Inleiding
U heeft symptomen gehad die mogelijk passen bij een TIA. Uw arts en verpleegkundigen hebben u alles al uitgelegd. Hier kunt u het rustig nalezen.
Wat is een TIA
Een TIA (Transient Ischaemic Attack) is een doorbloedingsstoornis van de hersenen waarbij er kortdurend functieverlies optreed van het lichaam. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld spraakstoornissen, krachtsverlies in arm of been of een stoornis van het gezichtsvermogen. Een TIA zorgt niet voor blijvende schade. De verschijnselen duren veelal niet langer dan 30 minuten, maar dit kan maximaal 24 uur duren.
Oorzaak
Een groot deel van de TIA's wordt veroorzaakt door afwijkingen aan de bloedvaten (halsslagaders), in de volksmond ook wel "aderverkalking" genoemd. Oorzaak voor deze "aderverkalking" is soms erfelijk, maar vaak een slechte levensgewoonte zoals bijvoorbeeld roken en ongezonde voeding, maar ook suikerziekte, hoge bloeddruk en overgewicht spelen hierbij een rol. Op oudere leeftijd wordt vaak een hartritmestoornis als oorzaak gevonden. Bij mensen jonger dan 45 jaar zijn er vaak zeldzamere oorzaken zoals een stoornis in de bloedstolling of een afwijking in het hart.
Diagnose
Onderstaande onderzoeken kunnen gedaan worden:
- Duplex (echo van de halsvaten);
- Bloed onderzoek;
- Hartfilmpje (ECG);
- CT-scan van de hersenen.
Behandeling
Om een nieuwe TIA te voorkomen wordt er onder andere gestart met bloedverdunners. Bloedverdunners zorgen ervoor dat de bloedplaatjes minder snel samenklonteren.
Als het nodig is krijgt u medicatie voor het verhoogd cholesterol en/of hoge bloeddruk.
Soms is het nodig dat een ander specialisme om advies wordt gevraagd zoals de cardioloog, internist of vaatchirurg voor verder onderzoek of eventuele behandeling.
Een gezonde leefstijl is wenselijk om een nieuwe TIA te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan stoppen met roken en voldoende bewegen. Een gezonde levensstijl kan bijdragen aan een beter herstel en algeheel welzijn.
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.