeting. Tijdens de meting krijgt u een plaatselijke verdoving. Daarna brengt de sportarts met een naald een klein slangetje in de spier. Het slangetje zit aan een drukmeter (zie figuur 1). 


De druk wordt eerst in rust gemeten. Daarna gaat u bijvoorbeeld op de loopband of in de gang lopen/ hardlopen om uw klachten op te wekken.


Zodra u uw pijn voelt, zal de druk opnieuw gemeten worden. Als er een te hoge druk wordt gemeten, heeft u het compartimentsyndroom.

 

De uitslag van het onderzoek wordt meestal meteen met u besproken. Het verdere beleid zal verder met u besproken worden door uw eigen (sport)arts gedurende een aparte afspraak. Het onderzoekt duurt ongeveer 1 uur.

 Plaatsing drukmeter in een spiercompartiment  (Bron: proefschrift dr. M.B. Winkes, traumachirurg VieCuri)

Na het onderzoek

Wij adviseren om na de drukmeting niet zelf naar huis te rijden. Regel daarom iemand die u naar huis kan brengen.

 

Op de dag van het onderzoek tot enkele dagen daarna kunt u last hebben van pijn of een zwaar gevoel in de spier. Dit komt doordat u de spier met opzet heeft overbelast en/of doordat er een lichte blauwe plek (bloeduitstorting) is ontstaan bij het prikken in de spier.

 

De klachten verdwijnen sneller als u vanaf de dag na het onderzoek uw spieren gewoon gebruikt.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven