Inleiding
U heeft van uw behandelend neuroloog en/of hoofdpijnverpleegkundige vernomen dat u vermoedelijk last heeft clusterhoofdpijn. U heeft hier al uitleg over gehad. Hier kunt u alles nog eens nalezen.
Wat is clusterhoofdpijn?
Clusterhoofdpijn is een meestal zeer ernstige borende pijn die nagenoeg altijd aan dezelfde kant optreedt rondom of achter het oog. De pijn treedt in aanvallen op die enkele malen per dag/per week kunnen voorkomen. De duur kan variëren van ongeveer 15 minuten tot 3 uur en soms langer. De aanvallen komen vaak in periodes van weken of maanden voor en vaker ’s nachts. Zo’n periode is vaak seizoensgebonden, zogenaamde clusters. Deze regelmaat wordt bioritme genoemd.
Wat is de oorzaak?
Over de oorzaak van clusterhoofdpijn is nauwelijks iets bekend. De aanvallen lijken door een hersenkern, de zogenaamde hypothalamus, gestuurd te worden die ook verantwoordelijk is voor het bioritme.
Verschijnselen van clusterhoofdpijn
Een aanval van clusterhoofdpijn gaat vaak gepaard met een of meer van de volgende verschijnselen:
- een tranend oog
- een rood oog
- gezwollen oogleden
- een verstopt neusgat
- een loopneus
- een hangend ooglid.
Soms komt misselijkheid, braken en lichtschuwheid voor. Bij een klein deel van de patiënten (20%) is een chronische vorm aanwezig.
Zijn er uitlokkende factoren?
Tijdens een zogenaamde cluster kunnen alcohol en een verschil in luchtdruk een aanval uitlokken.
Hoe vaak komt clusterhoofdpijn voor?
Clusterhoofdpijn komt meer bij mannen voor dan bij vrouwen.
Per jaar zijn er meer dan 2000 mannen en 600 vrouwen die voor het eerst een aanvalsperiode doormaken. Familieleden blijken een iets verhoogde kans op clusterhoofdpijn te hebben dan de gemiddelde patiënt. Onderzoeken naar het voorkomen van clusterhoofdpijn geven 20 - 400 clusterhoofdpijn patiënten per 100.000 mensen.
Behandeling
De meeste patiënten reageren goed op de beschikbare medicijnen. Net als bij migraine bestaat er een onderhoudsbehandeling om aanvallen te voorkomen en een aanvalsbehandeling. De aanvallen kunnen behandeld worden met Imigran (sumatriptan) injecties of met inhalatie van 100% zuurstof. Voor de onderhoudsbehandeling bestaan twee verschillende medicijnen als eerste keus. Als medicijnen niet helpen of teveel bijwerkingen veroorzaken kunt u verwezen worden naar de Pijnkliniek. De chronische vorm is vaak moeilijk te behandelen.
Meer informatie
Wilt u meer informatie over hoofdpijn, dan kunt u contact opnemen met de vereniging van hoofdpijnpatiënten, Hoofdpijnnet, of kijk op internet:
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.