Inleiding
U heeft symptomen gehad die mogelijk passen bij een hersenbloeding. Uw arts en verpleegkundigen hebben u alles al uitgelegd. Hier kunt u het rustig nalezen.
Wat is een hersenbloeding
Bij een hersenbloeding, ook wel beroerte of CVA (Cerebro Vasculair Accident), ontstaat een scheurtje in een bloedvat in de hersenen. Er stroomt dan bloed in of rond de hersenen. Dit bloed hoopt zich op en verdrukt het hersenweefsel, waardoor het beschadigd raakt. Het beschadigde hersenweefsel krijgt dan geen bloed met zuurstof en voedingsstoffen meer, waardoor het kan afsterven.
Oorzaak
In de meeste gevallen ontstaat een bloeding spontaan.
Er zijn verschillende oorzaken waardoor een hersenbloeding kan ontstaan. Bij een (langer bestaande) hoge bloeddruk kan de vaatwand verzwakt raken en uiteindelijk scheuren. Een andere oorzaak is (aangeboren) misvorming van de bloedvaten (vaatkluwen).
Soms is bij een hersenbloeding niet altijd een duidelijke oorzaak aan te wijzen. In deze gevallen wordt er vanuit gegaan dat er slagaderverkalking heeft plaatsgevonden.
Door slagaderverkalking worden slagaders minder elastisch, waardoor het vat verzwakt en uiteindelijk kan scheuren.
Symptomen van een hersenbloeding
De plaats en grootte van de schade na een hersenbloeding bepaald de mate van uitvalsverschijnselen. Een beschadiging in de linker helft van de hersenen veroorzaakt vaak een verlamming of gevoelsstoornis aan de rechterkant van het lichaam. Schade in de rechter hersenhelft veroorzaakt problemen aan de linkerkant van het lichaam.
Uitvalsverschijnselen
Eén of meerdere van de onderstaande uitvalsverschijnselen kunnen voorkomen:
- verlamming aan arm en/of been aan één kant van het lichaam;
- minder aandacht hebben voor de verlamde kant van het lichaam (neglect);
- coördinatiestoornis;
- gevoelsstoornis;
- onduidelijke spraak (dysartrie) of moeilijkheden met taal (afasie);
- afhangende mondhoek;
- slikproblemen;
- problemen met zien (dubbelzien, wazig zien, blindheid of een gedeelte niet kunnen zien);
- problemen met ruimtelijke waarneming;
- moeite met het uitvoeren van handelingen. Bijvoorbeeld niet meer weten hoe u zich moet aankleden, koffie zetten of smeren van een boterham;
- draaiduizeligheid;
- misselijkheid;
- verminderd bewustzijn;
- vermoeidheid;
- vertraagde reactie.
Cognitieve gevolgen
Een beroerte kan ook gevolgen hebben voor de cognitieve vaardigheden, zoals het opnemen, verwerken, leren en onthouden van informatie.
- Inschatten van tijd (dag- nacht ritme);
- gedesoriënteerd in tijd en plaats;
- last hebben van overprikkeling;
- moeite hebben met concentreren.
Emotionele gevolgen en gedragsverandering
- Geen initiatief meer nemen om iets te gaan doen;
- impulsiviteit en gehaast gedrag;
- karakterverandering;
- gevoel van schaamte. Bijvoorbeeld bij incontinentie of verlies van zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Dat kan zorgen voor frustratie, woede-uitbarstingen en gevoelens van machteloosheid en depressiviteit.
- verandering van de (seksuele) relatie.
Deze gevolgen zijn voor uw omgeving niet direct zichtbaar, maar daarom niet minder ernstig.
Diagnose
Onderstaande onderzoeken kunnen gedaan worden:
- bloed onderzoek;
- CT-scan van de hersenen.
Behandeling
Na aankomst in het ziekenhuis wordt er zo snel mogelijk een CT-scan van uw hersenen maken. Hierdoor wordt er vastgesteld of u mogelijk een hersenbloeding heeft. Dit is belangrijk om te kunnen bekijken voor welke behandeling u in aanmerking komt. Er wordt daarna gekeken op welke afdeling de behandeling het beste plaats kan vinden.
De behandeling is vooral gericht op het voorkomen en behandelen van complicaties die na een bloeding kunnen ontstaan.
In de begin fase wordt u heel goed in de gaten gehouden. Omdat vooral in de eerste uren de kans op toename van de bloeding aanwezig is, controleren de verpleegkundige voortdurend hoe iemand reageert. Tevens worden controles van de vitale functies (bloeddruk, ademhaling, hartritme, neurologische controles) frequent uitgevoerd.
Voorbeelden van complicaties die op kunnen treden zijn bijvoorbeeld trombosebeen, blaasontsteking of longontsteking. Hier zal zo nodig een preventieve behandeling voor gestart worden.
Daarnaast wordt gekeken om de kans op een nieuwe hersenbloeding te verkleinen. Bij een hoge bloeddruk krijgt u bijvoorbeeld medicijnen om de bloeddruk te verlagen. Zo wordt er bij elk gevolg van de hersenbloeding gekeken hoe hiernaar te handelen.
Revalidatie
Meteen bij opname wordt er gestart met neurorevalidatie. Hiermee willen we u weer zo zelfstandig en goed mogelijk laten functioneren in het dagelijks leven én we willen complicaties voorkomen. Dit betekent dat u niet alleen de therapie volgt bij de fysiotherapeut, ergotherapeut en/of logopedist, maar dat u het geleerde ook toepast in uw dagelijkse activiteiten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het trainen van activiteiten als wassen en aankleden, uit bed komen, naar het toilet gaan, meer bijdraagt aan het herstel van een CVA dan alleen het krijgen van fysiotherapie, logopedie en ergotherapie.
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.