Inleiding
U heeft een licht traumatisch hersenletsel opgelopen. Dit kan komen door een val, ongeval of een klap op uw hoofd. U kunt de eerste dagen of weken last hebben van een aantal klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid of sneller moe zijn. Gelukkig gaan deze klachten meestal vanzelf over. Om zo snel mogelijk te herstellen zijn er een aantal dingen die u beter wel en niet kunt doen. Hierover leest u later meer. Ook leest u aanvullende informatie over de klachten van de eerste dagen of weken en geven we aan wanneer het verstandig is om contact op te nemen met uw arts.
Wat is licht traumatisch hersenletsel?
Een licht traumatisch hersenletsel is het gevolg van een klap of stoot tegen het hoofd. In medische termen ook wel ‘licht traumatisch schedel-/hersenletsel’ (LTSH) of ‘commotio cerebri’ genoemd. Ook wordt de term hersenschudding gebruikt. Bij licht traumatisch hersenletsel worden de hersenen voor korte tijd letterlijk door elkaar geschud. Hierdoor kan er kort bewustzijnsverlies en/of geheugenverlies optreden. Het bewustzijnsverlies kan verschillen van enkele seconden tot meerdere minuten. Van het ongeval zelf en van een tijd daarvóór kunt u zich soms niets meer herinneren. Ook kan het zijn dat u zich niets meer kan herinneren van een periode ná het ontstaan van het letsel. Dit is posttraumatische amnesie (PTA), die een tijd kan aanhouden, meestal enkele minuten tot uren. Omdat de hersenen in deze tijd geen informatie opslaan, komen deze herinneringen meestal niet terug.
De specialist stelt de diagnose op basis van het verhaal en de klachten van de patiënt met het trauma en/of het verhaal van de omstanders. Afhankelijk van de leeftijd, de duur van het bewustzijnsverlies, de impact van de klap en het neurologisch onderzoek wordt er eventueel een scan gemaakt van het hoofd.
Klachten in de eerste dagen
In de eerste dagen of weken kunt u een aantal klachten ervaren. Dit is heel normaal en meestal niets om u zorgen over te maken. De klachten gaan vaak vanzelf over. Bij sommige mensen is dat al binnen enkele dagen terwijl dat bij anderen enkele weken kan duren. Hieronder volgt een overzicht van verschijnselen waar u in de eerste dagen of weken last van kunt hebben:
- Hoofdpijn;
- Duizeligheid en/of misselijkheid;
- Wazig zien;
- Trager denken;
- Geheugenproblemen en concentratieproblemen;
- Sneller moe zijn;
- Niet goed kunnen slapen;
- Snel(ler) geïrriteerd zijn;
- Overgevoeligheid voor licht en/of geluid (prikkelgevoeligheid);
- Oorsuizen en/of gehoorverlies;
- Moeite met drukke omgevingen zoals winkels, bijeenkomsten en feestjes.
Wat kunt u beter wel en wat kunt u beter niet doen?
Om zo snel mogelijk beter te worden zijn er een aantal dingen die u kunt doen:
- Vroeger werd bedrust aangeraden. Inmiddels is gebleken dat dit juist averechts kan werken. Daarom is het advies om de eerste dagen tot weken rustiger aan te doen dan u normaal gewend bent. Wel mag u uw normale activiteiten langzaam opbouwen.
- Ook als u nog klachten heeft, kan het geen kwaad om weer (in het begin rustig aan opbouwen) aan het werk te gaan of een studie weer op te pakken.
- Er zijn geen regels om na een hersenschudding aan het verkeer deel te mogen nemen. U heeft hierin een eigen verantwoordelijkheid; als u het gevoel heeft dat u auto kunt rijden kunt u het oppakken, als u voelt dat het nog niet goed gaat stop dan zelf. Maar wacht dan niet te lang om het weer te proberen.
- Doe in de eerste weken geen sporten met een verhoogd risico om opnieuw een klap op uw hoofd te krijgen zoals voetballen of boksen (zogenaamde contactsporten). Na 2 weken kunt u daar langzaam weer mee beginnen.
- Lichamelijke beweging is wel goed. Begin bijvoorbeeld met een wandeling en bouw dit steeds verder op.
- Gebruik geen drugs en drink geen alcohol, zeker niet in de eerste dagen.
- Zorg voor korte, wisselende activiteiten. Wanneer u voelt dat het teveel wordt, ga dan iets anders doen wat u even ontspant. Maar ga niet op bed liggen of slapen.
- Bij spierpijn of hoofdpijn kunt u Paracetamol gebruiken; u mag maximaal 4x per dag 1000 mg paracetamol (in 24 uur) tegen pijn nemen.
- Gebruik geen Aspirine (acetylsalicylzuur), Diclofenac, Ibuprofen of Naproxen, tenzij de arts u deze voorgeschreven heeft.
Heeft u toch aanhoudende klachten?
De klachten nemen meestal binnen enkele dagen tot weken vanzelf af. Bij een kleine groep mensen kunnen de klachten langer blijven bestaan. Dit zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelgevoeligheid, concentratieproblemen en/of vergeetachtigheid. Ook kunt u schrikkerig zijn, meer gespannen, u zorgen maken of merken dat u zich somber voelt. Het advies is dan om naar uw huisarts te gaan, of dit met uw medisch specialist te bespreken. De arts maakt dan samen met u een inschatting of doorverwijzing nodig is voor verder onderzoek en/of behandeling. Bijvoorbeeld naar een psycholoog, fysiotherapeut, ergotherapeut of revalidatiearts.
Wanneer moet u contact opnemen met uw arts?
In de volgende gevallen moet u direct uw huisarts (binnen kantoortijden) of de huisartsenpost (buiten kantoortijden) bellen:
- Een snelle verslechtering van uw klachten in de eerste dagen of weken;
- Forse toename van hoofdpijn;
- Verwardheid;
- Sufheid (u bent moeilijk te wekken).
Meer informatie
Lees meer over licht traumatisch hersenletsel op de website van:
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.