Fluorescentie-angiografie

Onderzoek van de bloedvaten in het netvlies met een kleurstof

Fotografie van het netvlies van het oog

Uw oogarts wil een fluorecentie-angiografie bij u laten doen. U leest hier meer over dit onderzoek.

Wat is een fluorescentie-angiografie?

Een fluorescentie-angiografie is een onderzoek van de vaten in het netvlies van de ogen. Er wordt een gele kleurstof ingespoten via een bloedvat van de arm of hand. Deze kleurstof verdeelt zich daarna over alle bloedvaten van het lichaam, dus ook die van de ogen. Via de verwijde pupilopening kunnen dan de met kleurstof gevulde bloedvaten van het netvlies gefotografeerd worden. De digitale beelden worden gemaakt met "gewoon" licht en niet met röntgenstraling. De kleurstof is dus niet radioactief. 

Waarom fluorescentie-angiografie?

Bij sommige ziekten en aandoeningen van het netvlies van de ogen, bijvoorbeeld suikerziekte, slijtage van de gele vlek (maculadegeneratie) en hoge bloeddruk kunnen afwijkingen van de bloedvaten van het netvlies ontstaan. Doel van het onderzoek is om deze afwijkingen duidelijk zichtbaar te maken.

Druppelprocedure

Omdat de foto's gemaakt worden via de pupillen, is het belangrijk dat deze goed wijd zjn. Dit wijd maken gebeurt met oogdruppels die u door de assistente worden toegediend. Overtollige druppels vloeistof kunt u met een tissue af deppen. 

Door deze oogdruppels gaat u wazig zien, u kunt dan ook geen motorvoertuig besturen. Licht en/of zonlicht kan als erg fel worden ervaren. We adviseren u om hiervoor een zonnebril te dragen.

Het onderzoek

Eerst worden er foto's zonder kleurstof gemaakt. Daarna wordt via een naaldje

de kleurstof fluoresceïne ingespoten in de hand of arm. Na het inspuiten komt de kleurstof snel in de bloedvaten van de ogen terecht (tussen de 12 en 18 seconden).

 

Vervolgens worden er snel veel foto's achter elkaar gemaakt. Om het onderzoek goed te laten slagen is het belangrijk uw hoofd niet te bewegen en uw ogen goed open te houden. Omdat we werken met flitslicht op korte afstand, kan het zijn dat u moeite heeft met het open houden van uw ogen. De medewerkers helpen u dan, als dit nodig is.

 

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. De kleurstof is na ongeveer 15 minuten uit de bloedvaten verdwenen. Na afloop heeft uw huid een gelige kleur en zal de urine sterk geel gekleurd zijn. Deze verschijnselen verdwijnen na enige uren en zijn onschuldig. Wij raden aan na het onderzoek (veel) water te drinken, zodat de kleurstof het lichaam snel kan verlaten.

Complicaties

Sommige mensen reageren allergisch op de kleurstof. Dit komt zelden voor. Er ontstaat dan een rode jeukende huid. Als u dit heeft, meld dit dan aan één van onze medewerkers. Zij nemen dan de nodige maatregelen.

Samengevat

  • Beide ogen worden door de assistente 2x gedruppeld.
  • Kleding met korte of wijde mouwen aantrekken die makkelijke zijn op te stropen.
  • Bij gebruik van een hoorapparaat: doe deze in.
  • Borstvoeding: na de behandeling mag u 7 dagen geen borstvoeding geven.

De duur van het onderzoek inclusief het druppelen van de ogen duurt in totaal minimaal 1 uur.

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven