Bovenooglidcorrectie

Bij dermatochalasis

Inleiding

U heeft samen met uw oogarts besloten het te veel aan huid (dermatochalasis) in uw bovenoogleden te behandelen met een ooglidcorrectie. U heeft al informatie over de behandeling gehad. Hier kunt u alles nalezen.

Dermatochalasis / Bovenooglidcorrectie

Wat is dermatochalasis?

Bij dermatochalasis zit er te veel huid rond de bovenoogleden. Het kan problemen geven bij het zien. Deze afwijking kan een zwaar gevoel geven, een verminderd gezichtsveld en de lichtinval verstoren. Een operatie kan uitkomst bieden.

Wat is de oorzaak van dermatochalasis?

De huid van de oogleden is erg dun en daardoor gevoelig voor uitrekking. Veel mensen krijgen in de loop der jaren een teveel aan huid in de oogleden (mede veroorzaakt door het verdwijnen van de elastine vezels).

Als er maar een kleine hoeveelheid huid te veel is in de oogleden, is dit alleen cosmetisch storend. Wanneer de huid echter over de ooglidrand hangt, veroorzaakt dit functionele beperkingen van het bovenste gezichtsveld. Ook kan vet uit de oogkas naar voren komen door verslapping van het onderhuidse bindweefsel. Daarnaast veroorzaakt veroudering soms een lagere positie van de wenkbrauw. Dit kan van invloed zijn op het resultaat van de correctie van de oogleden. Soms is het noodzakelijk dit eerst of gelijktijdig te corrigeren.

Kosten / Vergoeding verzekering

Wanneer er sprake is van een medische indicatie, wordt een ooglidcorrectie vergoed vanuit het basispakket. Vraag uw oogarts of u hiervoor in aanmerking komt. Wanneer u niet in aanmerking komt voor een medische indicatie en u een aanvullende verzekering heeft, vraag dan altijd aan uw zorgverzekeraar of de operatie wordt vergoed (dit is afhankelijk van de polisvoorwaarden en de dekking).

Als er bij u sprake is van een medische indicatie dan verzorgt de oogarts de aanvraag. Bij de aanvraag horen foto’s. Meestal maakt uw oogarts deze foto’s. Vervolgens wordt de aanvraag bij uw ziektekostenverzekeraar ingediend.

Zowel u als uw oogarts krijgen bericht of de operatie vergoed wordt. Wanneer de machtiging is afgegeven, neemt de secretaresse/poli-assistente contact met u op voor het plannen van de operatie.

Als de operatie niet vergoed wordt door de verzekering dan kunt u ervoor kiezen om de operatie zelf te betalen. Bespreek dit met de oogarts of poli-assistente/secretaresse.
De kosten van een dermatochalasis / bovenooglidcorrectie bedragen € 800,-

Complicaties en bijwerkingen

Niet alleen de meest voorkomende, maar ook de zeldzame bijwerkingen worden hieronder beschreven. Echter, bij een ooglidcorrectie van de bovenoogleden treden zelden problemen op.

1. Zwelling van het ooglid en ongevoeligheid van de lidrand

Iedere operatie van het bovenooglid veroorzaakt weefselreactie en een tijdelijke verstoring van de lymfeafvoer, waardoor het onderste deel van de lidrand na de operatie dikker is. Deze zwelling neemt geleidelijk af, maar dit kan wel enkele weken duren. Bij het verwijderen van de huid worden automatisch ook de zenuwen die door de huid lopen doorgesneden. Hierdoor kan het ooglid soms enkele weken wat gevoelloos zijn; ook dit herstelt geleidelijk.

2. Oogontsteking

Door verstoring van de lymfeafvoer is de kans op een oogontsteking de eerste weken na de behandeling vergroot. Indien dit gebeurt, moet u contact met ons opnemen. Wij zullen u dan controleren en zo nodig oogdruppels voorschrijven.

3. Littekens

Bij iedere patiënt ontstaat er een litteken. Littekens zijn het gevolg van de operatietechniek en de reactie van de huid op de operatie. Wanneer wonden bij u in het algemeen mooi genezen, heeft u meer kans op een mooi litteken dan iemand bij wie littekens altijd goed zichtbaar blijven. Stoppen met roken bevordert een fraaie genezing. Overigens plaatst de chirurg de snee zoveel mogelijk in de huidplooi, zodat het litteken zo min mogelijk zichtbaar is bij rechtuit kijken.

4. Asymmetrie van de huidplooi in beide bovenoogleden

Ondanks een zorgvuldig uitgevoerde operatie kan het voorkomen dat er een verschil in hoogte bestaat tussen de huidplooi links en rechts. Een geringe asymmetrie is trouwens normaal, zowel voor als na correctie van het bovenooglid. Wanneer er na enkele maanden nog een duidelijke en storende asymmetrie van de huidplooi bestaat, is dit te verhelpen door nog een reepje huid te verwijderen.

5. Zandgevoel en irritatie van het oog door uitdroging

Dit is een zeldzame complicatie. Na het verwijderen van huid/spier uit het bovenooglid kan de ooglidrand iets te hoog staan waardoor het ooglid onvoldoende sluit. Gedurende de eerste week is dit normaal door de zwelling van de oogleden; hierna wordt dit steeds minder. De sluitfunctie kan verminderd zijn door het litteken waardoor het oog iets sneller uitdroogt.

Bij patiënten die al een traanfilm van matige kwaliteit of een lage traanproductie hebben, kan een geringe uitdroging van het hoornvlies optreden. Dit voelt aan alsof er zand in het oog zit. Soms is het nodig hiervoor druppels (kunsttranen) te gebruiken. Mocht er voor de operatie sprake zijn van zeer droge ogen, dan is het extra belangrijk dat de ogen na de behandeling goed kunnen sluiten. Wijs uw arts hierop.

6. Cysten

Op de plaats waar de hechtnaald door de huid gestoken is kunnen soms kleine gele bobbeltjes (inclusiecystes) ontstaan. Meestal verdwijnen die spontaan.

7. (Na)bloedingen

Hoewel de kans op een (na)bloeding niet groot is, is deze nooit volledig uit te sluiten. Meestal stopt de bloeding vanzelf en veroorzaakt het alleen een verkleuring van de huid die binnen enkele weken weer verdwijnt. Heel zelden kan de bloeding zich uitbreiden tot achter het oog waardoor druk op de oogzenuw kan ontstaan.

Dit kan uiteindelijk leiden tot vermindering van het gezichtsvermogen. Hoewel dit zeer zelden voorkomt, dient u bij twijfel contact op te nemen.

8. Kleurverschillen tussen de huid boven en onder het litteken

De kleur van de huid in het bovenooglid verloopt van boven naar onder enigszins van licht naar donker. Door het weghalen van de huid kan de overgang duidelijker zichtbaar worden. Na de operatie zijn de bloedvaten in het ooglid verwijd; hierdoor is het bovenooglid de eerste tijd na de operatie roder, vooral bij mensen met een dunne huid en een lichte huidskleur.

Voorbereiding

Bloedverdunnende medicijnen

Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u altijd bespreken met uw arts. Afhankelijk van het soort bloedverdunners zal uw arts een advies geven. Als u onder begeleiding staat van de trombosedienst of het stollingscentrum, dan informeren wij deze over de aard en datum van de ingreep. De trombosedienst/stollingscentrum stemt dan het beleid met u af.

Dagbehandeling

De ingreep vindt plaats in dagbehandeling. Dit betekent dat u na de ingreep naar huis kunt gaan.

De ingreep

Aftekenen huid

Voor de ingreep wordt eerst de hoeveelheid huid en de plaats van de ooglidplooi afgetekend.

Verdoving

De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving in dagbehandeling. Deze verdoving wordt geplaatst na het aftekenen van de huid.

Tijdens de ingreep

Het overschot aan huid en spier en indien nodig gecombineerd met overtollig dieper gelegen vetweefsel wordt verwijderd. De huid wordt gehecht met niet-oplosbaar hechtmateriaal. Dit geeft minder reactie van de huid dan oplosbare hechtingen.

Duur van de behandeling

De operatie duurt bij de behandeling van dermatochalasis ongeveer 45 minuten.

Na de ingreep

Oogzalf

Na de ingreep krijgt u oogzalf in de ogen waardoor u tijdelijk wat minder goed ziet.

Autorijden

Het is niet toegestaan om binnen 24 uur na de behandeling zelfstandig auto te rijden.

Naar huis

Indien er geen nabloeding aanwezig is, kunt u direct na de ooglidcorrectie weer naar huis.

Koelen

Om zwelling tegen te gaan kunt u het beste de eerste 48 uur na de behandeling ieder uur 5 minuten koelen. Tijdens de nacht is het niet nodig om te koelen.
Om te koelen kunt u een speciale gelbril gebruiken (te verkrijgen bij drogist) maar ook diepvrieserwtjes in een boterhamzakje kunnen hiervoor zeer goed dienen.
Druk bij koelen nooit te hard en zorg ervoor dat er een doekje tussen de huid en het koelingselement ligt zodat de huid geen direct contact heeft met het koelingselement.

Extra kussen met slapen

U krijgt het advies gedurende enkele dagen een hogere slaappositie aan te nemen ( extra kussen).

Rustig weer starten

De eerste dagen na de ingreep zult u nog rustig aan moeten doen; met name niet bukken, persen of tillen.
Na enkele dagen kunt u weer licht huishoudelijk werk of administratief werk verrichten.

Verwijderen hechtingen

De hechtingen worden 5-7 dagen na de operatie verwijderd, vaak door een poli-assistente.

Nabloeding

Bij een nabloeding (nadruppelen/lekken) kunt u het beste met een schone doek met de vlakke hand gedurende 10 minuten zacht op de wond drukken. Indien na 10 minuten de bloeding niet is gestopt, herhaalt u deze handeling.

Verkleuring oogleden

De oogleden kunnen de eerste dagen blauw en gezwollen zijn. Soms treedt ook een tijdelijke zwelling met verkleuring van de onderoogleden op. Dit is niet iets om u ongerust over te maken; de zwelling en blauwe plekken trekken geleidelijk weg. Na 2 weken zijn de meeste blauwe plekken weg.

Lichtgevoelige ogen

Uw ogen kunnen de eerste week lichtgevoelig zijn en soms wat branderig aanvoelen.
Neem voor de zekerheid een zonnebril mee op de dag van de ingreep en draag deze zo nodig de eerste week. Rokerige ruimtes en warme dampen kunt u beter vermijden.

Oog sluit slechter

Na de operatie sluit het oog soms wat slechter. Hierdoor kan tijdelijk een gevoel van irritatie of zanderigheid optreden. Eventueel kan uw oogarts u kunsttranen voorschrijven.

Adviezen voor thuis

  • Rust

De eerste 24 uur na de operatie moet u rustig aan doen. Vermijd hoesten, voorover buigen en persen. Neem de eerste dagen rust. Te veel activiteit kan de zwelling verergeren en de kans op een nabloeding vergroten.

  • Douchen

De eerste week moet u voorkomen dat het litteken/pleister nat wordt. Gebeurt dit toch dan kunt u dit eventueel voorzichtig droog deppen. Wrijf de eerste twee weken niet in de ogen, ook niet met een handdoek.

  • Slapen

De eerste dagen na de behandeling moet uw hoofd wat hoger liggen tijdens het slapen. Gebruik bijvoorbeeld twee kussens of zet de hoofdsteun wat hoger. Probeer op uw rug te slapen. Als de hechtingen zijn verwijderd kunt u weer op uw zij slapen.

  • Pijnbestrijding

Pijnstillers zijn meestal nodig; vooral op  de dag van de ingreep.
Een eenvoudige pijnstiller als paracetamol (500mg) is vaak voldoende.

  • Wazig/troebel zien

Wanneer u na de behandeling zalf in de ogen heeft gekregen, ziet u enkele uren wazig. Ook de ochtend na de behandeling kunt u nog wazig zien.
Soms is het zicht wat troebel de eerste weken na de behandeling. Veel knipperen helpt.

  • Make-up / epileren

Gebruik geen make-up zolang de hechtingen nog in de oogleden zitten. Daarna kan het wel maar ben voorzichtig, met name ook bij het verwijderen hiervan.
Epileren van de wenkbrauwen mag vanaf twee weken na de behandeling.
De wimpers kunnen nog enkele maanden gevoelloos zijn.

  • Contactlenzen

Contactlenzen mag u pas dragen na het verwijderen van de hechtingen.

  • Litteken

Het litteken kan nog enkele weken tot maanden rood zijn. Littekencrème mag u twee weken na de behandeling op het litteken aanbrengen. U moet deze voorzichtig inkloppen, vooral niet inmasseren.

Na het verwijderen van de hechtingen kunnen er korstjes op het litteken zitten. Deze vallen er vanzelf af. Ga vooral niet krabben!

  • Alcohol

Drink matig of liever nog geen alcohol totdat de hechtingen zijn verwijderd.

  • Werken

U mag werken als u daartoe in staat bent. Houd rekening met een zwelling en blauwe ogen. U dient zwaar tillen te vermijden gedurende twee weken.

  • Sport (zwemmen)

2 weken na de ingreep mag u weer sporten.
Ook zwemmen en saunabezoek zijn na 2 weken weer toegestaan.

  • Rode ogen

Kort na de behandeling kunnen de ogen rood worden. Ook kan er ’s morgens een “vuiltje” in de ooghoeken zitten. Dit is normaal.

  • Opgezette oogleden / bultjes

De oogleden kunnen de eerste weken tot maanden na de behandeling wat opgezet zijn. Dit komt door vocht. Wees geduldig, dit verdwijnt uiteindelijk vanzelf. Dit kan wel drie maanden of langer duren.

De bultjes in de ooghoeken of aan de buitenzijde van het litteken gaan na verloop van tijd vanzelf weg. Dit kan ongeveer vier maanden duren. Masseren is niet toegestaan!

  • Zon

Zonlicht maakt littekens minder mooi. Vermijd daarom het eerste jaar zon op de littekens en draag een pet of zonnebril als u in de zon blijft. Gebruik een zonnebrandcrème met hoge factor als u toch in de zon gaat.

  • Gerstekorrels

Gerstekorrels gaan vanzelf weg. Dit kan soms een half jaar duren. Gaan ze niet weg dan kan de oogarts, uw schoonheidsspecialiste of uw huisarts deze verwijderen.

  • Roken

Roken zorgt voor slechtere wondgenezing. Als u rookt is het aan te bevelen om (tijdelijk) te stoppen.

Polikliniek bezoek

U krijgt na 1 week een afspraak op de polikliniek om de hechtingen te verwijderen. Ook wordt er een vervolgafspraak met de oogarts na 4 tot 6 weken gepland om het uiteindelijke resultaat met u te bespreken.

Waarschuwing / Contact opnemen met het ziekenhuis

Wanneer u na een ooglidoperatie merkt dat het oog plotseling naar voren komt en dat u zeer slecht gaat zien, moet u meteen contact opnemen met uw oogarts, of direct naar het ziekenhuis gaan.

Tot slot

Deze folder bevat algemene informatie. Voor u persoonlijk kan de situatie net iets anders zijn. Ondanks de zorgvuldigheid waarmee de oogartsen werken kan nooit garantie op resultaten en een ongestoord verloop van de genezing gegeven worden.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven