Inleiding
U denkt erover om u te laten behandelen voor een bovenooglidcorrectie. Hier leest u meer informatie over deze ingreep.
Bovenooglidcorrectie
Waarom een bovenooglidcorrectie?
Het komt regelmatig voor dat de huid rond de bovenoogleden zo uitrekt dat hij over de ogen/pupil gaat hangen (blepharochalasis). Dit kan problemen geven bij het zien. Een vaak gehoorde klacht van patiënten is ook, dat ze vinden dat ze er zo moe of ouder uitzien.
Blepharochalasis van de bovenoogleden is een gevolg van het slapper worden van de huid rondom het oog. Soms gaat dit samen met het uitpuilen van vetweefsel in de oogkas, waardoor de huid naar voren wordt geduwd en gaat plooien of een bolling boven het oog laat zien. Verslapping van de huid van het bovenooglid kan gecorrigeerd worden met behulp van plastische chirurgie. Dit noemen we ook wel blepharoplastiek (blepharo betekent ooglid en plastiek komt van plastische chirurgie).
Verwachting
Het resultaat van een bovenooglidcorrectie is meestal langdurig. Toch kan een nieuwe correctie nodig zijn als de huid en de spier rondom het oog verder verslappen.
Vergoeding
De kosten van een bovenooglidcorrectie worden alleen door de ziektekostenverzekeraars vergoed als er sprake is van een medische indicatie (het huidoverschot moet dan minstens halverwege de pupil reiken).
Of de kosten voor het corrigeren van de bovenoogleden worden vergoed is afhankelijk van uw zorgverzekeraar. Dit is afhankelijk van de polisvoorwaarden en de dekking. Wij adviseren u om altijd voor de ingreep aan uw zorgverzekeraar te vragen of de operatie wordt vergoed.
Wordt de operatie niet door uw zorgverzekeraar vergoed? Dan kunt u ervoor kiezen om de ingreep zelf te betalen. We informeren over de mogelijkheden bij VieCuri MOOI.
Risico’s en complicaties
In zeldzame gevallen kunnen complicaties optreden.
Voorbereiding op de ingreep
Preoperatief bureau
Een bovenooglidcorrectie vindt meestal onder plaatselijke verdoving plaats op het poliklinisch verrichtingencentrum bij de polikliniek Plastische Chirurgie. Soms is een volledig anesthesie (narcose) nodig.
Als volledige narcose nodig is wordt u vóór de opname doorverwezen naar het preoperatief bureau. Het is belangrijk om u zo goed en veilig mogelijk voor te bereiden op de aanstaande ingreep en de vorm van anesthesie die nodig is. Hiervoor is preoperatief onderzoek nodig.
Door dit onderzoek is de kans op problemen tijdens en na de ingreep zo klein mogelijk. Meer informatie leest u op ‘ Anesthesie en preoperatief onderzoek ’.
Bloedverdunnende medicijnen
Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u, uitsluitend in overleg met uw arts, voor de ingreep stoppen. Staat u onder begeleiding van de trombosedienst? Informeer deze dan over de ingreep. De trombosedienst stemt dan het beleid met u af.
Vervoer naar huis
Wij adviseren vervoer terug naar huis te regelen, omdat u in geen geval zelf naar huis mag rijden. Reizen met openbaar vervoer raden wij ook af.
Arnica druppels
Om de kans op blauwe plekken te verkleinen kunt u Arnica druppels of korrels kopen. Dit is een homeopathisch middel en neemt u oraal in. Arnica is te koop bij drogist en/of apotheek. Start hiermee 2 weken voor de ingreep en gebruik dit ook nog 2 weken na de ingreep.
De avond voor de operatie
- gebruik geen alcohol
- rook niet
- gebruik geen bloedverdunnende pijnstillers zoals aspirine, ibuprofen en diclofenac
- leg koelelementen zoals zakjes erwten of een ijsbril in de vriezer
Opnameduur
Bij plaatselijke verdoving kunt u meteen na de ingreep weer naar huis. Bij volledige narcose wordt u ingepland voor de operatie. In de meeste gevallen, als alle naar wens verloopt, mag u dezelfde dag weer naar huis.
In de folder ‘Short stay – afdelingsinformatie voor operatieve ingrepen’ vindt u informatie over de gang van zaken op deze afdeling.
Dag van de ingreep
Op de dag van de ingreep mag u:
- niet roken;
- geen alcohol drinken;
- geen bloedverdunnende pijnstillers gebruiken zoals aspirine en ibuprofen;
- geen make-up gebruiken;
- gewoon eten en drinken, tenzij u volledige narcose krijgt;
- als u dit wilt een zonnebril meenemen.
De ingreep
Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg het huiddeel af dat weggenomen moet worden. Bij de operatie wordt een snee in de plooi van het bovenooglid gemaakt.
Het huidoverschot, al dan niet gecombineerd met overtollig vetweefsel, kan nu weggehaald worden. De huid wordt weer gehecht. Het grootste deel van het litteken komt te liggen in de natuurlijke plooi van het bovenooglid. Dit litteken is nauwelijks zichtbaar.
Na de ingreep
Na een ooglidcorrectie kunnen de behandelde oogleden dik, blauw en gezwollen zijn. Uw oogleden kunnen daardoor strak aanvoelen. Het komt bijna nooit voor dat dit zo ernstig is dat u niets meer kunt zien.
Er kan wat bloederig vocht onder de pleister vandaan komen. Dit is normaal.
Pijnbestrijding
Pijnstillers zijn soms nodig. Gebruik geen bloedverdunnende pijnstillers zoals aspirine en ibuprofen. Zo nodig neemt u 1 à 2 tabletten Paracetamol (500mg) maximaal 6 tabletten per 24 uur.
Weer thuis
Bezigheden langzaam opbouwen
Het is verstandig de dag van de ingreep rustig aan te doen. In de komende dagen kunt u uw normale bezigheden langzaam opbouwen. De eerste week na de ingreep mag u niet persen, bukken en/of tillen.
Ogen koelen
Het is aan te raden om thuis de oogleden de eerste 4 à 5 dagen te koelen met bijvoorbeeld een zakje diepvrieserwten of een ijsbril. Pijn en zwelling worden daarmee tegengegaan. De eerste twee dagen kunt u ieder uur 5-10 minuten koelen. De dagen daarna kunt u naar behoefte een aantal malen per dag koelen.
Hechtingen
Ongeveer 7 dagen na de ingreep worden de hechtingen door de verpleegkundige verwijderd. We adviseren dit zeker niet zelf te doen.
Pleisters
U moet de pleisters laten zitten tot aan het eerste polikliniekbezoek. Let er op dat de pleisters niet nat worden.
Littekencrème
Een week na het verwijderen van de hechtingen kan het litteken eventueel met een littekencrème dun worden ingesmeerd. Let op: de korstjes moeten eraf zijn en de wond moet goed en al even gesloten zijn.
Slapen
Ga niet volledig plat liggen op bed. Het beste kunt u halfzittend slapen bijvoorbeeld met 3 kussens in de rug of door het hoofdeinde van het bed te verhogen voordat u gaat slapen.
Douchen
U mag douchen. Richt de straal niet op uw ogen. Gebruik niet te heet water. Voorkom warme dampen.
Drinken
Drink geen (extreem) hete dranken.
Make-up
Gebruik de eerste 3 weken na de ingreep geen make-up.
Pijnstillers
Neem bij pijn zo nodig paracetamol (volgens bijsluiter).
Controle
Daags na de ingreep belt een verpleegkundige om te vragen hoe het met u gaat.
Poliklinische afspraak
Na ongeveer een week komt u ter controle naar de polikliniek Plastische Chirurgie. Pleisters en hechtingen worden dan verwijderd. U krijgt hiervoor een afspraak bij het verlaten van de afdeling.
Tot slot
Deze informatie is algemeen. Voor u persoonlijk kan de situatie net iets anders zijn. Aan deze voorlichting kunt u dan ook geen rechten ontlenen.
Esthetische en plastische chirurgie is geen exacte wetenschap. Ondanks de zorgvuldigheid waarmee de plastisch chirurgen werken kan nooit garantie op resultaten en een ongestoord verloop van de genezing gegeven worden. Soms is een extra ingreep nodig om een goed resultaat te krijgen. Dit brengt extra kosten met zich mee. Vraag dus ook bij een heroperatie aan uw zorgverzekeraar of de kosten vergoed worden.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.