Directe wenkbrauwlift

Inleiding

U heeft in overleg met uw arts besloten om een directe wenkbrauwlift te laten verrichten. U heeft al informatie gekregen van uw behandelend arts. In deze informatie kunt u alles nog eens nalezen.

Waarom een directe wenkbrauwlift?

Als er sprake is van laagstand van de wenkbrauwen kan dit leiden tot verschillende klachten, waaronder:

  • vermoeide ogen
  • hoofdpijn
  • gezichtsveld beperking

De laagstand van de wenkbrauwen kan gecorrigeerd worden met behulp van plastische chirurgie. Dit noemt men ook wel een directe wenkbrauwlift. Hierbij worden de wenkbrauwen omhoog verplaatst en op het botvlies vast gehecht. Soms wordt een directe wenkbrauwlift gecombineerd met een bovenooglidcorrectie (blepharoplastiek)

Verwachting

Het resultaat van een directe wenkbrauwlift is meestal langdurig. Toch kan een nieuwe directe wenkbrauwlift nodig zijn als de klachten terugkomen.

Vergoeding

De kosten van een directe wenkbrauwlift worden alleen door de ziektekostenverzekeraars vergoed als er sprake is van een medische indicatie.

Of de kosten voor de directe wenkbrauwlift worden vergoed is afhankelijk van uw zorgverzekeraar. Dit is afhankelijk van de polisvoorwaarden en de dekking. Wij adviseren u om altijd voor de ingreep aan uw zorgverzekeraar te vragen of de operatie wordt vergoed.

Risico`s en complicaties

  • Een meer dan normale bloedlekkage kan soms achteraf voorkomen. Dit is meestal niet ernstig, maar het duurt wel langer voordat de wenkbrauwen en oogleden er weer normaal uitzien.
  • De wenkbrauwen kunnen niet geheel symmetrisch zijn.
  • Door littekenreactie kan de wenkbrauw wat gaan trekken. Meestal duurt het een aantal weken tot maanden voor dit helemaal over is.
  • U kunt last krijgen van gevoelloosheid van het voorhoofd of wat vochtophoping. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten vanzelf.
  • In zeldzame gevallen kan een gerstekorrel, ook wel een epitheelcyste genoemd ontstaan in het litteken. Deze cyste kan chirurgisch verwijderd worden.
  • Infectie.

Voorbereiding

Een directe wenkbrauwlift zal meestal onder plaatselijke verdoving plaatsvinden op de poliklinische operatiekamer. In hele zeldzame gevallen zal dit onder algehele narcose gedaan worden.

Preoperatief bureau

Als narcose nodig is wordt u vanuit de polikliniek en voor de opname in het ziekenhuis doorverwezen naar het preoperatief bureau. Het is belangrijk om u als patiënt zo goed en veilig mogelijk voor te bereiden op de aanstaande ingreep en de vorm van anesthesie die nodig is. Hiervoor is preoperatief onderzoek nodig. Door dit onderzoek is de kans op problemen tijdens en na de ingreep zo klein mogelijk. Meer informatie vindt u in de folder “preoperatief onderzoek en anesthesie”.

Bloedverdunnende medicijnen

Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u uitsluitend in overleg met u arts, voor de ingreep stoppen. Als u onder begeleiding staat van de trombosedienst informeer deze dan over de ingreep. De trombosedienst stemt dan het beleid af.

Vervoer naar huis

Wij adviseren u van tevoren vervoer naar huis te regelen, omdat u in geen geval zelf naar huis mag rijden. Reizen met openbaar vervoer raden wij ook af.

Opnameduur

Bij plaatselijke verdoving kunt u gelijk na de ingreep weer naar huis, zorg wel voor vervoer en begeleiding. Bij algehele anesthesie vindt de ingreep plaats op de dagbehandeling. Dit betekent dat u, als alles naar wens verloopt, u na de ingreep weer naar huis mag. In de folder ‘Dagverpleging’ vindt u informatie over de gang van zaken op de afdeling.

De ingreep

Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg het huiddeel af dat weggenomen moet worden. Bij de operatie wordt een snee net boven de wenkbrauw gemaakt. Het huidoverschot kan nu weggehaald worden. Meestal wordt de wenkbrauw ook gelift door middel van het vasthechten op het botvlies. Hierna wordt de huid weer gehecht. Het grootste deel van het litteken komt net boven de wenkbrauw te liggen Zeker het eerste half jaar is het litteken rood en duidelijk zichtbaar. Hierna wordt het litteken minder rood en dus minder zichtbaar.

Na de ingreep

Na een directe wenkbrauwlift kan het operatie gebied dik, blauw en gezwollen zijn. Hierdoor kan het voorkomen dat ook de oogleden gezwollen zijn (omdat het vocht naar beneden zakt).U mag gewoon douchen als het wondgebied maar droog blijft.


Wij adviseren om thuis de eerste dagen te koelen met een ijsbril of diepvrieserwten. Druk verhogende momenten moeten worden voorkomen (bukken, persen zwaar tillen). De pijn en zwelling worden daarmee tegengegaan. Na ongeveer 10 dagen worden de hechtingen verwijderd.

2 weken nadat de hechtingen eruit zijn gehaald kan het litteken eventueel met een zalf of crème dun ingesmeerd en voorzichtig gemasseerd worden.

Pijnbestrijding

Pijnstillers zijn soms nodig. Een pijnstiller als paracetamol (500 mg) is vaak voldoende. U mag maximaal 4 keer per dag 2 stuks innemen.

Weer thuis

Het is verstandig de dag van de ingreep rustig aan te doen. In de komende dagen kunt u uw normale bezigheden langzaam opbouwen.

Poliklinische afspraak

Na ongeveer 10 dagen komt u ter controle naar de polikliniek plastische chirurgie. Hier worden de pleisters en hechtingen verwijderd. U krijgt hiervoor een afspraak bij het verlaten van de afdeling.

Tot slot

Deze informatie bevat algemene informatie. Voor u persoonlijk kan de situatie net iets anders zijn. Aan deze voorlichting kunt u dan ook geen rechten ontlenen. Esthetische en plastische chirurgie is geen exacte wetenschap. Ondanks de zorgvuldigheid waarmee de plastische chirurgen werken kan nooit garantie op resultaten en een ongestoord verloop van de genezing gegeven worden. 

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven