Hoofdpijnpoli

Inleiding

Veel mensen lijden aan hoofdpijn. Migraine en spierspanningshoofdpijn zijn de bekendste vormen van hoofdpijn. Clusterhoofdpijn is, evenals medicijnenafhankelijke hoofdpijn, een ernstige vorm van hoofdpijn. Om vast te stellen welk type hoofdpijn u heeft en hoe deze behandeld kan worden, bent u doorverwezen door uw huisarts naar de hoofdpijnpoli. Hier leest u meer informatie over hoofdpijn en de gang van zaken op de hoofdpijnpoli.

Voor wie is de hoofdpijnpoli?

De hoofdpijnpoli is bedoeld voor mensen met hoofdpijnklachten die daardoor worden belemmerd in het dagelijks leven. De huisarts verwijst patiënten regelmatig door naar het ziekenhuis voor verder onderzoek of een behandeling. Op de hoofdpijnpoli stelt de neuroloog het type hoofdpijn vast op basis van de ziektegeschiedenis en eventueel verder onderzoek. Meestal is daarna behandeling mogelijk om bepaalde klachten te bestrijden.

Voorbereiding op uw afspraak

Vragenlijst

Samen met deze informatie krijgt u een vragenlijst toegestuurd. Wij vragen u deze digitaal in te vullen. Als u de lijst niet digitaal invult, neem dan de papieren versie ingevuld mee naar uw eerste afspraak.

Medicijngebruik

Vraag aan uw apotheek een uitdraai te maken van door u gebruikte medicijnen nu en in het verleden. Neem deze uitdraai mee op uw afspraak op de hoofdpijnpoli.

Geldig identiteitsbewijs

Neem een geldig identiteitsbewijs mee als u naar het ziekenhuis komt.

De afspraak

De hoofdpijnverpleegkundige

Een hoofdpijnverpleegkundige heeft speciale scholing gehad om u te kunnen bijstaan bij uw klachten.

De hoofdpijnverpleegkundige

  • Geeft u advies hoe u het beste om kunt gaan met uw klachten.
  • Geeft u advies over de medicijnen die u gebruikt en de bijwerkingen hiervan.
  • Is uw aanspreekpunt bij vragen of problemen.
  • Is voor u gemakkelijk te bereiken.
  • Geeft u ondersteuning tijdens het stoppen met medicijnen.
  • Helpt u met het bijhouden van een hoofdpijndagboek.
  • Onderhoudt contacten met andere hoofdpijnverpleegkundigen, maar ook met andere vakgebieden en/of behandelaars.

Tijdens uw afspraak heeft u eerst een gesprek met de hoofdpijnverpleegkundige. Zij neemt de vragenlijst met u door om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van uw hoofdpijnklachten. Daarnaast stelt zij nog aanvullende vragen eventueel naar aanleiding van de door u ingevulde vragenlijst. Vervolgens meet de hoofdpijnverpleegkundige uw bloeddruk.

De neuroloog

Na het gesprek met de hoofdpijnverpleegkundige volgt een onderzoek door de neuroloog en bespreekt uw klachten. Daarna stelt hij behandelingsmogelijkheden voor. De neuroloog ziet u zo nodig terug bij een vervolgconsult op de hoofdpijnpoli om het effect van de behandeling te bespreken.

Algemene adviezen om hoofdpijn te verminderen

Cafeïne

Cafeïne kan hoofdpijn verergeren. Gebruik geen cafeïnehoudende producten zoals koffie, (pure) chocolade en cola. Als u nu wel koffie gebruikt is het verstandig dit geleidelijk af te bouwen met een kop per week. U kunt wel cafeïnevrije koffie gebruiken.

Slapen

Probeer een regelmatig slaappatroon aan te houden en probeer elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan, het liefst vóór middernacht. Zorg voor een goede nachtrust door zowel geestelijk als lichamelijk ontspannen te gaan slapen. Voer geen emotionele gesprekken voor het slapen gaan. Maak bijvoorbeeld voor het slapen een avondwandeling. Het aantal uren slaap is moeilijk aan te geven omdat dit per persoon verschillend is.

Beweging

Het is van belang om zowel geestelijk als lichamelijk in balans te komen. Daarom is het verstandig regelmatig te bewegen of aan sport te doen.

Regelmatig bewegen houdt in: minimaal 3 keer per week gedurende een half uur lopen, fietsen of zwemmen. Als u op dit moment weinig beweegt kunt u dit het beste langzaam opbouwen.

Pijnstillers

Regelmatig gebruik van pijnstillers geeft geen vermindering van hoofdpijnklachten. U loopt het risico om juist hoofdpijn te krijgen door het regelmatig gebruik van pijnstillers. Gebruik daarom zo min mogelijk pijnstillers. Regelmatig gebruik van pijnstillers kan ook aanleiding geven tot klachten van maag en darmen.

Meer informatie

Voor meer informatie over hoofdpijn kunt u contact opnemen met de Hoofdpijnlijn van Hoofdpijnnet, de vereniging van hoofdpijnpatiënten. Of kijkt u op hoofdpijnnet.nl of op hoofdpijncentra.nl

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?

Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven