Inleiding
U heeft te horen gekregen dat u een acuut subduraal hematoom heeft. Uw arts heeft u hier al uitleg over gegeven. Hier kunt u alles nog eens rustig nalezen.
Wat is een acuut subduraal hematoom?
De hersenen worden omgeven door 3 hersenvliezen:
Bij een subduraal hematoom is er sprake van een bloeduitstorting (hematoom) in de ruimte tussen het harde hersenvlies en het spinnenwebvlies.
Een subdurale bloeding neemt ruimte in binnen de schedel, ruimte die er eigenlijk niet is. Omdat onze schedel hard is en niet uitzet, kan een bloeding ervoor zorgen dat de hersenen verdrukken en dat de druk oploopt. Bij een kleine bloeding valt dit mee, omdat er vaak wel een beetje extra ruimte is. Bij grote bloedingen of bijkomende hersenbeschadiging met zwelling van de hersenen zelf, kan dit grote problemen geven.
Symptomen
Klachten van een acuut subduraal hematoom zijn direct merkbaar. Verschijnselen van een acuut subduraal hematoom zijn:
Sommige patiënten krijgen een epileptische aanval.
Diagnose
Bij het vermoeden van een subduraal hematoom wordt lichamelijk onderzoek gedaan en wordt er een CT scan van de hersenen verricht.
Behandeling
Er zijn 2 behandelmogelijkheden: een afwachtende behandeling of een actieve behandeling. Welk beleid het meest geschikt is, is afhankelijk van de ernst van de symptomen, de grootte van de bloeduitstorting en bijkomende factoren, zoals het gebruik van bloedverdunnende medicijnen.
Wel of geen operatie is afhankelijk van de volgende factoren:
Meer informatie
Radboud UMC:
Klik hier voor meer informatie over acuut subduraal hematoom
Hersenletsel uitleg:
Klik hier voor meer informatie over acuut subduraal hematoom
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.