Waar bent u naar op zoek?

Peesletsel enkel

Operatieve behandeling

Inleiding

Er is bij u peesletsel aan de enkel vastgesteld. U heeft met uw orthopedisch chirurg besloten om dit letsel te verhelpen met een operatie. U heeft mondeling al informatie gehad over het letsel en de operatie. Hier kunt u alles rustig nalezen.

Pezen rond de enkel

Er lopen pezen aan de buitenzijde en binnenzijde van de enkel. De pezen worden hier afzonderlijk benoemd:

Pezen aan de buitenzijde van de enkel

Figuur 1 . Pezen buitenzijde enkel

Aan de buitenzijde van de enkel lopen twee belangrijke pezen: de korte (peroneus brevis) en de lange pees (peroneus longus). De pezen lopen door een geultje achter de buitenenkel. Ze worden op hun plek gehouden door een straffe bindweefselplaat. Beide pezen hebben een functie bij het buigen van de enkel en het heffen van de buitenzijde van de voet. Daarbij dragen de pezen bij aan de stabiliteit van het enkelgewricht.

Pezen aan de binnenzijde van de enkel

Figuur 2 . Pezen binnenzijde enkel

De tibialis posteriorpees loopt aan de binnenzijde van de voet en enkel. Bij een doorgezakte voet kan deze pees opgerekt of beschadigd raken.

Problemen die kunnen voorkomen bij de pezen van de enkel

  • een ontsteking (tendinitis)
  • een scheur (ruptuur)
  • de pezen schieten vanuit hun normale positie naar voren (luxeren) of dreigen te schieten (subluxatie)

Behandelingsmogelijkheden

Zonder operatie

Vaak kunnen peesproblemen zonder operatie verholpen worden met verminderde belasting van de enkel, aangepaste zooltjes of fysiotherapie.

Operatieve behandeling

Wanneer er wel een operatie plaatsvindt is de gekozen techniek afhankelijk van het probleem.

Voorbereiding op de ingreep

Het bezoek aan het Preoperatief Bureau

Vanuit de polikliniek en voor de opname in het ziekenhuis wordt u doorverwezen naar het preoperatief bureau. Het is belangrijk om u als patiënt zo goed en veilig mogelijk voor te bereiden op de aanstaande ingreep en de vorm van anesthesie die nodig is. Hiervoor is preoperatief onderzoek nodig. Door dit onderzoek is de kans op problemen tijdens en na de ingreep zo klein mogelijk. Meer informatie vindt u in de folder 'preoperatief onderzoek en anesthesie'.

Anesthesie

De ingreep geschiedt onder algehele anesthesie (narcose) of regionale anesthesie. Bij het Preoperatief Bureau kunt u met de anesthesist bespreken welke vorm voor u het meest geschrikt is. Meer informatie over de gang van zaken voor, tijdens en na de anesthesie krijgt u via het Preoperatief Bureau.

Bloedverdunnende medicijnen

Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u, uitsluitend in overleg met uw arts, voor de ingreep stoppen. Als u onder begeleiding staat van het Trombosedienst informeer deze dan over de ingreep. Het Trombosedienst stemt dan het beleid met u af.

Kleding

Na de ingreep krijgt u onderbeengips. Het is van belang dat u een wijde broek meeneemt.

Krukken

Het is belangrijk om krukken mee te nemen naar het ziekenhuis. Voor het lenen of kopen van krukken kunt u terecht bij een thuiszorgwinkel. Op de Zorgboulevard op locatie Venlo is een thuiszorgwinkel aanwezig.

Opnameduur

De ingreep vindt plaats in dagbehandeling.

De ingreep

De orthopedisch chirurg maakt een huidsnede in het operatiegebied. Bij een gescheurde pees wordt de pees tijdens de operatie gehecht.

Luxerende pezen wordt tijdens de operatie weer op hun oorspronkelijke plaats achter de enkel gebracht.

De wond wordt gesloten met hechtingen en onderbeengips wordt aangelegd.

Na de ingreep

Na de ingreep gaat u naar de uitslaapkamer (Recovery), waar gedurende de eerste uren intensieve bewaking en controle plaatsvinden. Soms treedt na de ingreep misselijkheid op. Na de ingreep heeft u een infuus in de arm.

Als u voldoende hersteld bent gaat u terug naar uw eigen afdeling.

Trombosebestrijding

Als een onderbeengips wordt aangelegd na de operatie start u met bloedverdunners in de vorm van onderhuidse injecties. Op de afdeling leert u hoe u deze zelf kunt spuiten. De spuitjes worden gestopt zodra het gips is verwijderd.

Mogelijke complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico. Zo is ook bij deze operatie de kans op complicaties aanwezig:

  • onvoldoende resultaat
  • infectie
  • een nabloeding, dit gebeurt zelden
  • een bloeduitstorting, dit gebeurt geregeld
  • trombose
  • doof gevoel
  • dystrofie

Weer thuis

Pijnbestrijding

Wij adviseren u de eerste dagen na de operatie 3 maal daags 2 tabletten paracetamol (500mg) in te nemen. Op geleide van uw pijnklachten mag u de pijnstillers afbouwen. Als de pijnstilling niet voldoende werkt of als u vragen heeft over het afbouwen, kunt u contact met ons opnemen.

Lichamelijke verzorging

U mag douchen of in bad. Belangrijk is hierbij wel dat het gipsverband droog blijft.

Neem voldoende rust. Leg het been regelmatig hoog.

Werk en sport

Het moment waarop u weer kunt werken of sporten is afhankelijk van het soort werk of sport dat u doet. U kunt dit overleggen met de behandelend specialist tijdens de controle.

Poliklinische afspraak

Ongeveer 2 weken na de operatie komt u op controle bij de orthopedisch chirurg. De gipsspalk wordt verwijderd en ook de hechtingen. Onderbeenloopgips wordt aangelegd. Een afspraak hiervoor vindt u in ons patiëntenportaal mijnVieCuri.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden; 

Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. VieCuri streeft ernaar om deze informatie altijd zo actueel en volledig mogelijk aan te bieden. Toch kan het gebeuren dat de informatie niet compleet of verouderd is. Ook kan in uw situatie de aandoening of behandeling anders zijn dan op deze pagina staat. Daarom kunt u aan deze informatie geen rechten ontlenen.

VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden in teksten, afbeeldingen en video’s. Ook niet als deze informatie niet goed is begrepen.

Deze informatie kan verwijzen naar websites van andere organisaties. VieCuri heeft geen invloed op websites van andere organisaties. Ook is VieCuri niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor de beschikbaarheid of de inhoud daarvan.

scroll terug naar boven