Afdelingsinformatie Spoedeisende Hulp (SEH)

Informatie over uw verblijf op de Spoedeisende Hulp

Inleiding

De Spoedpost Noord-Limburg zorgt ervoor dat bij dringende gevallen medische hulp beschikbaar is, voor klachten die niet kunnen wachten. Binnen de Spoedpost werken meerdere zorgverleners onder één dak samen, waaronder de huisartsenpost (HAP) en de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH). De werkwijze van de Spoedpost is beschreven in een aparte folder en website.

Deze informatie  beschrijft de werkwijze binnen de SEH. Bij de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) kunt u 7 dagen per week en 24 uur per dag terecht voor acute medische ziekenhuiszorg. U komt naar de SEH na doorverwijzing door uw huisarts, via de huisartsenpost of per ambulance.

Hieronder volgen een aantal punten waar u mogelijk mee te maken kunt krijgen tijdens uw verblijf op de SEH.

Triage Systeem: het bepalen van de mate van spoed.

Op momenten dat het erg druk is op de SEH wordt het triage systeem in gang gezet. Dit kleurensysteem is ontwikkeld om vast te stellen welke patiënt het meest spoedeisend is. Een triage verpleegkundige zal u vragen stellen over uw klachten en indien nodig zal er verder onderzoek worden verricht. Op basis van vooraf vastgestelde normen stelt de triageverpleegkundige de ernst van uw klacht met de daarbij behorende mogelijke wachttijd vast. Om dit zichtbaar te maken geeft de triage verpleegkundige dit aan met een kleur en bespreekt dit met u.

Rood acuut, de behandeling wordt direct gestart
Oranje zeer spoedeisend, behandeling wordt binnen 10 minuten gestart
Geel spoedeisend, de behandeling wordt indien mogelijk binnen 1 uur gestart
Groen standaard, de behandeling wordt indien mogelijk binnen 2 uur gestart
Blauw niet spoedeisend, het is verantwoord als u langer moet wachten. Indien mogelijk wordt de behandeling binnen 4 uur gestart.

Het is dus mogelijk dat u onderzocht wordt op een patiëntenkamer en u daarna opnieuw plaats neemt in de wachtruimte, als de urgentie hier naar is.

Kinderen worden op de SEH via hetzelfde systeem ingedeeld als volwassenen. Hebben een volwassene en een kind dezelfde kleurcode dan wordt het kind als eerste geholpen.

Waar wacht ik op?

Om te kunnen achterhalen wat de onderliggende oorzaak is van uw klachten, zullen er onderzoeken worden verricht. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld bloedonderzoek of beeldvormend onderzoek (echo, röntgen foto’s, CT-scan etc.).

Uitslagen van bloedonderzoek zijn meestal binnen 90 minuten bekend. Bij beeldvormend onderzoek is het vaak afhankelijk van de drukte op de SEH en op de afdeling radiologie hoe snel het onderzoek verricht kan worden en wanneer de uitslagen bekend zijn.

Ook zullen artsen soms onderling moeten overleggen om tot een besluit te kunnen komen. Als de artsen op de SEH het nodig vinden, zullen zij andere specialisten in consult of medebehandeling vragen.

Ongeveer 60% van de patiënten gaat na behandeling op de SEH weer naar huis; 40% wordt voor behandeling opgenomen in het ziekenhuis. Als wordt besloten dat u opgenomen moet worden in het ziekenhuis, kan het voorkomen dat u moet wachten voordat de betreffende afdeling u kan komen ophalen. Bij drukte of om logistieke redenen kan het ook voorkomen dat u tijdelijk naar de Acute Opname Afdeling (AOA) gaat in afwachting van uitslagen of opname op de definitieve afdeling.

Vanwege privacy wordt u verzocht om tijdens het wachten zoveel mogelijk op de aangewezen kamer te blijven.

Wie zie ik aan mijn bed?

Tijdens uw verblijf op de SEH zult u merken dat er meerdere mensen bij u aan bed zullen verschijnen.

  • Bij binnenkomst (vanuit de wachtkamer of per ambulance) wordt u in de meeste gevallen door een SEH verpleegkundige naar de patiëntenkamer begeleid. Na binnenkomst komen ook een SEH-arts of de arts-assistent naar u toe voor vragen over uw klachten en nader onderzoek.
  • De verpleegkundige neemt bijvoorbeeld bloed af of maakt een ECG (hartfilmpje). Dit kan ook een SEH-verpleegkundige in opleiding zijn die werkt onder supervisie.
  • De SEH- arts of de arts-assistent komt u uitgebreid vragen stellen over uw klachten en zal u lichamelijk onderzoeken. Arts-assistenten zijn afgestudeerde artsen, die al dan niet in vervolgopleiding zijn tot specialist.
  • VieCuri is een opleidingsziekenhuis, daarom komen er soms ook co-assistenten aan uw bed. Co-assistenten zijn studenten die nog niet afgestudeerd zijn als arts maar wel aan het einde van de opleiding. In het kader van hun studie zullen zij vaak de eerste zijn die u vragen stellen en u lichamelijk onderzoeken. Iedere co-assistent wordt gesuperviseerd door een arts-assistent of een SEH-arts.
  • In sommige gevallen zullen de artsen van de eerste hulp het nodig vinden om artsen van andere specialismen (bijvoorbeeld chirurg, neuroloog, gynaecoloog) te raadplegen om u zo goed mogelijk te kunnen helpen.

Waarom moet ik nuchter blijven?

In de meeste gevallen zal er tijdens uw binnenkomst op de SEH aan u gevraagd worden om (tijdelijk) niets meer te eten en te drinken.

Bepaalde onderzoeken zoals een echo van de buik of een gastroscopie (onderzoek van de maag) zijn beter uit te voeren wanneer patiënten nuchter zijn.

Ook kan het voor uw verdere behandeling noodzakelijk zijn dat uw maag leeg is, denk hierbij bijvoorbeeld aan een mogelijke operatieve ingreep.

En in sommige gevallen is het voor de verdere ziekte beloop van belang om nuchter te blijven.

Patiëntidentificatie

Bij elke nieuwe handeling, zoals bloedafname of toediening van medicatie, zal om uw naam en geboortedatum gevraagd worden. Ook als u een polsbandje draag zal dit mondeling met u bevestigd worden.

Preventief onderzoek bij kinderen

Bij elk kind tot 18 jaar dat met een letsel via de Spoed Eisende Hulp of kinderafdeling binnenkomt wordt een lichamelijk onderzoek verricht en een screeningsformulier ingevuld. Het maakt dus niet uit of het met een klein wondje komt of dat het kind heel erg ziek is. Met behulp van de vragen op dit formulier wordt een inschatting gemaakt in hoeverre er méér aan de hand zou kunnen zijn. Vragen zoals: heeft het kind letsel dat past bij de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van het kind, heeft het kind de laatste tijd vaker de SEH bezocht. Het preventief onderzoek wordt gedaan omdat wij grote waarde hechten aan veiligheid en welbevinden van onze patiënten in het algemeen en van onze jonge patiënten in het bijzonder. Het ondersteunt de signalering van kindermishandeling en/of verwaarlozing of andere problemen rondom een kind.

Als er verdere vragen of acties zijn op basis van bovenstaande informatie zal dit altijd door de arts met u besproken worden.

Gebruik mobiele telefoon en wifi

Mocht u willen bellen op de kamer of heeft u zelf geen telefoon bij u kunt u dit vragen aan uw verpleegkundige. Het is ook mogelijk om u telefoon op de laden in een speciaal hiervoor geschikte oplaadkast die afgesloten kan worden. Ook hiervoor kunt u de verpleegkundige vragen.

Tarieven

Aan een bezoek aan de SEH zijn altijd kosten verbonden. Ongeacht de behandeling betaalt u de kosten uit het eigen risico van uw zorgverzekering. Een bezoek aan de huisarts of huisartsenpost gaat nooit ten koste van het verplicht eigen risico. Daarom dient u eerst uw huisarts of de huisartsenpost te bezoeken zodat er voor u geen onnodige kosten zullen zijn. Zij verwijzen zo nodig door naar de Spoedeisende Hulp (SEH).

Continu verbeteren

Het werken op de SEH is complex, maar wel ons dagelijks werk. Middels voorlichting hopen wij u zo zorgvuldig mogelijk te informeren over onze werkwijze, maar begrijpen wij ook dat mogelijk toch nog vragen, onduidelijkheden of opmerkingen bestaan. Vraag daarom altijd uw verpleegkundige indien dit het geval is.

Heeft u suggesties voor verbetering van onze SEH, dan kunt u deze ook kenbaar maken bij uw verpleegkundige. Mocht hij/zij even niet direct in de nabijheid zijn: op de SEH is ook altijd een verpleegkundig coördinator beschikbaar. De verpleegkundig en medisch coördinator zijn herkenbaar aan het rode koord om de hals.

U kunt ons ook beoordelen via www.zorgkaartnederland.nl

Overige vragen

Voor verdere vragen zoals: waar is het toilet, mag ik of mijn familielid iets eten of drinken etc. kunt u zich altijd richten tot uw verpleegkundige. Als uw verpleegkundige tijdelijk niet beschikbaar is, is er een verpleegkundig coördinator (rode koord) die in principe altijd beschikbaar is voor vragen.

Wie waren mijn behandelende arts en betrokken verpleegkundige?

Hieronder kunt u eventueel de namen noteren van uw behandelende arts en verpleegkundige op de SEH:

Behandelende arts: ………………………………………..

Betrokken verpleegkundige: ………………………………..

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven