Inleiding
Midazolam neusspray is noodmedicatie. Het kan een epileptische aanval laten stoppen. Midazolam werkt snel wanneer het als spray via de neus wordt toegediend. De vloeistof wordt via het neusslijmvlies opgenomen in het bloed.
Meestal kan een patiënt de Midazolam neusspray niet zelf toedienen. Het is dus belangrijk om deze informatie te bespreken met mensen in uw directe omgeving. Zorg ervoor dat zij de neusspray gemakkelijk kunnen vinden.
Wat te doen bij een epileptische aanval?
Het kan zijn dat een epileptische aanval kort duurt en vanzelf weer overgaat. Duurt een aanval langer dan 5 minuten of loopt de patiënt blauw aan doordat deze moeite heeft met ademhalen? Dan moet Midazolam neusspray toegediend worden.
Soms heeft iemand meerdere (korte) aanvallen snel achter elkaar en kan Midazolam neusspray toegediend worden om deze reeks aanvallen te stoppen.
Na het toedienen van de neusspray kan het een paar minuten duren voordat de Midazolam gaat werken. U moet het resultaat zeker 5 minuten afwachten.
Nadat een epileptische aanval voorbij is kan de patiënt nog suf, slap en vermoeid zijn.
Dien geen neusspray meer toe als schokken, verstijving, ritmische bewegingen van ledematen en onrustige oogbewegingen gestopt zijn.
Als u de situatie niet vertrouwt bel 112!
Hoe moet Midazolam neusspray gebruikt worden?
- Verwijder het beschermdopje;
- Verwijder de vergrendeling bij het aanbreken van een nieuwe flacon;
- Spray na openen van een nieuwe flacon eerst 4 keer in een tissue of in de lucht totdat er nevel uit het pompje komt. Zorg ervoor dat u de verneveling niet inademt of dat deze in uw slijmvliezen terecht komt;
- Zorg ervoor dat het opzuigslangetje in de vloeistof staat.
- Til het hoofd van de liggende persoon iets op.
- Plaats het neusstukje in het neusgat.
- Druk op het pompje om één pufje toe te dienen. Wissel vervolgens om en om van neusgat totdat het voorgeschreven aantal pufjes is toegediend.
- Noteer/onthoudt het tijdstip van toediening.
- Laat de Midazolam minimaal 5 minuten inwerken. U merkt het effect aan het verslappen van de spieren.
- Patiënt leg je in een stabiele zijligging.
- Stopt de aanval niet binnen 5 minuten ondanks het toedienen van de Midazolam neusspray bel 112 of eerder als u de situatie niet vertrouwt.
- Reinig het neusstukje van de flacon en plaats het dopje terug.
Instructievideo
Er is een filmpje beschikbaar over het toedienen van Midazolam neusspray. Dit filmpje is te bekijken via de website https://www.epilepsie.nl/pagina/midazolam
Hoeveel Midazolam neusspray mag er toegediend worden?
Uw arts heeft met u afgesproken hoeveel pufjes er bij een epileptische aanval, die langer duurt dan 5 minuten, toegediend mogen worden.
In uw geval bedraagt het aantal pufjes de dosering die op het etiket staat vermeld.
Hoe toedienen?
Spray om en om in het rechter en linker neusgat totdat u het voorgeschreven aantal pufjes heeft toegediend.
Als de aanval niet overgaat
Wanneer de aanval na toediening van de afgesproken hoeveelheid Midazolam neusspray niet stopt na 5 minuten, bel 112. De ambulancemedewerkers kunnen dan nogmaals Midazolam toedienen onder bewaking van de ademhaling.
Dien nooit zelf meer Midazolam toe dan de afgesproken hoeveelheid, maar bel 112 als de aanval niet stopt. Teveel Midazolam kan er namelijk voor zorgen dat de patiënt moeite krijgt met de ademhaling.
Bijwerkingen
Regelmatig komen slaperigheid, sufheid, vermoeidheid en een prikkelend of stekend gevoel in de neus voor. Ook kan een bloeddrukdaling optreden. Dit is mogelijk het gevolg van de aanval zelf.
Midazolam bewaren
- Bewaar het medicijn buiten het bereik van kinderen.
- Bewaar de flacon rechtop op een donkere plaats bij voorkeur op kamertemperatuur (15-25 graden) en niet in de koelkast.
- De flacon kan gebruikt worden tot de houdbaarheidsdatum die op de flacon staat vermeld. Let erop dat de flacon na openen meestal beperkt houdbaar is.
- Vraag op tijd een nieuw recept aan bij uw arts.
- Laat de neusspray in de verpakking zitten, voorzien van etiket en de gebruiksaanwijzing.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.