Neuscorrectie

Inleiding

Na consult en advies van uw behandelend arts heeft u besloten om uw neus te laten corrigeren. Hier kunt u alles nog eens nalezen.

Neuscorrectie

Waarom een neuscorrectie?

Een neuscorrectie wordt uitgevoerd om de neus te verkleinen, de vorm van de neuspunt te verbeteren, een bochel van de neusrug te verwijderen en/of een scheefstaande neus recht te zetten. Verder kan een neuscorrectie ook nodig zijn om functionele klachten zoals verstopping of hoofdpijn te verminderen. De vorm van de neus is een persoonlijk aspect en dient dan ook steeds per individu beoordeeld te worden. Het is belangrijk dat u degene bent die de operatie wilt, niet dat deze is ingegeven door uw omgeving.

Verwachting

De mate van slagen van de neuscorrectie is niet alleen afhankelijk van de plastisch chirurg, maar ook van de kwaliteit van de weefsels van de neus. Meestal biedt de operatie een verbetering maar geen perfectie. Vaak geeft een neuscorrectie meer zelfvertrouwen en/of roept minder commentaar op van de omgeving. Zelfs in handen van de meest geroutineerde plastisch chirurg kan het resultaat voor de patiënt tegenvallen. In een aantal gevallen kan een tweede operatie nodig zijn voor aanvullende correcties. Het resultaat van de neuscorrectie heeft een blijvend karakter.

Vergoeding

Meestal worden de kosten voor een neuscorrectie niet vergoed. Afhankelijk van uw zorgverzekeraar kan een gedeelte vergoed worden. Dit is afhankelijk van de polisvoorwaarden en de dekking. Wij adviseren u om altijd voor de ingreep aan uw zorgverzekeraar te vragen of de operatie wordt vergoed.

Risico’s en complicaties

Een neuscorrectie kent dezelfde risico’s en complicaties als elke operatie:

  • nabloeding;
  • infectie;
  • gestoorde wondgenezing;
  • een niet geheel symmetrische vorm of een ander tegenvallend resultaat; soms is dan een tweede operatie nodig. Dit betekent extra kosten voor u of uw ziektekostenverzekeraar.
  • Voorbereiding

    Afhankelijk van de omvang van de operatie kan plaatselijke of algehele anesthesie (verdoving) worden toegediend. Een neuscorrectie gebeurt meestal onder algehele anesthesie (narcose).

    Preoperatief bureau

    Vanuit de polikliniek en voor de opname in het ziekenhuis, wordt u doorverwezen naar het preoperatief bureau. Het is belangrijk om u als patiënt zo goed en veilig mogelijk voor te bereiden op de aanstaande ingreep en de vorm van anesthesie die nodig is. Hiervoor is preoperatief onderzoek nodig. Door dit onderzoek is de kans op problemen tijdens en na de ingreep zo klein mogelijk. Meer informatie vindt u in de folder “preoperatief onderzoek en anesthesie”.

    Bloedverdunnende medicijnen

    Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u, uitsluitend in overleg met uw arts, voor de ingreep stoppen. Als u onder begeleiding staat van de trombosedienst informeer deze dan over de ingreep. De trombosedienst stemt dan het beleid met u af.

    Vervoer naar huis

    Wij adviseren u voorafgaand aan de operatie vervoer naar huis te regelen, omdat u niet zelf naar huis mag rijden. Ook reizen met openbaar vervoer raden wij af.

    Opnameduur

    Vaak is een ziekenhuisopname van 1 tot 2 dagen noodzakelijk. Kleine correcties kunnen poliklinisch of in dagverpleging worden uitgevoerd.

    De ingreep

    Waar komt de incisie?

    De sneetjes die de plastisch chirurg bij een neuscorrectie moet maken liggen grotendeels in de inwendige neusdelen en zijn niet waarneembaar. Een sneetje in de onderrand van het neustussenschot of op de overgang van de neusvleugels naar de lippen is over het algemeen onopvallend.

    Na de ingreep

    Na de operatie valt de pijn over het algemeen mee. In de meeste gevallen is de neus gedurende enkele dagen getamponeerd, zodat u door de mond moet ademhalen. Na de operatie kan een forse zwelling ontstaan ter plaatse van de gelaatshelft naast de neus en rond de oogleden. Deze zwelling verdwijnt uiteindelijk. Na de operatie wordt een pleister- of gipsverband aangebracht over de neus met een uitbreiding naar het voorhoofd. U dient het hoofd omhoog te houden.

    Pijnbestrijding

    Na de operatie valt de pijn over het algemeen mee. Soms zijn pijnstillers nodig. Een eenvoudige pijnstiller als paracetamol 500 mg is vaak voldoende.

    Weer thuis

    Verwijderen pleister/gips

    Na 1-2 weken wordt het pleister- of gipsverband verwijderd. De zwelling die na het verwijderen van dit verband op de neus bestaat kan enkele maanden aanwezig blijven.

    Hervatting werk en sport

    De eerste week na de ingreep kunt u het beste rustig aan doen. Uw werk kunt u na een week hervatten. Sporten kunt u het beste langzaam weer opbouwen. We adviseren u vooral naar uw eigen lichaam te luisteren. Na ongeveer 6 weken kunt u uw normale bezigheden zonder belemmeringen uitvoeren.

    Poliklinische afspraak

    Na ongeveer twee weken komt u ter controle naar de polikliniek plastische chirurgie. Indien nodig worden eventuele hechtingen verwijderd. U krijgt hiervoor een afspraak bij het verlaten van de afdeling.

    Tot slot

    Deze folder bevat algemene informatie. Voor u persoonlijk kan de situatie net iets anders zijn. Aan deze voorlichting kunt u dan ook geen rechten ontlenen. Esthetische en plastische chirurgie is geen exacte wetenschap. Ondanks de zorgvuldigheid waarmee de plastisch chirurgen werken kan nooit garantie op resultaten en een ongestoord verloop van de genezing gegeven worden. Soms is het nodig een extra operatie uit te voeren om een goed resultaat te krijgen. Deze aanvullende operatie brengt extra kosten met zich mee die door u of uw verzekeraar vergoed moeten worden. Vraag dus ook bij een heroperatie aan uw zorgverzekeraar of dit vergoed wordt.

    Vragen

    Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

    Contact

    Opmerkingen

    • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
    • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

    Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

    Disclaimer

    Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

    scroll terug naar boven