Liposuctie

Onderhuids wegzuigen van vet

Inleiding

Liposuctie staat ook wel bekend als ‘liposculptuur’ of ‘lipo’. Liposuctie is het onderhuids wegzuigen (suctie) van vet (lipo). In deze informatie kunt u lezen wat liposuctie inhoudt en wat dat voor u betekend als u voor deze behandeling kiest.

Liposuctie

Wat is liposuctie?

Liposuctie is het operatief wegzuigen van vet onder narcose.

Tijdens de operatie wordt een lange dunne buis (canule) ingebracht via een kleine snee in de huid. Hiermee wordt vet onder de huid weggezogen. De arts beweegt de buis heen en weer om op de juiste plekken (een overschot aan) vet te verwijderen. Liposuctie verbetert de vorm van uw lichaam.

Door nieuwe ontwikkelingen in liposuctietechnieken is de laatste jaren de ingreep veiliger, makkelijker en minder pijnlijk geworden. Liposuctie kan worden gecombineerd met andere operaties zoals een facelift, borstverkleining of buikwandcorrectie.

Waarom liposuctie?

Vetophopingen worden veroorzaakt door een verhoogd aantal vetcellen op bepaalde plaatsen in het lichaam. Dit is genetisch bepaald. Met behulp van liposuctie worden deze plaatselijke vetophopingen weggezogen.

Het zijn vaak hardnekkige plekken waar het vet blijft ondanks afvallen door diëten en bewegen. Bekende plekken zijn:

  • buik en flanken
  • bovenbenen en billen
  • bovenarmen
  • rug
  • binnenkant van de knie
  • borstregio
  • kin en nek
  • Het is geen behandeling voor overgewicht, cellulitis of een te losse huid. Liposuctie kan wel geschikt zijn voor behandeling van lipomen of mannelijke borstvorming (gynaecomastie).

    Verwachtingen

    Het resultaat van liposuctie hangt van meerdere factoren af zoals uw algehele gesteldheid en de kwaliteit van het vetweefsel. De operatie biedt meestal verbetering maar geen perfectie. Zelfs de meest ervaren chirurg kan een resultaat bereiken wat uiteindelijk voor de patiënt tegenvalt.

    Onderzoek laat zien dat vetcellen niet opnieuw worden aangemaakt gedurende uw leven. Als ze dus door liposuctie worden verwijderd is dit dus blijvend. De vorm van uw lichaam veranderd dus blijvend door liposuctie.

    Een definitief resultaat is pas na 9 tot 12 maanden te beoordelen.

    Vergoeding

    Liposuctie is een cosmetische ingreep en moet u zelf betalen. De “drukkleding” die u na de operatie moet dragen is bij de prijs op de offerte inbegrepen. Voordat u besluit tot een operatie, ontvangt u een vrijblijvende offerte van de totale kosten.

    Alleen in het geval van borstreconstructie na kanker wordt deze ingreep vergoed samen met lipofilling van de aangedane borst met dit vet.

    Risico’s en complicaties

    Een liposuctie kent dezelfde risico’s en complicaties als elke operatie zoals

  • Nabloeding
  • Infectie
  • Trombose
  • Specifieke risico’s bij deze operatie:

  • Een (tijdelijk) gezwollen, verkleurde en gevoelige huid direct na de operatie.
  • Een (tijdelijk) gevoelloze huid.
  • Soms blijft een verdikking en/of verharding over die pas na maanden verdwijnt.
  • Resultaat is niet symmetrisch, bijvoorbeeld “deukjes” in de huid.
  • Soms kan niet al het overtollige vetweefsel verwijderd worden en valt het resultaat tegen.
  • Vet en/of huidnecrose.
  • Littekens.
  • Voorbereiding

    Liposuctie vindt plaats onder algehele anesthesie (narcose).

    Preoperatief bureau

    Vanuit de polikliniek en voor de opname in het ziekenhuis wordt u doorverwezen naar het preoperatief bureau. Het is belangrijk om u als patiënt zo goed en veilig mogelijk voor te bereiden op de aanstaande ingreep en de vorm van anesthesie die nodig is. Hiervoor is preoperatief onderzoek nodig. Door dit onderzoek is de kans op problemen tijdens en na de ingreep zo klein mogelijk. Meer informatie vindt u in de folder “preoperatief onderzoek en anesthesie”.

    Bloedverdunnende medicijnen

    Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u, uitsluitend in overleg met uw arts, voor de ingreep stoppen. Als u onder begeleiding staat van de trombosedienst, informeer deze dan over de ingreep. De trombosedienst stemt dan het beleid met u af.

    Vervoer naar huis

    Wij adviseren u van tevoren vervoer naar huis te regelen, omdat u niet zelf naar huis mag rijden. Reizen met openbaar vervoer raden wij in dat geval ook af.

    De ingreep

    Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg het gebied dat gecorrigeerd moet worden af. Daarna wordt u onder narcose gebracht. Via sneetjes op onopvallende plaatsen zoals bestaande huidplooien wordt het te opereren gebied “opgespoten” met een vloeistof die het wegzuigen van de vetcellen vergemakkelijkt en bloedverlies vermindert. Als de vloeistof is ingewerkt brengt de arts de dunne buis (de canule) in via de huidsnedes.

    De buis is aangesloten op een krachtige zuigpomp. Het overtollige vetweefsel kan nu worden weggezogen. Is het gewenste resultaat bereikt dan worden de huidsnedes gehecht. In een enkel geval is het nodig een aantal drains (dunne slangetjes) in te brengen om het overtollig wondvocht af te kunnen zuigen.

    Na de ingreep

    Na de liposuctie blijven sommige mensen een dag opgenomen, terwijl anderen dezelfde dag met ontslag kunnen. Eventuele drains worden verwijderd als er bijna geen wondvochtproductie meer is. Direct na de liposuctie kunt u zwelling en beurse plekken verwachten op de plekken waar liposuctie wordt uitgevoerd. U dient drukkleding te dragen na de ingreep om dit tegen te gaan. Verkleuring van de huid kan soms een maand lang zichtbaar blijven. Zwelling kan tot een half jaar duren totdat het geheel weg is. Wij adviseren u deze drukkleding minimaal 6 weken dag en nacht te dragen.

    Douchen

    24 uur na de ingreep mag u weer douchen. U kunt de drukkleding dan even uitdoen.

    Pijnbestrijding

    Pijnstillers zijn soms nodig. Een eenvoudige pijnstiller als paracetamol (500mg) is vaak voldoende.

    Weer thuis

    Adviezen voor thuis/leefregels

    Voor een optimaal resultaat en om het herstel te bespoedigen wordt het volgende geadviseerd. Tenzij uw plastisch chirurg iets anders adviseert.

  • Laat de pleisters zitten. Als er vocht onder de pleister zit moet u deze wel vervangen.
  • U mag na 4-5 dagen na de ingreep weer douchen.
  • Draag de buikband of de drukbroek dag en nacht gedurende 6 weken.
  • Til niet te zwaar en probeer niet te persen gedurende de eerste zes weken.
  • Gedurende de eerste vier weken na de operatie niet fietsen of autorijden.
  • Voor de pijn kunt u, indien nodig, paracetamol gebruiken. Maximaal vier maal daags 2 tabletten van 500 mg.
  • Luister naar uw eigen lichaam en neem voldoende rust.
  • Problemen?

    Krijgt u koorts, abnormale pijn of zwelling of vertrouwt u het niet? Neem dan gerust contact op met de polikliniek plastische chirurgie. ’s Nachts of in het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.

    Hervatting werk en/of sport

    Afhankelijk van het soort werk of sport kunt u langzaam uw normale bezigheden weer opbouwen. De eerste twee weken dient u rustig aan te doen. In de meeste gevallen kunt u na enkele dagen weer aan het werk. Sporten kunt u na zes weken heel langzaam weer opbouwen.

    Poliklinische afspraak

    Na ongeveer 2 weken komt u op de poli plastische chirurgie bij de verpleegkundige op controle. Hier vindt een controle van de wondjes plaats en indien nodig worden eventuele hechtingen verwijderd. U kunt dan ook bespreken wat u wel of niet mag doen. U krijgt hiervoor een afspraak bij het verlaten van de afdeling.

    Later krijgt u nog een afspraak bij de chirurg voor een eindcontrole.

    Tot slot

    Deze folder bevat algemene informatie. Voor u persoonlijk kan de situatie net iets anders zijn. Aan deze voorlichting kunt u dan ook geen rechten ontlenen. 
    Esthetische en plastische chirurgie is geen exacte wetenschap. Ondanks de zorgvuldigheid waarmee de plastisch chirurgen werken kan nooit garantie op resultaten en een ongestoord verloop van de genezing gegeven worden. Soms is het nodig een extra operatie uit te voeren om een goed resultaat te krijgen. Deze aanvullende operatie brengt extra kosten met zich mee die door u of uw verzekeraar vergoed moeten worden. Vraag dus ook bij een heroperatie aan uw zorgverzekeraar of dit vergoed wordt.

    Vragen

    Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

    Contact

    Opmerkingen

    • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
    • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

    Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

    Disclaimer

    Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

    scroll terug naar boven