Wat is de Prisma Adaptatie Test?
U heeft met uw orthoptist een afspraak voor een Prisma Adaptatie Test (PAT). Met dit onderzoek meten we uw maximale scheelzienshoek. Ook kunnen we een beter beeld krijgen van het mogelijke effect van een scheelziensoperatie.
Waarom doen we dit onderzoek?
De Prisma Adaptatie Test meet de maximale scheelzienshoek en het risico op dubbelzien na een operatie. Zo kan uw orthoptist beoordelen of een scheelziensoperatie mogelijk en zinvol is.
Voorbereiding op het onderzoek
Meestal is het nodig om voor het onderzoek een oogpleister op het oog te plakken. De oogpleister krijgt u mee van de orthoptist en moet u 2 uur voor aanvang van het onderzoek aan brengen op één oog. Het is van belang dat de ogen gedurende deze 2 uur niet ‘samen’ kijken, om zo de maximale scheelzienshoek te kunnen bepalen. Bij aanvang van het onderzoek wordt de oogpleister verwijderd door de orthoptist.
Hoe verloopt het onderzoek?
U komt de orthoptiekamer binnen met de oogpleister op. De orthoptist verwijdert deze en meet uw scheelzienshoek op 2 afstanden. Daarna plakt de orthoptist prisma’s op uw bril of op een montuur zonder sterkte. U neemt ongeveer 15 minuten plaats in de wachtkamer en kijkt daarbij goed door de bril.
Hierna meet de orthoptist opnieuw of de scheelzienshoek is veranderd en of u dubbel ziet. Als er een verandering is, wordt er een ander prisma geplakt. Dit gebeurt meerdere keren. Houd er rekening mee dat het onderzoek een ochtend of middag kan duren. De exacte duur is vooraf niet te voorspellen.
Na het onderzoek
Na het onderzoek bespreekt uw orthoptist met u of een scheelziensoperatie mogelijk is en wat u kunt verwachten.
Afspraak verzetten
Bent u verhinderd? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw orthoptist om de afspraak te verzetten of af te zeggen. Dit onderzoek vraagt veel tijd en kan niet op korte termijn opnieuw ingepland worden. De polikliniek kan de afspraak niet voor u verzetten.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.