Gezichtsveldonderzoek

Het gezichtsveld

Het gezichtsveld is het hele gebied dat je kunt overzien terwijl je recht vooruit kijkt. Als je met 1 oog naar een punt kijkt zie je veel meer dan dat punt alleen. Je ziet een groot gebied, hoewel minder scherp dan het punt waarnaar je kijkt. Het gezichtsveld is heel belangrijk in het dagelijks leven, bijvoorbeeld om te voorkomen dat je ergens tegenaan loopt, struikelt of iets omgooit.

 

In het verkeer is een goed gezichtsveld uiteraard van groot belang.

Ieder oog heeft zijn eigen gezichtsveld. Wanneer je met 2 ogen tegelijk kijkt is het gezichtsveld groter dan van ieder oog apart.

Het gezichtsveldonderzoek

Het gezichtsveldonderzoek dient ervoor een eventuele uitval in het gezichtsveld vast te leggen. Het wordt voor het rechter en linker oog afzonderlijk gedaan en vergt een goede concentratie. Het gezichtsveldonderzoek duurt niet langer dan een half uur. Voor dit onderzoek moet u uw bril meenemen.

Ogen druppelen

  • Als u alleen een afspraak heeft voor het gezichtsveldonderzoek worden uw ogen niet gedruppeld met oogdruppels die uw pupillen verwijden.
  • Als u een combinatie afspraak heeft gekregen met aansluitend het consult met de oogarts, dan worden uw ogen wel gedruppeld en moet u iemand meenemen voor het vervoer terug.

Hoe gaat een gezichtsveldonderzoek?

Tijdens het onderzoek zit u met 1 afgedekt oog voor een halve bol.
U moet recht vooruit kijken naar een vast punt. Op verschillende plaatsen in de bol worden achtereenvolgens lichtjes geprojecteerd. De sterkte van het licht kan uiteenlopen van zwak naar fel.

Een computer bepaalt de plaats, de sterkte en de volgorde van de lichtjes. Zodra u het lichtje ziet, drukt u op de knop. De computer registreert dan op welke plaats u het lichtje heeft gezien, wat de lichtsterkte was en of u goed recht vooruit gekeken heeft naar het vaste punt in de bol.

Ok zal degene die het onderzoek doet steeds goed op blijven letten of het gezichtsveldonderzoek goed uitgevoerd word.

 

De uitslag van het gezichtsveldonderzoek krijgt u van de oogarts.

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven