Thuis zelf Herceptin® (Trastuzumab) injecteren

Uw oncoloog heeft met u besproken dat u de medicatie via een injectie gaat gebruiken. De medicatie wordt via een prik subcutaan gegeven, dat betekent in het onderhuidse weefsel. U kunt dit zelf doen of vragen of een naaste u helpt. U hoeft hiervoor niet meer naar het ziekenhuis te komen. De meeste mensen ervaren zichzelf injecteren als een eenvoudige handeling. Het voordeel is dat u niet afhankelijk bent van anderen. De verpleegkundige legt u uit hoe u of eventueel uw mantelzorger de injectie kan zetten. Injecteren is gemakkelijk aan te leren. In deze folder kunt u alvast de uitleg lezen over het subcutaan injecteren.

Controle

Tijdens de behandeling met Trastuzumab komt u regelmatig op controle bij uw oncoloog.

Afhalen van uw medicatie

Tijdens de instructie op de Oncologische Dagbehandeling zet u onder toezicht de eerste injectie. U krijgt ook een set mee naar huis. Deze set bevat alle materialen voor de hele behandeling en de medicatie voor de volgende twee injecties.

Ongeveer een week na de eerste injectie thuis neemt de poliklinische apotheek contact met u op. Zij bespreken met u hoe het herhaalmedicijn en de materialen geleverd worden. U kunt ervoor kiezen om het medicijn zelf op te halen of thuis te laten bezorgen. Bij voorkeur haalt u het zelf op.

In de koelkast bewaren

Bewaar de injectieflacon met Trastuzumab in de koelkast, bij een temperatuur tussen 2°C en 8°C. Het medicijn mag niet in de vriezer worden bewaard. Als u het buiten de koelkast haalt, gebruik het dan binnen 6 uur.

Uitleg en begeleiding

Tijdens een afspraak op de Oncologische Dagbehandeling krijgt u uitleg van de oncologieverpleegkundige over hoe u de injectie kunt toedienen. U oefent dit zelf, met begeleiding. Een naaste mag hierbij aanwezig zijn en leren hoe hij/zij u thuis kan helpen met de injectie. U krijgt extra naalden en een speciale container mee om de gebruikte naalden veilig weg te gooien.

Let op: Zorg ervoor dat u na de instructie of het ophalen van de medicatie direct naar huis gaat om de medicatie in de koelkast te zetten.

Zo prikt u uzelf

Voorbereiding

  • Was uw handen. Zet alle materialen en de naaldencontainer klaar op een schone ondergrond. Hiervoor kunt u de placemat gebruiken die u krijgt bij de instructie van de verpleegkundige.
  • Controleer materialen op intacte verpakking en houdbaarheidsdatum. En controleer of de injectievloeistof helder is.

Waar kunt u de injectie zetten?

Een subcutane injectie wordt onder de huid gegeven en niet in de spier. De medicatie die u krijgt wordt gezet in de bovenbenen.

Prikplaatsen

Prikplaatsen

Bovenbenen

Bij de bovenbenen kan de injectie gezet worden in het middelste gedeelte aan de buitenkant. De binnenkant van het been in te gevoelig en er lopen grotere bloedvaten vlak onder de huid. Daarom is het verstandig om aan de buitenzijde van de benen te spuiten.

Wissel telkens van prikplaats

Het is belangrijk om telkens van prikplaats te wisselen. Dus gebruik elke keer een ander stukje huid op uw been om de injectie te zetten.

Hoe zet u de injectie?

  1. Pak de spuit in de vaste hand en haal de beschermhoes van de naald. Raak de naald niet aan en leg de spuit niet meer neer. Heeft u de naald toch per ongeluk aangeraakt, neem dan een nieuwe naald.
  2. Pak zo nodig de huidplooi op de prikplaats tussen de duim en wijsvinger van de andere hand. 
  3. Steek de naald in één beweging in de huid(plooi). Houdt de spuit rechtop. De naald moet helemaal in de huid geprikt worden.
  4. Druk de spuit rustig leeg in minimaal 2,5 minuut.
  5. Laat de naald 5 seconden in de huid zitten om te voorkomen dat er vloeistof terug loopt.
  6. Trek de naald met één beweging uit de huid en laat daarna pas de huidplooi los. Er kan een druppeltje bloed ontstaan, een pleister is meestal niet nodig
  7. Doe de spuit in een naaldencontainer. Gooi deze niet bij het andere afval om te voorkomen dat een ander zich hieraan prikt.

 

Wrijf na het injecteren niet over de injectieplaats! Dit kan blauwe plekken veroorzaken en/of verergeren.

 

Let op, prik niet in:

  • Een blauwe plek, wond, litteken, moedervlek of andere onregelmatigheid.
  • Een getatoeëerde huid.
  • Een been met trombose of oedeem.
  • In een operatiegebied.
  • Een verlamd been.
  • Plaatsen die hard aanvoelen.
  • Een been waarvan de lymfeklieren verwijderd zijn.

Wanneer moet u het medicijn gebruiken?

U moet de Trastuzumab op vaste dagen inspuiten, zoals met u is afgesproken. Doe dit tussen 9.00 en 15.30 uur. Mocht er iets gebeuren, dan kunt u op deze tijden altijd contact opnemen met de Oncologische Dagbehandeling.

Algemene informatie

  • Een naaldencontainer kunt u inleveren bij uw eigen apotheek. Daar kunt ook weer een nieuwe krijgen.
  • Lees de bijsluiter of informatie van uw apotheek.
  • Als er tijdens de behandeling ernstige bijwerkingen optreden, zoals bloedingen of grote blauwe plekken, moet u altijd overleggen met de oncologieverpleegkundige van de Oncologische dagbehandeling.
  • Stop niet op eigen initiatief met de medicatie.

Heeft u vragen?

Neem dan contact op met de Oncologische Dagbehandeling.

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven